Skocz do zawartości

[Liczniki gps] Sigma i MIo do Kitebuggy jak to jest z tym odświeżaniem

Takpoprostu

Rekomendowane odpowiedzi

LICZNIKI GPS
Mio Cyclo 100 i Sigma Pure GPS 

co prawda nie jestem rowerowcem - jeżdżę tylko rekreacyjnie od czasu do czasu. Jednak potrzebuje licznik GPS  (któryś z wymienionych w temacie) do troszkę innych celów niż tylko rower i mam kilka pytań.

Uprawiam Kitebuggy'ing film dla tych którzy nie znają tematu:

Licznik zamontowany będzie do wózka buggy. Co potrzebuje to Pomiar prędkości, mój v-max z danej sesji i ogólnie , ile przebyłem kilometrów i dobrze by było analizować te dane w jakimś urządzeniu zewnętrznym razem z mapą. Znacznie bardziej odpowiada mi Sigma ze względu na  duży wyświetlacz i łatwiej by było zobaczyć prędkość podczas jazdy. Jak widzicie  oko od licznika  mam znacznie dalej niż siedząc na rowerze. Do tego off roadowe tereny czasami utrudniają skupienie isę na licnziku (wiem gdyż mam rowerowy mały). Tylko  jets jeden poważny problem - Sigma podobno ma odświeżanie 5s i to mnie martwi ? Do roweru, kiedy jedzie się długie trasy bez gwałtownych zmiain kierunki  +/-  podobną prędkością problemu zapewne nie ma. Jednak w naszym przypadku prędkość osiąga się bardzo szybko (średnio od 60-80km/h ) i chwilowo  gdyż trzeba hamować bo kończy się spot i zmieniać hals. Czy licznik pokazuje prędkość co 5 sekundd ? Czy tylko zapisuje dane na mapie co taki czas, a prędkość na samym liczniku  odświeżana jest na bieżąco ?  Podoba mi się też możliwość sprawdzania danych na telefonie. Ale martwi mnie ta mapa i ślad przebytej trasy, nie pokonujemy jednym ciągiem 10 km. Robimy powiedzmy 500 i nawrót w druga stronę.  Czy jest szansa że na mapie nie będzie mojego v-maxu gdyż akurat w tych 5 sekundach Sigma nie zapisze moim danych ? 
Mio wiem że ma odświeżanie 1s, było by super ale nie ma NFC oraz malutki ten wyświetlacz...

Czy jesteście w stanie kreślić czy Sigma w zupełności się nada do moich potrzeb ?

Mam sigme 23.15 (licznik bez GPS), zapis co 5 sekund. Wyświetla dane z  czujników na bieżąco ale nie raz zauważyłem ze w zapisie trasy Vmax jest niższa niż ta którą widziałem na liczniku ( przy zjezdzie z górki). Zapisując co 5 sekund nie trafiał na chwilową maksymalną.

W ogóle bazowanie na danych z GPS (dokładność max do 3m i ciągle zmienna)  przy tak dynamicznej jezdzie na niewielkim obszarze jest średnim pomysłem. Nie będą dokładne. Powinieneś raczej  użyć coś oparte na czujniku predkości zamontowanym w kole.

7 godzin temu, dfq napisał:

Mam sigme 23.15 (licznik bez GPS), zapis co 5 sekund. Wyświetla dane z  czujników na bieżąco ale nie raz zauważyłem ze w zapisie trasy Vmax jest niższa niż ta którą widziałem na liczniku ( przy zjezdzie z górki). Zapisując co 5 sekund nie trafiał na chwilową maksymalną.

W ogóle bazowanie na danych z GPS (dokładność max do 3m i ciągle zmienna)  przy tak dynamicznej jezdzie na niewielkim obszarze jest średnim pomysłem. Nie będą dokładne. Powinieneś raczej  użyć coś oparte na czujniku predkości zamontowanym w kole.

Dzięki za opinie. 
Takowe mam właśnie - zamontowane w kole. Jednak chciałem coś co by mi zapisywało trasę i mógłbym się uwolnić od kabelków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...