popio Napisano 9 Marca 2018 Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Witojcie, poszukuje gravela do kwoty 5tysi STALOWEGO, jeżeli mogę Was prosić o nazwy modeli będzie miło z Waszej strony ,bądź jeszcze lepiej jak ktos na takim pomyka to będzie absolutnie swietnie, od siebie dodam ze znalazłem takie które warte są mojej uwagi a mianowicie Kona Rove ST Author Ronin Breezer radar Kona Sutra LTD (przekracza budżet ) ale strasznie mi się podoba i to to w co bym najchętniej celował Salsa Vaya On-One Pickenflick Najlepiej jakby rower miał jeden blat z przodu i miał to ''coś'' Przeglądałem temat i fajnie jakby chłopaki podzielili się swoimi spostrzeżeniami w co uderzyć i gdzie zdobyć GRAVELOWEGO STALOWCA , bo chce aby to był mój jedyny rower ( MTB sprzedałem i kolejny również sprzedaje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 9 Marca 2018 Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Genesis Croix de fer, Charge Plug, Genesis Vagabond, Genesis Day-One, Spec Sequoia, Spec Awol, Cotic Escapade... i wiele innych Jest tego cała masa, zdecydowana większość niedostępna w Polsce niestety. Jeżeli jesteś pewny swoich wymiarów, to najlepiej ściągnąć z UK. Rozważasz używki czy tylko nowe? Bo jak tylko nowe, to niestety sporo z nich odpada w przedbiegach z powodu budżetu (gravel to ostatnio popualrny kierunek i ceny mocno podbite) Jak chcesz nówke i chcesz się przymierzyć, to ja bym brał Ronina + wymiana kół na szersze obręcze i lepsze piasty, ewentualnie można poczekać co Kross pokaże, bo jak już jakiś czas wiadomo (były nawet jakieś pierwsze testy) szykują stalową przełajkę/gravela całkiem gryfnego. Aha, poza podlinkowanym wątkiem kazafazy, dużo informacji na temat graveli i przełajek jest w wątkach Stalowym i Nietypowym, polecam szukajkę i lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 9 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 dzięki za odzew , celuje w nowy rower. Funt dobrze stoi wiec może da się cos wyhaczyc w tym budżecie chociaż wolalbym zmiescic się w 4K. Ronin podoba mi się nie ukrywam i jest do kupienia za 3500pln , faktycznie te koła to jakaś porażka w tym rowerze. a co powiesz na temat tego gravela ? https://www.bike-discount.de/en/buy/breezer-radar-expert-668259 to są ceny bez promocji wiec mysle ze za jakiś czas te ceny o pare stówek będą tańsze , jest tez fajna alternatywa tego breezera z prosta kierą też niczego sobie no i kapcie 1.9 to są kapcie https://www.bike-discount.de/en/buy/breezer-radar-cafe-668303 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Mi się Radar Cafe podoba. U nas kosztuje katalogowo 3600 zł, więc cena jest dość przyzwoita. Pytanie tylko czy taki napęd i prosta kierownica spełnią twoje potrzeby. Choć w sumie to ona nie do końca jest taka prosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Mi się mega podoba z tym że 3600 to cena ronina , pasuje mi tu właśnie jeden blat szerokie łapcie i lekko gięta kiera. Poczekam aż będzie 30procent taniej i go wezmę , kiedy są wyprzedaże roczników 2018 ma ktoś orient? Btw jest to jeden z tańszych stalowcow , ciekaw jestem czy ktoś z forum miał z nim do czynienia. Zapytam jeszcze , czy gdyby miał baranka mógłby być pełnoprawnym gravelem/adventurem?bo póki co jest czymś pomiędzy ,tylko nie wiem czym? W każdym razie podobuje mnie się bardzo:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Jeżeli to ten breezer co go @Sobek82 ujeżdża to bardzo fajna fura, z tego co pamiętam to miejsca na oponę pod dostatkiem. Tylko napęd 9s trochę przestarzały. Za to tańszy w utrzymaniu! Jeżeli to miałby być mój jedyny rower, to grubsze laczki to podstawa. Kierownica to już kwestia co kto lubi. Ronin 3500 powiadasz? No to dokładasz koła za ~1000, sprzedajesz oryginalne i hulaj dusza. jak celujesz w nowe to niestety chyba lepszej oferty nie ma, a idzie wiosna także z rabatami może być różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 6 minut temu, popio napisał: z tym że 3600 to cena ronina popio, ale ja wyraźnie piszę o Radar Cafe. Breezer jest przecież normalnie u nas dostępny i ten model właśnie taką ma w Polsce cenę katalogową - 3600 zł. Minus jakiś rabacik Nie ma potrzeby targania go z Niemiec. Ważniejsze jednak, żebyś się zastanowił jak będziesz używał roweru. Jeśli ma on służyć również do długich jednorazowych przelotów po asfalcie to lepiej szukać typowego gravela, z barankiem, twardszym przełożeniem i węższymi oponami. Natomiast, jeśli nie masz takich potrzeb to Radar Cafe jest fajną opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 10 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 35 minut temu, akkwlsk napisał: Jeżeli to ten breezer co go @Sobek82 ujeżdża to bardzo fajna fura, z tego co pamiętam to miejsca na oponę pod dostatkiem. Tylko napęd 9s trochę przestarzały. Za to tańszy w utrzymaniu! Ten radar cafe ma napęd 1x10 A przypadkiem wyprzedaże roczników nie zaczynają się maj/czerwiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Marca 2018 Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Tak, wiem, ja mówiłem o tym z baranem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ja mam Radar Pro i u mnie wchodzi na tył gumka max 2.1, nie wiem ile jest miejsca w Expert Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Wew Poznaniu czekają Fairdale Weekendery w dobrym wyprzu. Jak gumy 42c za chude, to można by wsadzić mniejsze koła i dodać grubości. http://texasbikes.pl/rowery/216-rower-fairdale-weekender-drop-black-2017.html http://texasbikes.pl/rowery/217-rower-fairdale-weekender-drop-chrome-2017.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 11 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Podoba mi się, ci to za firma Texas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 11 Marca 2018 Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 To dystrybutor Fairdale w Polsce A marka zza wielkiej wody.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 A które lepsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Zakańczając temat , kupiłem Breezera Radara Cafe z tym ze mam się zdecydować jeszcze na rozmiar czy M czy L. Mój krótki przekrok 82cm podpowiada mi M a wzrost 185cm L i bądź tu mądry Mam jeszcze pytanie , w którym miejscu producenci podają standover ? na środku górnej rurki? rozmiar M ma ok 76cm a L ok 79cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wincent Napisano 23 Marca 2018 Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Nie bierz M-ki. Już raz kupiłem za mały rower czytając brednie o przekroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 23 Marca 2018 Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 8 godzin temu, popio napisał: wzrost 185cm L Zdecydowanie LLLLL .....gdyby nie ten przekrok to brałbym XL.... pamiętaj że to ma być turystyczny rower- nie góral. Kiedy będzie dostępny???? Ja mam 188 wzrostu i poniżej 57 cm nie schodzę..... Znajdź gdzieś rower o podobnym rozmiarze i się przymierz- koniecznie. 54 to mała rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 rower będzie u mnie w okolicach 20 kwietnia , w sklepach tez coś w tych okolicach , prędzej przed 20. a ten przekrok przed producenta to na srodku gornej rurki jest podawany ? 3 godziny temu, Wincent napisał: Nie bierz M-ki. Już raz kupiłem za mały rower czytając brednie o przekroku możesz rozwinąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aerobike.eu Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 W dniu 3/9/2018 o 18:44, popio napisał: Najlepiej jakby rower miał jeden blat z przodu i miał to ''coś'' Przy jednym blacie z przodu będzie szybciej się zużywal łańcuch i mniejsza sprawnosć przeniesienia napędu przy skosach łańcucha. Dlatego mam 3blaty w swoim tuningowanym rowerze na szosowy i do tego owale (elipsa) żeby zminimalizować te skos łańcucha na róznych przełożeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 26 Marca 2018 Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 6 godzin temu, aerobike.eu napisał: Przy jednym blacie z przodu będzie szybciej się zużywal łańcuch i mniejsza sprawnosć przeniesienia napędu przy skosach łańcucha. A jak to wyliczyłeś???? Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii czy to tylko teoria??? Jeździ się dokładnie tak samo. Cała zabawa polega na maksymalnym uproszczeniu napędu. Dla mnie to fajna sprawa, dla innych nie. Co do efektywności przełożeń i zużycia nie wiadomo jakiego- to są brednie wyssane z palca. Napęd 1xx działa tak samo dobrze jak każdy inny, jest po prostu łatwiejszy w obsłudze. Większość amatorów i tak w 2/3 blatach używa w 95% przebiegów jednej zębatki. 6 godzin temu, aerobike.eu napisał: do tego owale (elipsa) żeby zminimalizować te skos łańcucha na róznych przełożeniach ?? Używałem już chyba wszystkich rodzajów korb jakie były na rynku, różnych producentów i z różnym zestopniowaniem. Owalów i klasycznych.... nie zauważyłem żadnej różnicy aby któreś z rozwiązań mniej lub bardziej wpływało na zużycie łańcucha. Oczywiści że przekos zużywa bardziej łańcuch i zębatki, ale jego wpływ (rzadkie stosowanie) jest znacznie mniejszy niż się wydaje. Używam napędów z 1xx od 2 sezonów. Nie zauważyłem aby moje łańcuchy zużywały się bardziej niż kiedykolwiek. Zauważyłbym gdyby było inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 26 Marca 2018 Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Dopowiadając... zużycie łańcucha zależy od wielu czynników - intensywności i warunków używania, prawidłowego montażu napędu, konserwacji i jakości samego łańcucha. Woojj ma całkowitą rację w kwestii osądu 'aerobike.eu', bo żeby wydać wiarygodną opinię potrzebne są testy technologiczne, a nie opinia 1. czy 50. użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aerobike.eu Napisano 26 Marca 2018 Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 16 godzin temu, woojj napisał: A jak to wyliczyłeś???? Masz jakieś doświadczenia w tej kwestii czy to tylko teoria??? Podstawy fizyki szkoła podstawowa Później profil matematyczno-fizyczny w szkole średniej, a dalej studia techniczne zastosowania informatyki w budowie maszyn i najwyższa ilośc punktów w pewnym teście z metod numerycznych na roku.... Wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 27 Marca 2018 Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 6 godzin temu, aerobike.eu napisał: Podstawy fizyki szkoła podstawowa Później profil matematyczno-fizyczny w szkole średniej, a dalej studia techniczne zastosowania informatyki w budowie maszyn i najwyższa ilośc punktów w pewnym teście z metod numerycznych na roku.... Wystarczy? Zaraz wyciągniemy na stół i będziemy mierzyć linijką ;-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlodku Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Czołem Panie i Panowie! Podpinam się pod wątek by zadać Wam konkretne pytanie. Gravel, stal, ~4k: Author Ronin vs Breezer Radar Expert? Którego (dlaczego) byście wybrali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Ja wybrałem Breezera Radara cafe - nie chciałem barana , cena 3000 , za dwa tygodnie u mnie zakochałem się w tym rowerze , będzie zmiana wąsa na flat bara i poszedł:) Orientujecie się czy rower jest sprzedawany z pedałami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.