Waza Napisano 27 Marca 2018 Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 27 minut temu, maxwel napisał: Ale czy są w ogóle takie okulary które się rozjaśniają w ciągu sekundy? W ciągu sekundy? Nie, nie wiem o takich. Ale dobrej jakości nowe szkła fotochromowe rozjaśniają się w 80% w ciągu 2-3s. Przykrość jest taka że za jakość trzeba płacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 To przynajmniej wiadomo za co się płaci i nie jest to tylko znaczek. Mnie do jeżdżenia po szosie nie jest to potrzebne więc nie mam problemu z długim czasem rozjaśniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 W dniu 27.03.2018 o 20:55, maxwel napisał: Oczywiście, że nie. Ale czy są w ogóle takie okulary które się rozjaśniają w ciągu sekundy? Są. Rozjaśniają się nawet szybciej - podobno w ciągu 0,1 sekundy http://uvex.com.pl/p/okulary-uvex-variotronic-s#lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Elektryczne okulary na przycisk, do tego swoje musza ważyć, z dość przecietnym spektrum przepuszczalnosci swiatla... Zdecydowanie wolalbym dobre fotochromy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 W dniu 22.03.2018 o 14:24, maxwel napisał: .Przyciemnione szkła które nie blokują promieniowania " oszukują" oczy, ponieważ są one w pełni otwarte. Jak nie masz na sobie żadnych szkieł to mrużysz oczy i dociera do nich mniej. Oczywiście prawda jest to co piszesz - że lepsze żadne okulary niż niepewne, ale poza tym coś ci dzwoni ale nie wiesz w którym kościele :))) Przyciemniane szkła z wątpliwą ochroną UV powodują że źrenica się rozszerza (bo szkło jest ciemne), a przez to więcej promieniowania UV pada na siatkówkę niż gdybyś wcale okularów nie założył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 W dniu 27.03.2018 o 21:14, bobiik napisał: Startuje w maratonach i z powodzeniem przytaczane przeze mnie w tym wątku okulary jak najbardziej się nadają. Okulary okularom nierówne. Nie bez przyczyny różnią sie cenowo. W dniu 27.03.2018 o 21:34, Waza napisał: W ciągu sekundy? Nie, nie wiem o takich. Ale dobrej jakości nowe szkła fotochromowe rozjaśniają się w 80% w ciągu 2-3s. Przykrość jest taka że za jakość trzeba płacić. Które rozjaśniają się w ciągu kilku sekund? @bobiik wspomina o Uvexach 802 i Alpinach Twist Four. Natomiast w https://www.forumrowerowe.org/topic/219910-okulary-fotochromy-jakie-za-ile-i-czy-wogóle/?tab=comments#comment-1998990 @MarcinGoluch daje linka do swojej recenzji UVEX SGL 202 VARIO w której pisze "Rozjaśnienie się szkieł trwa od 2 do 5 minut". Jak to więc jest? [dopisek] w https://www.forumrowerowe.org/topic/183466-okularki-rowerowe-fotochromy-czy-warto/?tab=comments#comment-1683933 Kekacz też pisze o minutach w kontekście Uvex Sportstyle 202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Te na baterie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=1VAcQFsuFB4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Na baterie się nie liczą A w tych rudy project rozjasnianie na filmiku trwało kilka minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Ty widzisz kilka minut, ja widzę ok. minuty i to w jasnym pomieszczeniu. Ale to i tak długo. Filmik wrzuciłem pierwszy lepszy jaki mi wpadł. Nie mam nowych fotochromów, ale moje stare Specialized Halftime adaptalite, póki były nowe (przez 2-3 lata) przyciemniały się w kilka sekund i rozjaśniały w kilkanaście, teraz są już spracowane i przyciemnienie trwa ok. 20s a rozjaśnienie powyżej 1,5 min. Spodziewam się że przez ten czas technologia fotochrom powinna pójść do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Jak to więc jest ? Ano bywa tak : Z lewej Uvex 710v (poziom przyciemnienia s0 do s3), z prawej Uvex sgl 202 Vario (poziom przyciemnienia s1-s3). Po ok 30s - 1minuty ( nie patrzyłem dokładnie) : Po lewej Uvex sgl 202 Vario, po prawej Uvex 710v Ciemnieją błyskawicznie, ale rozjaśnianie w kilka sekund można miedzy bajki włożyć. Tym niemniej o ile 710V potrzebuje kilkanaście - kilkadziesiąt sekund do rozjaśnienia, sgl 202 potrzebuje kilku minut ( być może nawet do 5ciu - nie sprawdzałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Taki test najlepiej byłoby zrobić np w samochodzie - szyby nie przepuszczają promieni UV więc szkła powinny się maksymalnie szybko rozjaśniać, a do tego jest widno więc można robić zdjęcia lub film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walus24 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 To takie pytanie z innej beczki. Czy można dołożyć wkładkę korekcyjną do takich okularów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 To zależy od konstrukcji danych oprawek, nie zastosowanych szkieł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Z tego co wiem to np Uvex ma takie modele do których można dokupić wkładkę korekcyjną : bodajże 104,104v, 705,705v. Te z "v" to variomatiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Zakupiłem właśnie uvexy 710v. Czas rozpocząć testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 W dniu 22.04.2018 o 19:09, PiotrKaaaaaaaaaaa napisał: Taki test najlepiej byłoby zrobić np w samochodzie - szyby nie przepuszczają promieni UV więc szkła powinny się maksymalnie szybko rozjaśniać, a do tego jest widno więc można robić zdjęcia lub film Szyby samochodowe przepuszczają promienie UV, tylko nie 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ok, niemniej znasz lepszy sposób na test? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vendeur Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Pozwolę sobie jutro napisać wrażenia po zakupie "budżetowych" okularów RockBros, fotochromowych. Będzie to w osobnym wątku ze zdjęciami. Krótko pisząc, w cenie 60 zł, ani dużo wyższej (jak Arctica za niecałe 200zł) nie mają konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
denree Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 do 200 pln polecam alpina splinter shield vl - ok 180pln. jednoczesnie uzywam tez kalenji run 560 za 129pln decathlonu. jedne i drugie sa niby 1-3 ale alpiny sa zdecydowanie ciemniejsze (zarowno 1 jak i 3). po zmroku kiepsko sie jezdzi w alpinach i wlasnie dla tego uzywam tych kalenji jednoczesnie. jedne i drugie sa bardzo wygodne - noski sa tak regulowane, ze bajka - mozna ustawic dokladnie pod siebie. alpiny duzo mniej paruja (jak jest bardzo zimno to tez im sie zdarza) i maja wieksza powierzchnie przez co mozemy je tak ustawic, ze kompletnie nie widac ramki i nic nie podwiewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 z tego co widze alpina ma klase s2-s3 wiec nie dziwne ze ciemniejsza. Pytanie jak szybko rozjasniają się (jedne i drugie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
denree Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 masz racje - dzieki za sprostowanie bo dalej bylbym nieswiadomy i powtarzal glupoty. wydaje mi sie, ze alpina rozjasniaja sie (a takze przyciemniaja) troche szybciej, a takze, ze (tego juz jestem pewien) kalenji nie sa tak ciemne jak alpina. niestety jak sie wjedzie z patelni w mega gestwine to nie jest to kwestia kilku sekund by sie rozjasnily i na chwile trzeba zwolnic. no ale to juz chyba taki urok fotochromow bez elektyki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.