Awers Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Kupiłem nowego Kands-a Elite Pro (Acera). Z Acery to ma on tylko przerzutkę tylną, reszta z niższej półki. Rozważałem Kands-a Elite Pro (Alivio), ale on z Alivio ma tylko jeden element, a reszta na poziomie Acery. Był droższy o prawie 400 zł. Po przeliczeniu stwierdziłem, że te różnice nie są warte 400 zł tym bardziej, że amor z możliwością blokowania nie ma dla mnie znaczenia. A więc mam Kands-a Elite Pro (Acera). Jest tam: - kaseta: CS-HG31 - korba: FC-TY501 - łańcuch: CN-HG40 Planuję zużyć to co jest i dopiero ewentualnie przejść na coś lepszego. Przeczytałem na forum, że łańcuchu CN-HG40 jest bardzo słaby. Chciałem go dać do zmianowania do roweru damskiego gdzie na pewno się sprawdzi, a dla siebie dokupić 3 łańcuchy CN-HG71. Proszę o poradę czy takie coś się sprawdzi, czy 3 takie łańcuchy skończą się w miarę jednocześnie z zębatkami ? a może zmianować tylko 2 takie łańcuchy na tych zębatkach ? Nie mam z tym żadnego doświadczenia. Na rower wracam po długich latach. W latach 90-tych jeździłem na kolarzówce Pasat Rometa. Wtedy łańcuch to był łańcuch, zębatka to zębatka, ale i też trwałość była duża w standardzie. Teraz zupełnie inne czasy.
Fenthin Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 To jest bez sensu. Masz kasetę, którą można kupić za 35zł a chcesz kupić trzy łańcuchy po przynajmniej 45zł każdy, co daje 135zł. Na napędzie tej klasy jeździsz na jednym łańcuchu do zajeżdżenia. I jak już masz kupować, to serio najwyżej jeden. Korba i tak raczej przyjmie drugi komplet łańcuch+kaseta, przebiegu ekstremalnie nie wydłużysz względem tego trzema łańcuchami, a wyjdzie to taniej.
seraph Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Możesz ewentualnie kupić 1 lepszy łańcuch dokładając parę zł np. KMC X8 i tak wydłużyć żywotność napędu. Większa inwestycja to tak jak napisał przedmówca.
SoloTM Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Dokładnie. Jak wyżej. Lepiej załóż spinkę do swojego łańcucha i kup dobry smar typu zielony finish line, benzyne ekstrakcyjną do szejkowania - czyszczenia w np. butelce po mleku i dbaj o czystość napędu a trochę pojeździsz.
Awers Napisano 6 Marca 2018 Autor Napisano 6 Marca 2018 Dzięki za sprowadzenie na ziemię. O to mi właśnie chodziło. Czyli plan eksploatacyjny na zębatki te co mam był by taki: 1 lepszy łańcuch KMC X8 lub CN-HG71 i jeżdżę do zużycia kasety i łańcucha. Po tym zobaczę na ile km starczyło i jak wygląda korba i zdecyduję czy dać drugi raz taką samą kasetę i łańcuch żaby dokończyć korbę czy od razu po pierwszym zużyciu kasety i łańcucha wymienić wszystko na wyższą półkę. Dobrze myślę ? Jeśli chodzi o łańcuch to CN-HG71 wziąłem z katalogu Shimano jako lepszy współpracujący z kasetą CS-HG31. Jego cena 43 zł + ewentualnie spinka (razem z ok. 50 zł), choć bez spinki i bez zdejmowania łańcucha też można go czyścić, ale jak lepiej, czyścić na zdjętym ? Nie wiem jaka jest trwałość tych spinek. Jest to najsłabsze ogniwo i jak mogą być problemy to wolę pomęczyć się z czyszczeniem łańcucha bez zdejmowania. Łańcuch KMC X8.93 ze spinką kosztuje 37 zł. Przeglądając forum zauważyłem, że chyba przeważają zwolennicy KMC. Ale który łańcuch będzie lepiej chodził na tych zębatkach ? Dołożenie kilku złotych do Shimano nie stanowi problemu jeśli było by to lepsze rozwiązanie. Kształt ogniw ww. łańcuchów jest wyraźnie inny. Który łańcuch polecacie w moim przypadku ? 1 godzinę temu, SoloTM napisał: kup dobry smar typu zielony finish line Planowałem ROHLOFF, bo o nim słyszałem. Na zielony finish line teraz zwróciłem uwagę jak wspomniałeś o nim i też powinien być ok. więc taki kupię. Jest nawet tańszy.
Fenthin Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Teraz, Awers napisał: Po tym zobaczę na ile km starczyło i jak wygląda korba i zdecyduję czy dać drugi raz taką samą kasetę i łańcuch żaby dokończyć korbę czy od razu po pierwszym zużyciu kasety i łańcucha wymienić wszystko na wyższą półkę. Dobrze myślę ? Dobrze. Cytat choć bez spinki i bez zdejmowania łańcucha też można go czyścić, ale jak lepiej, czyścić na zdjętym ? Nie wiem jaka jest trwałość tych spinek. Jest to najsłabsze ogniwo i jak mogą być problemy to wolę pomęczyć się z czyszczeniem łańcucha bez zdejmowania. Lepiej czyścić zdjęty. Robisz szejka i tyle. Plus masz ułatwiony dostęp do reszty napędu. Spinka wcale nie jest najsłabszym ogniwem. W życiu nie zerwałem łańcucha na spince. A zdarzyło mi się jeździć na takim z trzema założonymi naraz. Ogólnie zasada jest prosta. Nowy łańcuch, nowa spinka. Tak naprawdę chyba wszystko poza CN-UG51 będzie lepsze od CN-HG40. Czy CN-HG71 czy X8.93 niestety nie odpowiem, od lat nie miałem styczności z nowymi łańcuchami 8-rzędowymi.
SoloTM Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Tylko nie kupuj do łańcucha shimano ( jeśli wybierzesz spinkę KMC ) spinki takiej : ( KMC CL-571R , szerokość ogniwa 7,1 mm ) http://allegro.pl/spinka-zapinka-lancucha-kmc-shimano-sram-7-8-rz-i6795001144.html kup taką : ( KMC CL573R , szerokość ogniwa 7,3 mm ) http://allegro.pl/spinka-kmc-cl-573-do-lancuchow-6-7-8-rzedowych-i6553366126.html niby ta 1 jak i 2 jest dedykowana do łańcucha 8 rzęd, ( nie chcę dalej wyjaśniać ) ale nie zapniesz jej ( tej 1 ) ani nie rozepniesz łatwo, nawet z narzędziami będzie problem, spinka 7.3 palcami to zrobisz i wszystko będzie ok.
cervandes Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Miałem HG71, mam KMC X8 i ten KMC jest bez porównania lepszy. W HG71 tak mi się wychlastały rolki, że były o włos od rozpadniecia się. Szpary między rolką a ogniwem wielka, brud to wciągało jak odkurzacz. Ten sam rower, taka sama nowa kaseta, ten sam przebieg i KMC są w o wiele, wiele lepszym stanie. Nigdy więcej Shimano.
Gość Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 A mnie smiesza te wszystkie teksty o łancuchach Shimano. Shimano HG-53 i kaseta HG-50 po 2tys przyjmuje mi nowy łancuch, a waze ponad 90kg i smigam zdaje sie szybko Jakos nawet specjalnie nie dbam o ten naped , profanuje go np myjka ciśnieniowa, nie szejkuje. Smaruje jak slysze ze jest głośny. Na moje ten zestaw szczególnie łańcuch jest wystarczająco trwały zeby go kupic przy tej cenie do napedow 9s czy 8s i nie kwękać. Na zestawie 2 łanuchy hg53 i jedna kaseta hg50 przelot juz z 10tys (chyba żaden to wynik) i konca nie widac.... ale juz mniej jezdze tym rowerem. Nigdy nie udało mi sei zerwac 9s od shimano. Ostatnio kupilem sobie nowa kasete ultegry 6700 12-25 - zalozylem na nia łancuch 6703 z przebiegiem ok 2tys - na próbe, bo składałem nowy rower na szybkosci i nie byłem pewny ktora korbe założyc na ten rower, wiec nie chcialem pruć nowego łańcucha. Pojechałem na testy ... wszystko działa, inc nie skacze, cichutko. Jedyne na co moge narzekać to kilka razy zerwał mi sie juz 6703. Sam nie wiem czemu, może trzeba go skuwać jakos w magiczny sposób, zawsze siada na łączeniach. Wypada chyba tylko dodac że jeżdzę zdaje sie sporej kadencji, srednia pod ok 100obr/min. I nie taplam rowerow w blocie - nie licza zimowego pociskacza - ktory tez smiga na łancuchu shimano :PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.