perkosz Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witajcie, Chcę kupić pierwszą szosę na ten sezon, sprawa wygląda tak, budżet 1700 złoty, celuje w nowy rower. Zastanawiam się nad Tribanem 500 tym z deca za 1699, i dzisiaj jest promocja z kodem i huragana 1 z 2018r, mogę dostać za 1600zł. Co byście wzięli na moim miejscu, czy może celowalibyście całkowicie w co innego? Chcę żeby rowerek był bardziej endurance, więc nie wiem który będzie bardziej wygodny, wklejam linki do tych rowerków. 1. https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_8379069.html?gclid=EAIaIQobChMIwJXrhPjk2QIVxLUYCh03sAQ1EAYYASABEgL0AfD_BwE 2. https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-1-2019.html I tutaj jest huragan 1 ale z 2017r z dopłatą 50zł, ale chyba niema co tego dopłacać. 3. https://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-1-2017-52cm-26254.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-700c-rock-machine-alu-carbon-54cm-CID767-IDsAZE9.html#5cabe579ce Pewnie z gwarancją krucho, ale co tam się ma zepsuć co będzie podlegać gwarancji.. hmm może jeszcze obniży cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Odpada mam 190cm wzrostu/ 90cm przekrok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 No ciężki orzech do zgryzienia - wybór między tymi dwoma. Może się przejedź jednym i drugim, usiądź, przymierz. Jeśli forma ok to chyba Rometa, jeśli słabo to Tribana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jeśli Cię źle zrozumiałem to przepraszam, ale co ma moja obecna forma do wyboru roweru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Przełożenia, jak w Tribanie 30x25 będzie za mało to zmienisz kasetę na większą, w Romecie masz 34-28 i 2 blaty z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Okej teraz rozumiem, dziękuje, poczekam jeszcze może ktoś zechce się jeszcze wypowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Wziałbym Rometa 2018 za 1600 w ciemno gdyby nie to że widelec ma z aluminium. Jest też nieco lżejszy. Przewagą Tribana jest ten widelec i wierz mi dużo daje komfortu gdy jest on karbonowy. Możesz co prawda go sobie podmienić ale zawsze to dodatkowe kombinacje... 42 minuty temu, SoloTM napisał: Przełożenia, jak w Tribanie 30x25 będzie za mało to zmienisz kasetę na większą, w Romecie masz 34-28 i 2 blaty z przodu. Oba rowery mają niemal identyczne przełożenia, Triban ma kasetę Sunrace 12-25 a Romet Shimano 11-28. Z przodu oba trzy blaty 50/39/30 ale Romet ma korbę octalink a Triban kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 @drozda huragan 2018 ma 2 blaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 5 minut temu, SoloTM napisał: @drozda huragan 2018 ma 2 blaty http://m.romet.pl/Rower,HURAGAN_1,10,713,714,14576,2017.html Od 1:54 2017 też miał korbę trzyblatową Natomiast na tym filmie widelec wygląda na stalowy co już by było na plus ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 https://sklep.romet.pl/rowery/szosowe/romet/kolekcja-rowerow-2018/huragan-1-2018,40335.html https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-romet-huragan-1-2018.html https://forum.szajbajk.pl/gallery/image/57-romet-huragan-1-2018/ No to gdzieś jest błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Błąd jest taki że te nowe są na nowym Clarisie R2000 z linkami pod owijką i na pewno będą droższe bo i dochodzi korba Hollowtech 2. Ta cena 1600 to wyprzedaż starszej grupy st-2400 Claris - tym niemniej też warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 No to faktycznie, bałagan w necie. Niech weźmie huragana a widelec dokupi nawet używany w bdb stanie lub tani carbon z aliexpress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Czyli co, brać tego Rometa Panowie, czy się wstrzymać może się trafi jakaś promocja inna, inny model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 W tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz. Nie przymierzałem się do Rometa ale mając 190 cm i 92 przekroku idealnie jeździ mi się na Indiana Arrow rozmiar 23 (starsze Vento 1) a Tribana testowałem XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 I jak na tym tribanie? Brał byś XL czy raczej L, w tym Romecie nie wiem czy rama 58cm będzie dobra, a 60 niema, kurde nie mam jak się przymierzyć nawet nigdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 XL 58 powinna być dobra na Twoje wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Czyli tak abym się upewnił, czym konkretnie rożni się ten Claris 2400 od tego jak rozumiem nowszego Clarisa R2000? Tylko tym, że starszy ma linki na wierzchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Nowy Claris ma linki wewnątrz, nie ma natomiast wskaźników przełożenia, co w sumie przekłada się na to, że klamkomanetki mają inny kształt. Plus inne mocowanie korby - zintegrowana oś, względem Octalink w starszej wersji. Godzinę temu, SoloTM napisał: No to gdzieś jest błąd. Romet ma w ofercie modele Huragan 1 i Huragan 1+. Ten pierwszy to ten zbudowany na niemal całkowicie czarnej ramie, w zasadzie to chyba niesprzedane egzemplarze z 2017 roku, bo niczym się on nie różni od "poprzednika", ten drugi jest czarnoczerwonobiały i już jest na nowym Clarisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Teraz, Fenthin napisał: Nowy Claris ma linki wewnątrz, nie ma natomiast wskaźników przełożenia, co w sumie przekłada się na to, że klamkomanetki mają inny kształt. Plus inne mocowanie korby - zintegrowana oś, względem Octalink w starszej wersji. Romet ma w ofercie modele Huragan 1 i Huragan 1+. Ten pierwszy to ten zbudowany na niemal całkowicie czarnej ramie, w zasadzie to chyba niesprzedane egzemplarze z 2017 roku, bo niczym się on nie różni od "poprzednika", ten drugi jest czarnoczerwonobiały i już jest na nowym Clarisie. Czyli rozumiem, że lepiej jednak brać tego Huragana 1+? Czy może jednak ten Triban 500? Może nie jest taki zły jak go malują? Czytałem, że ma bardzo wygodną geometrię na co w sumie też zwracam uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jeśli 2000zł jest nieprzekraczalne, dla mnie Triban 500. Jeśli przekraczalne i masz brać 1+, to już lepiej pogadać w sklepie o rabacie na Huragana 2 i odżałować jeszcze te dwie stówy. Dostajesz napęd oparty o Sorę R3000 (tak, tu w specyfikacjach jest błąd), z korbą co prawda na Octalink, ale to w sumie niewielka różnica. Co jednak najważniejsze, masz w standardzie karbonowy widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Dobra, wszystko jasne, dziękuje wszystkim za pomoc, może faktycznie uda się coś utargować, chociaż i tak miałem nie przekraczać 1700 2 minuty temu, Fenthin napisał: Jeśli 2000zł jest nieprzekraczalne, dla mnie Triban 500. Jeśli przekraczalne i masz brać 1+, to już lepiej pogadać w sklepie o rabacie na Huragana 2 i odżałować jeszcze te dwie stówy. Dostajesz napęd oparty o Sorę R3000 (tak, tu w specyfikacjach jest błąd), z korbą co prawda na Octalink, ale to w sumie niewielka różnica. Co jednak najważniejsze, masz w standardzie karbonowy widelec. Jeszcze dopytam o jedną rzecz, gdybym jednak się zdecydował na tribana 500, brać ramę L czy XL, gdzieś tutaj czytałem, że lepiej brać numerek niżej, więc wypadała by L, obecnie mam crossa rama 63cm, i czuje się na nim fatalnie, chodzi mi o wygodę jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Raczej XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perkosz Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Niestety budżetu nie będę mógł przekroczyć, trochę pogrzebałem w internecie i udało mi się znaleźć taki model, co o nim sądzicie w porównaniu do poprzedników wymienionych w tym wątku? Warto ? http://www.wiggle.co.uk/verenti-technique-claris-2017-road-bike-1/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Bierz. Poza korbą ciężko się do czegoś przyczepić za te pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.