Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Lańcuch rowerowy?

Wallyy

Rekomendowane odpowiedzi

witam,
niedługo czeka mnie przeprowadzka do kawalerki i pojawia się problem gdzie trzymać rower. chciałem podpytać o jakieś sprawdzone patenty lub zabezpieczenia. Obecnie wymyśliłem żeby trzymać go w piwnicy. Biegnie w niej, przy podłodze spora rura ciepłownicza, którą planowałem owinąć porządnym łańcuchem ( może motocyklowym?) i do niego podpinać rowery + dodatkowo spiąć je ze sobą ulockiem. Dodam, ze mieszkanie nie ma balkonu, jest zbyt male żeby trzymać w środku, wózkarniom nie ufam, tak samo zostawianie go na półpiętrze gdzieś przy kaloryferze tez wydaje się słabą opcja.
Co sadzicie o takim rozwiązaniu? Jaki łańcuch polecacie? Inne pomysły? Będę wdzięczny za odp

Pozdrawiam

Nie masz wolnej ściany?

gallery_146533_2549_214534.jpg

Obecnie poprawiłem środkową łapę i rower jest trzymany za pedał i dużo ciaśniej przylega do ściany. Oczywiście po błotnej jeździe bez mycia się nie obejdzie, ale jaka ozdoba mieszkania:D

Piwnica to jest niestety dość ustronne miejsce i jak ktoś będzie miał oko na Twój rower to nawet z bezprzewodową szlifierką przyjdzie i sobie go wytnie. Ja trzymam w piwnicy tylko zimówkę, bo mi jej nie szkoda i jakby nie patrząc wygodniej.

Witam

Jeśli to twoje mieszkanie a zatem i piwnica, to może lepiej zainwestować w solidne stalowe drzwi z ościeżnicą z porządnymi krytymi zamkami.

Zależy też czy rower wart jest takiej inwestycji, jeśli nie to przywiązanie go do rury U-lockiem poprzez łańcuch z utwardzanych oczek, masywny np.:AXA będzie jakimś utrudnieniem.

Można też na drzwiach boksu piwnicznego umieścić ostrzeżenie o monitoringu, ale to z kolei może zachęcić potencjalnego złodzieja i podejdzie w kominiarce. 

Praktycznie na złodziei nie ma 100% zabezpieczenia, są tylko utrudnienia.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...