Skocz do zawartości

[koła] zmiana 27.5+ na 29

epon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam okazję kupić marina pine mountain za bardzo dobrą cenę, rower podoba mi się jak jasna cholera :) tylko że te plusowe koła jakoś do mnie nie przemawiają, czy dużym problemem będzie zmiana ich na 29 cali (z jakiegoś powodu w tym modelu są piasty z 9 mm osią) ? Czy to w ogóle ma sens, nie zaburzy to w znaczy sposób geometrii ? Jechałem nim po śniegu i całkiem spoko, mokra ziemia też super, asfalt tragedia :) Głośność małego odrzutowca, opory toczenia naprawdę odczuwalne. A żeby dostać się w ciekawe miejsca muszę te kilkanaście km przetoczyć się po asfalcie.

Napisano
10 minut temu, epon napisał:

Czy to w ogóle ma sens, nie zaburzy to w znaczy sposób geometrii ?

Wszystko zależy od tego, co to znaczy dla ciebie 'bardzo dobra cena'? Geometrii roweru nic się nie stanie jak tam wciśniesz 29er. Z tyłu nie jest zwykłe QR9mm tylko 141x9 czyli 'niby boost' więc w grę wchodzi tylko składanie kół pod zamówienie. Pytanie czy tematu nie załatwiły by mniej plusowe i bardziej 'asfaltowe' opony https://ctbike.pl/schwalbe-smart-sam-27-5x2-60-650b-addix-performance-line-opona-rowerowa-mtb.html

Napisano

Koła 29cali z oponą 2.2-2.3cala będą miały taką samą wysokość jak koła 27.5+ z oponą 3 cale

Pine mountain ma ciekawostkę jaką jest przednia piasta 110mm qr oraz tył 141mm qr, na pewno zdobyć takie piasty nie będziesz miał łatwo, ale jak co to zapraszam do mnie ;) mam takie piasty dostępne ;)

Napisano

skonwertujesz, ale trzeba o tym wiedzieć ;) 
Jak by szukać konkretnie piasty 110mm qr to takiej nie znajdziesz, a też mało który sprzedawca jest świadomy możliwości konwersji

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

bo widelec jest 110x15 ;)

Spojrzałem tylko na piasty... to pewnie jest 110mm.

Teraz, dawid napisał:

to musiałby się właściciel wypowiedzieć którą wersje ma

chyba jeszcze nie właściciel ...

2 godziny temu, epon napisał:

Mam okazję kupić marina pine mountain za bardzo dobrą cenę,

:D

Napisano

@dawid to dokładnie ten model, małą modyfikacją w postaci wymienionej zębatki z przodu. Jeżeli już kupię to na pewno się zgłoszę :)

@Alsew zmiana opon to w sumie to też jest jakieś rozwiązanie :) 

Tak coś właśnie czułem że te piasty to będą stanowiły problem, dzięki za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...