dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Witajcie Przymierzam się do wymiany tarczy z przodu na 180 mm. Poczytałem troche na necie i zdecydowałem się na okładziny półmetaliczne. Tylko teraz parę pytań. 1) Czy do amora Sr Suntour XCR Air 29" można zamocować tarcze 180mm? 2) Czy do tej tarczy (Tarcza Shimano Deore SM-RT54) będą pasować okładziny półmetaliczne? Czy polecicie jakąś inną tarcze? 3) Czy do hamulców M365 będą pasować te okładziny: Okładziny Jagwier półmetaliczne. Czy również polecicie coś lepszego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 1. Można, ale jak to wpłynie na trwałość amortyzatora ciężko powiedzieć 2. Będzie, niby te tarcze są "Resin only" ale ja z powodzeniem używałem każdego rodzaju klocka i nie było problemów 3. Te Jagwire są ok, miałem je. Natomiast polecam Koolstop, przy lekkim podgrzaniu hamulca dają bardzo dużą siłę hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 U mnie te Jagwire miały jakby lekki luz i przy hamowaniu lubiły popuszczać. Zmieniłem na Shimano i problem zniknął. W jednym z rowerów mam te same tarcze co ty i używając klocków pólmetalicznych raz, że szybciej się zużywały to dwa, jakby krzywiły się częściej. Jeżdżąc po nizinach organiczne mi w zupełności wystarczą a na góry jest lepszy sprzęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Teraz, Brombosz napisał: U mnie te Jagwire miały jakby lekki luz i przy hamowaniu lubiły popuszczać. Zmieniłem na Shimano i problem zniknął. W jednym z rowerów mam te same tarcze co ty i używając klocków pólmetalicznych raz, że szybciej się zużywały to dwa, jakby krzywiły się częściej. Jeżdżąc po nizinach organiczne mi w zupełności wystarczą a na góry jest lepszy sprzęt. To jaką tarczę byś mi polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 RT76/86. Najlepsze od Shimano, ale drogie, w porównaniu do RT54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Tyle że potrzebuję tarcze na centerlocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 SM-RT64 - używam w dwóch rowerach i zero problemów , to taki złoty środek cena/jakość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Podpisuję się pod tym co pisze @gtb. Do tych hampli nie ma co ładować drogich tarcz. Klocki metaliczne tył/przód, ewentualnie półmetaliczne/żywiczne na przód + RT64 i będzie wyraźna poprawa. A żeby coś więcej zyskać to już byś musiał się nad mocniejszym hamulcem zastanowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Wiem. Kiedyś się zastanowię A jakie hample byście polecili ? Edytowane 11 Marca 2018 przez dawid1110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Temat rzeka. Poszukaj po starych tematach. Wszystko zależy od tego czym jeździsz, gdzie jeździsz i jak jeździsz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 2 godziny temu, dawid1110 napisał: A jakie hample byście polecili ? Najtańsze i dobre dostępne na runku to Magura MT2 lub przy nieco większym budżecie Shimano SLX M7000 (co prawda ostatnio jest trochę negatywnych opinii o nich ale osobiście ma o nich dobre zdanie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Wożę się Kellysem TNT 90. Od tamtego roku zacząłem brać udział w maratonach MTB. A gdzie jeżdże - póki co Mazowieckie, ale są plany na ten rok na Świeradów i Bielsko białą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Jak planujesz góry to nie baw się w półśrodki, tylko zmień chociaż same zaciski na lepsze. BR-M365 to mało. Nawet jak zwiększysz ich siłę nową tarczą i klockami to i tak temperatura po jakimś czasie zrobi swoje a ty nie będziesz znał dnia i godziny. A co do pytania "na jakie?" to użyj wyszukiwarki. Dziesiątki jeśli nie setki osób już się o to pytało na tym forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid1110 Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 34 minuty temu, Brombosz napisał: Jak planujesz góry to nie baw się w półśrodki, tylko zmień chociaż same zaciski na lepsze. BR-M365 to mało. Nawet jak zwiększysz ich siłę nową tarczą i klockami to i tak temperatura po jakimś czasie zrobi swoje a ty nie będziesz znał dnia i godziny. A co do pytania "na jakie?" to użyj wyszukiwarki. Dziesiątki jeśli nie setki osób już się o to pytało na tym forum. Zastanowie się nad tymi Magurami MT2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi