Skocz do zawartości

[gravel/adventure] Tylko Stal lub Tytan kwota do 5k

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie, poszukuje gravela do kwoty 5tysi STALOWEGO, jeżeli mogę Was prosić o nazwy modeli będzie miło z Waszej strony ,bądź jeszcze lepiej jak ktos na takim pomyka to będzie absolutnie swietnie,  od siebie dodam ze znalazłem takie które warte są mojej uwagi a mianowicie

Kona Rove ST 

Author Ronin 

Breezer radar

Kona Sutra LTD (przekracza budżet ) ale strasznie mi się podoba i to to w co bym najchętniej celował 

Salsa Vaya

On-One Pickenflick

Najlepiej jakby rower miał jeden blat z przodu i miał to ''coś''

Przeglądałem temat 

i fajnie jakby chłopaki podzielili się swoimi spostrzeżeniami w co uderzyć i gdzie zdobyć GRAVELOWEGO STALOWCA , bo chce aby to był mój jedyny rower ( MTB sprzedałem i kolejny również sprzedaje)

Genesis Croix de fer, Charge Plug, Genesis Vagabond, Genesis Day-One, Spec Sequoia, Spec Awol, Cotic Escapade... i wiele innych

Jest tego cała masa, zdecydowana większość niedostępna w Polsce niestety. Jeżeli jesteś pewny swoich wymiarów, to najlepiej ściągnąć z UK.

Rozważasz używki czy tylko nowe? Bo jak tylko nowe, to niestety sporo z nich odpada w przedbiegach z powodu budżetu (gravel to ostatnio popualrny kierunek i ceny mocno podbite) 

Jak chcesz nówke i chcesz się przymierzyć, to ja bym brał Ronina + wymiana kół na szersze obręcze i lepsze piasty, ewentualnie można poczekać co Kross pokaże, bo jak już jakiś czas wiadomo (były nawet jakieś pierwsze testy) szykują stalową przełajkę/gravela całkiem gryfnego. 

Aha, poza podlinkowanym wątkiem kazafazy, dużo informacji na temat graveli i przełajek jest w wątkach Stalowym i Nietypowym, polecam szukajkę i lekturę ;)

dzięki  za odzew , celuje w nowy rower. Funt dobrze stoi wiec może da się cos wyhaczyc w tym budżecie chociaż wolalbym zmiescic się w 4K.

Ronin podoba mi się nie ukrywam i jest do kupienia za 3500pln , faktycznie te koła to jakaś porażka w tym rowerze. 

a co powiesz na temat tego gravela ? https://www.bike-discount.de/en/buy/breezer-radar-expert-668259  

to są ceny bez promocji wiec mysle ze za jakiś czas te ceny o pare stówek będą tańsze , jest tez fajna alternatywa tego breezera z prosta kierą też niczego sobie no i kapcie 1.9 to są kapcie :) https://www.bike-discount.de/en/buy/breezer-radar-cafe-668303

Mi się mega podoba z tym że 3600 to cena ronina , pasuje mi tu właśnie jeden blat szerokie łapcie i lekko gięta kiera. Poczekam aż będzie 30procent taniej i go wezmę , kiedy są wyprzedaże roczników 2018 ma ktoś orient? Btw jest to jeden z tańszych stalowcow , ciekaw jestem czy ktoś z forum miał z nim do czynienia. 

Zapytam jeszcze  , czy gdyby miał baranka mógłby być pełnoprawnym gravelem/adventurem?bo póki co jest czymś pomiędzy ,tylko nie wiem czym? W każdym razie podobuje mnie się bardzo:-)

Jeżeli to ten breezer co go @Sobek82 ujeżdża to bardzo fajna fura, z tego co pamiętam to miejsca na oponę pod dostatkiem. Tylko napęd 9s trochę przestarzały. Za to tańszy w utrzymaniu!

Jeżeli to miałby być mój jedyny rower, to grubsze laczki to podstawa. Kierownica to już kwestia co kto lubi.

Ronin 3500 powiadasz? No to dokładasz koła za ~1000, sprzedajesz oryginalne i hulaj dusza. jak celujesz w nowe to niestety chyba lepszej oferty nie ma, a idzie wiosna także z rabatami może być różnie.

6 minut temu, popio napisał:

z tym że 3600 to cena ronina

popio,

ale ja wyraźnie piszę o Radar Cafe. Breezer jest przecież normalnie u nas dostępny i ten model właśnie taką ma w Polsce cenę katalogową - 3600 zł. Minus jakiś rabacik ;) Nie ma potrzeby targania go z Niemiec.

Ważniejsze jednak, żebyś się zastanowił jak będziesz używał roweru. Jeśli ma on służyć również do długich jednorazowych przelotów po asfalcie to lepiej szukać typowego gravela, z barankiem, twardszym przełożeniem i węższymi oponami. Natomiast, jeśli nie masz takich potrzeb to Radar Cafe jest fajną opcją.  

35 minut temu, akkwlsk napisał:

Jeżeli to ten breezer co go @Sobek82 ujeżdża to bardzo fajna fura, z tego co pamiętam to miejsca na oponę pod dostatkiem. Tylko napęd 9s trochę przestarzały. Za to tańszy w utrzymaniu!

Ten radar cafe ma napęd 1x10 

A przypadkiem wyprzedaże roczników nie zaczynają się maj/czerwiec?

Wew Poznaniu czekają Fairdale Weekendery w dobrym wyprzu. Jak gumy 42c za chude, to można by wsadzić mniejsze koła i dodać grubości.

http://texasbikes.pl/rowery/216-rower-fairdale-weekender-drop-black-2017.html

http://texasbikes.pl/rowery/217-rower-fairdale-weekender-drop-chrome-2017.html

• 2 tygodnie później...

Zakańczając temat , kupiłem Breezera Radara Cafe :) z tym ze mam się zdecydować jeszcze na rozmiar czy M czy L. 

Mój krótki przekrok 82cm podpowiada mi M a wzrost 185cm L :) i bądź tu mądry :)

Mam jeszcze pytanie , w którym miejscu producenci podają standover ? na środku górnej rurki?

rozmiar M ma ok 76cm a L ok 79cm.

8 godzin temu, popio napisał:

wzrost 185cm L :)

Zdecydowanie LLLLL .....gdyby nie ten przekrok to brałbym XL.... pamiętaj że to ma być turystyczny rower- nie góral.

Kiedy będzie dostępny????

Ja mam 188 wzrostu i poniżej 57 cm nie schodzę..... 

Znajdź gdzieś rower o podobnym rozmiarze i się przymierz- koniecznie. 54 to mała rama.

rower będzie u mnie w okolicach 20 kwietnia , w sklepach tez coś w tych okolicach , prędzej przed 20.

a ten przekrok przed producenta to na srodku gornej rurki jest podawany ?

3 godziny temu, Wincent napisał:

Nie bierz M-ki. Już raz kupiłem za mały rower czytając brednie o przekroku

możesz rozwinąć :)

W dniu 3/9/2018 o 18:44, popio napisał:

Najlepiej jakby rower miał jeden blat z przodu i miał to ''coś''

Przy jednym blacie z przodu będzie szybciej się zużywal łańcuch i mniejsza sprawnosć przeniesienia napędu przy skosach łańcucha.

Dlatego mam 3blaty w swoim tuningowanym rowerze na szosowy i do tego owale (elipsa) żeby zminimalizować te skos łańcucha na róznych przełożeniach.

6 godzin temu, aerobike.eu napisał:

Przy jednym blacie z przodu będzie szybciej się zużywal łańcuch i mniejsza sprawnosć przeniesienia napędu przy skosach łańcucha.

A jak to wyliczyłeś???? Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii czy to tylko teoria???

Jeździ się dokładnie tak samo. Cała zabawa polega na maksymalnym uproszczeniu napędu. Dla mnie to fajna sprawa, dla innych nie.  Co do efektywności przełożeń i zużycia nie wiadomo jakiego- to są brednie wyssane z palca. Napęd 1xx działa tak samo dobrze jak każdy inny, jest po prostu łatwiejszy w obsłudze. Większość amatorów i tak w 2/3 blatach używa w 95% przebiegów jednej zębatki.

do tego owale (elipsa) żeby zminimalizować te skos łańcucha na róznych przełożeniach

??

Używałem już chyba wszystkich rodzajów korb jakie były na rynku, różnych producentów i z różnym zestopniowaniem. Owalów i klasycznych.... nie zauważyłem żadnej różnicy aby któreś z rozwiązań mniej lub bardziej wpływało na zużycie łańcucha.  

Oczywiści że przekos zużywa bardziej łańcuch i zębatki, ale jego wpływ (rzadkie stosowanie) jest znacznie mniejszy niż się wydaje.

Używam napędów z 1xx od 2 sezonów. Nie zauważyłem aby moje łańcuchy zużywały się bardziej niż kiedykolwiek. Zauważyłbym gdyby było inaczej. 

Dopowiadając... zużycie łańcucha zależy od wielu czynników - intensywności i warunków używania, prawidłowego montażu napędu, konserwacji i jakości samego łańcucha. Woojj ma całkowitą rację w kwestii osądu 'aerobike.eu', bo żeby wydać wiarygodną opinię potrzebne są testy technologiczne, a nie opinia 1. czy 50. użytkowników. 

16 godzin temu, woojj napisał:

A jak to wyliczyłeś???? Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii czy to tylko teoria???

Podstawy fizyki szkoła podstawowa ;) Później profil matematyczno-fizyczny w szkole średniej, a dalej studia techniczne zastosowania informatyki w budowie maszyn i najwyższa ilośc punktów w pewnym teście z metod numerycznych na roku.... Wystarczy? :D

Podstawy fizyki szkoła podstawowa ;) Później profil matematyczno-fizyczny w szkole średniej, a dalej studia techniczne zastosowania informatyki w budowie maszyn i najwyższa ilośc punktów w pewnym teście z metod numerycznych na roku.... Wystarczy? :D

Zaraz wyciągniemy na stół i będziemy mierzyć linijką ;-))))

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...