Skocz do zawartości

[Piasta] Bębenek piasty Quando - problem z odkręceniem

DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Problem jak w temacie, bębenków shimano się naodkręcałem pełno - jak dotąd żadnych problemów. Ostatnio przerabiam córce rower - fabryczny Dawes Academy 20' niestety fabrycznie wyposażony w kasetę 7s i jak się okazuje z bębenkiem tylko pod 7-kę, więc od razu zabrałem się za wymianę. Imbus z posiadanego zakresu nie podszedł, więc zamówiłem 11 i 12mm, podeszła 12, ale.... za diabła nie mogę odkręcić. I to nie, że kręcę samą ręką, 80cm rurka, koło zaprate o podłogę, o ścianę i o nogę, trzymane drugą ręką - szprychy trzeszczą a śruba ani drgnie. Ktoś z Was już to przerabiał? Może tam jest lewy gwint? Może podgrzać albo schłodzić?

A wykręcam bo chciałem sprawdzić, czy da się w ogóle coś z tym zrobić, czy będę musiał wymieniać piastę, albo całe koło... Znalazłem taki bębenek do Quando:

http://e-bmx.pl/opis/7529641/bebenek-kasety-piasty-quando-ktay-dr-89-rzedow.html?from=bazarek

ale najpierw muszę wykręcić to co jest bo nie wiem czy podejdzie (zakładając, że uda się w ogóle odkręcić). Jakbym wiedział, że na 100% pasuje to zamówiłbym i podmieniłbym sam korpus, ale jak ma nie podejść....

Z góry dzięki za pomysły :)

Pozdrawiam

Piotrek, DIY

Napisano
Teraz, Blueforce napisał:

Cześć! Dobrym środkiem  penetrującym jest mieszanina acetonu z olejem do przekładni automatycznych(ATF), proporcje 1:1.

Ooooo, tego nie słyszałem :) W swoich zasobach aceton mam, ale oliwy do automatów raczej nie, chyba tylko do przekładni kierowniczej coś bym znalazł. Chwilowo była akcja na spontana - wpadłem z nowym kluczem, poszarpałem i od razu na forum, pewnie w wolnej chwili zrobię podejście standardowo zaczynając od wd40 - oby poszło.

Napisano

Gwint na 99% prawy.

Nie wiem czy jest sensowność wymiany bębenka który kosztuję 30 złotych. Za 30 złotych można kupić piastę z bębenkiem 8 rz.

I też pytanie po co więcej biegów? Przy kole 20" zastosowanie długiego wózka przerzutki jest bardzo ryzykowne. Jeśli o to chodzi.

Napisano

Ja nie mówię o druciarstwie. I chcę zakończyć off top.

Gratuluje że jeździłeś XTR RD-M960 SS który nigdy nie istniał. Występowały 2 wersje tej przerzutki. GS - Long Cage i SGS Super Long Cage .

Napisano

Hehe, to, że na 99% prawy to ja wiem :) U syna w 20'' mam 9-tkę 11-32 i ss ogarnia bez problemu jeszcze zapas jest na spokojnie 34.

Co do kosztu to też rozważałem wymianę całej piasty, ale problemem jest obręcz - pod 20 szprych, więc z piastą ciężko w dobrej cenie. Gdyby to było 32/36 to nawet tematu bym pewnie nie założył :D

Pozdro

• 2 miesiące temu...
Napisano

Na zakończenie dopiszę tylko, że na razie mała jeździ na 7-ce, bębenka nijak nie udało się odkręcić. Nie wiem jakie siły musiały działać na koło, ale odpuściłem jak pojawił się strach, że pourywam szprychy ;)

Pozdrawiam

DIY

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...