andrzejken Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Mam lampkę busch & muller ixon iq i oryginalne 2100mAh ni-mh(u mnie nadruk 2200)-które chyba zakończyły pracę.Czy jest sens kupna mocniejszych np.2500-2700mAh(tyle najwięcej podają markowi producenci).Oczywiście pojemność rzeczywista może być mniejsza.Czy bardzo to odczuje w czasie pracy.No i czy ładowarka z kompletu nie będzie robiła problemu jak czasem na szybko z niej skorzystam-na spokojnie będę ładował Technoline BC-450.Pytanie dotyczy markowych akumulatorków,a nie jakiś xxx o kosmicznych pojemnościach,może też to nie ten dział czy forum ale liczę na Wasze doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Jak zmienisz na mocniejsze pojemniejsze to dostaniesz po prostu nieco dłuższy czas pracy. Ładowarce nic nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejken Napisano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Zastanawiam się też czy nie kupić zwykłych baterii AA na które jest teraz mnóstwo promocji,tylko w instrukcji lampki nic nie ma o bateriach i nie wiem czy mogę -mają większe napięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Nic nie ma o bateriach bo w domyśle lampka, do której w zestawie jest ładowarka pracuje na akumulatorkach. Akumulatorek Ni-MH to 1,2 V x 4 daje 4,8 V biała dioda led typowo to około 3V na złącze do tego 2 tryby świecenia czyli tak czy siak w lampce jest jakaś przetwornica. Przetwornica z zasady kontroluje prąd płynący przez diodę więc na moje oko bez problemu powinna współpracować z bateryjkami. Z zastrzeżeniem że nie będziesz tego ładował . Jednak nawet jak będziesz kupował baterie AA w promocji to finalnie dobre ogniwo to wydatek nie mniej niż 1 zł za sztukę ... Eneloop to 16 zł sztuka ... Baterie maja nieco więcej zmagazynowanej energii ... co nie zmienia faktu ze po około 20 kilku pełnych cyklach akumulatorki w porównaniu do baterii zaczynają oszczędzać twoje pieniądze. Bateria ma tylko jedna zaletę ... wyższą sprawność w niższych temperaturach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejken Napisano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Jest możliwość ładowania bezpośrednio podłączając do lampki,ale ładował baterii nie będę.Brat kupił w którymś z marketów dla mnie dwie paczki baterii panasonic po 8 sztuk za niecałe 7zł paczka,więc na razie będę miał.A jak będzie promocja to lepsze akumulatorki kupię,eneloop chętnie bo mam w aparacie i sobie chwalę.A na razie jak lampce nie zaszkodzi to bateriami się poratuję,może jutro dokupię,,,po jutrze. Pozdrawiam wszystkich przed jutrzejszą niedzielą bez zakupów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Panasonic poniżej 1 zeta brzmi podejrzanie. Nie są to przypadkiem bateryjki z serii "Red Zinc" ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejken Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Nie ,z marketu a.....Jest kilka rodzajów AA tej firmy,więc to chyba najtańsze.Brat zadzwonił i wziął dla mnie.Jurto po południu sam kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 To ma znaczenie bo Panasonic Red Zinc są tanie ale idealnie nadają się do pilota, zegara czy przenośnego radyjka :). Mogą sobie zwyczajnie nie dać rady z tą lampką, stąd moje pytanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejken Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Pro Power z bohaterami kreskówek,jakaś wyprzedaż.Sprawdziłem i świeci elegancko,ale trudno mi porównać bo cały czas były aku i coraz słabiej i słabiej.Teraz świeci mocno,aby nie za mocno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Z ciekawości byłem na stronie producenta i w opisie lampki wspomina o możliwości zasilania bateryjnego ... tak ze bez obaw Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 W dniu 10.03.2018 o 22:33, rzezniol napisał: Eneloop to 16 zł sztuka Gdzie masz takie ceny? Wersję Pro można mieć za około 13,50 od sztuki, zwykłe 8,50. Fujitsu Black po dyszce, GP Recyko+ po 8,50 (ceny z Baltrade, można tam też kupić alkaliczne panasonici <1zł/szt.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Z dostawą do domu ? A tak na poważnie to były pierwsze ceny jakie "wygooglowałem" nie wgryzałem się w detale/promocje/ tanie źródła . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikpl72 Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dodam jeszcze, że jak ktoś ma w okolicy - to w IKEA są za 3 dyszki dostępne 4 szt akumulatorów LADDA 2450 które maja realne parametry odpowiadjące znanym Eneloop'om Pro Panasonica https://www.spidersweb.pl/2018/02/ikea-ladda-akumulatory.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 W dniu 12.03.2018 o 08:29, rzezniol napisał: Z dostawą do domu ? No mnie kosztuję ciut czasu, żeby podjechać do sklepu Na allegro są tańsze oferty z dostawą. Idzie zmieścić się w 50zł za komplet 4. Fujitsu black <45zł, ReCyko+ <40zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.