Skocz do zawartości

[akumulatorki AA] zmiana na większe markowe

andrzejken

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lampkę busch & muller ixon iq i oryginalne 2100mAh ni-mh(u mnie  nadruk 2200)-które chyba zakończyły pracę.Czy jest sens kupna mocniejszych np.2500-2700mAh(tyle najwięcej podają markowi producenci).Oczywiście pojemność rzeczywista może być mniejsza.Czy bardzo to odczuje w czasie pracy.No i czy ładowarka z kompletu nie będzie robiła problemu jak czasem na szybko z niej skorzystam-na spokojnie będę ładował Technoline BC-450.Pytanie dotyczy markowych akumulatorków,a nie jakiś xxx o kosmicznych pojemnościach,może też to nie ten dział czy forum ale liczę na Wasze doświadczenie.

Nic nie ma o bateriach bo w domyśle lampka, do której w zestawie jest ładowarka pracuje na akumulatorkach.
Akumulatorek Ni-MH to 1,2 V x 4 daje 4,8 V biała dioda led typowo to około 3V na złącze do tego 2 tryby świecenia czyli tak czy siak w lampce jest jakaś przetwornica.
Przetwornica z zasady kontroluje prąd płynący przez diodę więc na moje oko bez problemu powinna współpracować z bateryjkami.
Z zastrzeżeniem że nie będziesz tego ładował :).
Jednak nawet jak będziesz kupował baterie AA w promocji to finalnie dobre ogniwo to wydatek nie mniej niż 1 zł za sztukę ... Eneloop to 16 zł sztuka ...
Baterie maja nieco więcej zmagazynowanej energii ... co nie zmienia faktu ze po około 20 kilku pełnych cyklach akumulatorki w porównaniu do baterii zaczynają oszczędzać twoje pieniądze. 
Bateria ma tylko jedna zaletę ... wyższą sprawność w niższych temperaturach.

Pozdrawiam 

Jest możliwość ładowania bezpośrednio podłączając do lampki,ale ładował baterii nie będę.Brat kupił w którymś z marketów dla mnie dwie paczki baterii panasonic po 8 sztuk za niecałe 7zł paczka,więc na razie będę miał.A jak będzie promocja to lepsze akumulatorki kupię,eneloop chętnie bo mam w aparacie i sobie chwalę.A na razie jak lampce nie zaszkodzi to bateriami się poratuję,może jutro dokupię,,,po jutrze.

Pozdrawiam wszystkich przed jutrzejszą niedzielą bez zakupów.

W dniu 10.03.2018 o 22:33, rzezniol napisał:

Eneloop to 16 zł sztuka

Gdzie masz takie ceny?
Wersję Pro można mieć za około 13,50 od sztuki, zwykłe 8,50. Fujitsu Black po dyszce, GP Recyko+ po 8,50 (ceny z Baltrade, można tam też kupić alkaliczne panasonici <1zł/szt.).

W dniu 12.03.2018 o 08:29, rzezniol napisał:

Z dostawą do domu ? ;)

No mnie kosztuję ciut czasu, żeby podjechać do sklepu ;)
Na allegro są tańsze oferty z dostawą. Idzie zmieścić się w 50zł za komplet 4. Fujitsu black <45zł, ReCyko+ <40zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...