Skocz do zawartości

[Mostek] Jaką podkładkę dystansową wybrać?

radm3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Składam dla siebie nowy rower i zastanawiam się jakiej wysokości dać ostatnią podkładkę i czy jest niezbędna.

Obecnie pod kierownicą nie mam podkładek, a nad nią są 2x 5mm.

Na zdjęciu widać że rura sterowa wystaję 1,5mm nad ostatnią podkładkę.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kiedyś czytałem że kierownica powinna być 2mm nad rurą sterową.

Czy dokupić podkładkę 3mm, a może 5mm?

Pozdrawiam

podkladka.jpg

Jak to jest optymalne ustawienie dla ciebie, to tnij sterowke, tak aby byla nieco ponizej gornej krawedzi mostka. Tu tez zalezy jaki masz top cap.

Ewentualnie mozesz dodac jakas niska podkladke nad mostkiem 2-3mm i obiac sterowke aby byly ponizej gornej krawedzi podkladki.

Musisz pamiętać że stery się jeszcze zejdą po skręceniu, cięcie sterówki jest dla osób które są są pewne że będzie ok i nie będą się martwić przy sprzedaży widelca. Myślę że można dać jeszcze jedną podkładkę 5mm i będzie ok. Podkładka 3mm może być mało, jeszcze ważne jak jest wyprofilowany kapsel.

Teraz, 1415chris napisał:

Jak to jest optymalne ustawienie dla ciebie, to tnij sterowke, tak aby byla nieco ponizej gornej krawedzi mostka. Tu tez zalezy jaki masz top cap.

Ewentualnie mozesz dodac jakas niska podkladke nad mostkiem 2-3mm i obiac sterowke aby byly ponizej gornej krawedzi podkladki.

Ciąć nie chcę bo może kiedyś zechcę sprzedać ten widelec albo cały frameset.

Ze względów wizualnych zechcę kupić jedną podkładkę 10mm i drugą 3mm.

Teraz, Imar napisał:

Musisz pamiętać że stery się jeszcze zejdą po skręceniu, cięcie sterówki jest dla osób które są są pewne że będzie ok i nie będą się martwić przy sprzedaży widelca. Myślę że można dać jeszcze jedną podkładkę 5mm i będzie ok. Podkładka 3mm może być mało, jeszcze ważne jak jest wyprofilowany kapsel.

Kupię dwie podkładki 10mm i 3mm jak 3mm okaże się za niska to dam starą 5mm :)

Podłączę się tutaj, o ile kolega radm3, nie ma nic przeciwko.

Potrzebuję podkładki do mostka z cienką ścianką - maksymalnie 2mm grubości. Aluminium, ewentualnie chiński tytan.

Jeśli ktoś może wrzucić jakieś namiary z linkiem, lub nazwę modelu, to poproszę.

• Mod Team

NIe zrozumieliśmy się panie kolego. :) 

Pisząc grubość ścianki miałem na myśli różnicę między promieniem zewnętrznym, a wewnętrznym tejże podkładki. Takich informacji nikt w sklepach nie podaje i tu jest pies pogrzebany. Mam mostek lekko zaokrąglony na krawędzi i podkładki o typowych średnicach zewnętrznych kiepsko, wg mojej wysoko zawieszonej poprzeczki estetycznej ;), się z nim łączą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...