epon Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Mam okazję kupić marina pine mountain za bardzo dobrą cenę, rower podoba mi się jak jasna cholera tylko że te plusowe koła jakoś do mnie nie przemawiają, czy dużym problemem będzie zmiana ich na 29 cali (z jakiegoś powodu w tym modelu są piasty z 9 mm osią) ? Czy to w ogóle ma sens, nie zaburzy to w znaczy sposób geometrii ? Jechałem nim po śniegu i całkiem spoko, mokra ziemia też super, asfalt tragedia Głośność małego odrzutowca, opory toczenia naprawdę odczuwalne. A żeby dostać się w ciekawe miejsca muszę te kilkanaście km przetoczyć się po asfalcie.
Alsew Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 10 minut temu, epon napisał: Czy to w ogóle ma sens, nie zaburzy to w znaczy sposób geometrii ? Wszystko zależy od tego, co to znaczy dla ciebie 'bardzo dobra cena'? Geometrii roweru nic się nie stanie jak tam wciśniesz 29er. Z tyłu nie jest zwykłe QR9mm tylko 141x9 czyli 'niby boost' więc w grę wchodzi tylko składanie kół pod zamówienie. Pytanie czy tematu nie załatwiły by mniej plusowe i bardziej 'asfaltowe' opony https://ctbike.pl/schwalbe-smart-sam-27-5x2-60-650b-addix-performance-line-opona-rowerowa-mtb.html
dawid Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Koła 29cali z oponą 2.2-2.3cala będą miały taką samą wysokość jak koła 27.5+ z oponą 3 cale Pine mountain ma ciekawostkę jaką jest przednia piasta 110mm qr oraz tył 141mm qr, na pewno zdobyć takie piasty nie będziesz miał łatwo, ale jak co to zapraszam do mnie mam takie piasty dostępne
Dokumosa Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 @dawid chcesz przez to powiedzieć, że boostowych piast DT 110x15 nie skonwertujesz zwykłymi end-capami QR9?
dawid Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 skonwertujesz, ale trzeba o tym wiedzieć Jak by szukać konkretnie piasty 110mm qr to takiej nie znajdziesz, a też mało który sprzedawca jest świadomy możliwości konwersji
Alsew Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 25 minut temu, dawid napisał: Jak by szukać konkretnie piasty 110mm qr to takiej nie znajdziesz Tylko że ja widzę, że tam z przodu jest zwykłe QR 100x9... https://rowerowy.com/sklep/rowery/enduro-allmountain/prod/marin-pine-mountain-1
dawid Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 raczej obstawiam że to będzie ten https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2017-pine-mountain ale to musiałby się właściciel wypowiedzieć którą wersje ma
Dokumosa Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 @Alsew Jest to interesujące, bo widelec jest 110x15 W każdym razie w zwykły wideł 100xX nie zmieszczą się kapcie 2.9"
Alsew Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Teraz, Dokumosa napisał: bo widelec jest 110x15 Spojrzałem tylko na piasty... to pewnie jest 110mm. Teraz, dawid napisał: to musiałby się właściciel wypowiedzieć którą wersje ma chyba jeszcze nie właściciel ... 2 godziny temu, epon napisał: Mam okazję kupić marina pine mountain za bardzo dobrą cenę,
epon Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 @dawid to dokładnie ten model, małą modyfikacją w postaci wymienionej zębatki z przodu. Jeżeli już kupię to na pewno się zgłoszę @Alsew zmiana opon to w sumie to też jest jakieś rozwiązanie Tak coś właśnie czułem że te piasty to będą stanowiły problem, dzięki za odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.