Skocz do zawartości

[pedały] jakie platformy ?

mo2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuje zakup pierwszych platform. Do tej pory jeździłem w spd, ale po wypadach na Srebrną Górę oraz Górę Żar postanowiłem spróbować platform. Co polecicie w celach wypróbowania? mam na myśli raczej budżetowe rozwiązania aby przekonać się o ich przydatności, potem może coś lepszego/droższego. Moją uwagę zwróciły candy pro od dartmoora, posiada ktoś jakieś opnie na ich temat? Może zainteresować się czymś z Chin np k-pedc vxm ? Budżet to ok 100pln, jeżeli trzeba to mogę zwiększyć. Pzdr.

Napisano

Ja używam takich. Jestem bardzo zadowolony. Mają dwa łożyska maszynowe na końcach, gdzie jest największy nacisk. Po zakupie radzę rozkręcić i uzupełnić smar tam gdzie jest ślizg.

Napisano

Do platform potrzebne są też odpowiednie buty, Koniecznie z płaską podeszwą bez wystającego bieżnika, dobrze jakby podeszwa była z "lepkiej" gumy. Pedały na spróbowanie wystarczą jakiekolwiek z wymiennymi pinami, nawet najtańsze VP albo Wellgo dają radę pod warunkiem, że ma się odpowiednie obuwie. 

Te tańsze po prostu będą cieższe, na łożyskach kulkowych i z wyższym profilem. Byle były wymienne piny. 

Napisano

Candy pro mają zdecydowanie gorszą przyczepność do obuwia niż pedały z pinami (z dartmoora seria np. stream). Po sezonie w rowerze żony już złapały całkiem wyczuwalny luz na ślizgu. Sam użytkuję wcale nie tanie ns bikes aerial pro i to samo - ślizg dosyć szybko się wyrabia. Na sprawdzenie jak to jest wystarczy ale przy dłuższym użytkowaniu irytuje. Pancerne pod tym względem są platformy shimano (za to cięższe) albo lżejsze crank brothers 5050 (wewnętrzne łożyska igiełkowe zamiast ślizgu).

Napisano

O butach to akurat dobrze wiem :) .Co do candy pro to podobno są na maszynach, ale dużym minusem faktycznie jest brak pinów. Tanie wellgo i vp to wizualna tragedia , shimano i CB znacznie przekraczają założony budżet... Znalazłem jeszcze aluminiowe b-twin free-ride, cena 150pln, wymienne piny i podobno na maszynach, tylko szkoda że nie ma czerwonych ;)

Napisano

Nie spodziewałem się, że z platformami są takie jaja. W spd wybór jest prosty m520 na początek i tyle... Myślałem , że w  przedziale cenowym 100-150pln można spokojnie znaleźć pełnowartościowy produkt, który wytrzyma kilka sezonów... .Biorąc pod uwagę Wasze opinie to najlepiej : aluminiowa platforma z wymiennymi pinami, łożyska maszynowe (ewentualnie łatwo serwisowane kulki ?), żadnych ślizgów. Rockbrosy wyglądają ciekawie, jednak nie znalazłem żadnych testów więc byłby to zakup w ciemno, ewentualnie b-twiny ...

Napisano

Ano paradoksalnie, łatwiej (i taniej) zrobić w miarę dobre "kliki" niż platformy. 

Żeby zrobić solidne platformy na łożyskach maszynowych, to te łożyska musiałyby mieć jakąś sensowną średnicę, a to z kolei wymusza większą grubość całej platformy. Stąd stosowane tuleje ślizgowe, które oczywiście do trwałych nie należą. 

Ja bym tam kulek nie skreślał, popatrz na Shimano Saint MX80. Łożyska w pedałach shimano tak szybko luzów nie łapią, tych co prawda nie miałem, ale miałem kilka modeli wersji SPD i łożyska nigdy nie były w nich problemem. W moich kilku(nasto?)letnich XTR szybciej zużyły się klatki niż łożyska :)  teraz dalej jeżdżą, w komuterze. 

Napisano

Miałem m520 przez 4 lata i nawet nie zaglądałem do środka, poszły na sprzedaż razem z rowerem ;( . Kupiłem rocznego radona slide  na m530 i w jednym pedale jest minimalny luz niemożliwy do skasowania (próbowałem 2 razy, może coś źle robię...) tyle że tam jest plastikowa tuleja i pewnie się starła, co w sumie dziwne w rocznym  spd. Przeglądam ali i jest tam pełno klonów rockbosów z 4 i 3 łożyskami na osi w cenie poniżej 100pln. Może warto wziąć coś takiego na testy, wydatek mały a nuż okaże się przyzwoitą platformą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...