kyojin Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 Wcześniej miałem jakąś przerzutkę bodajże Shimano, mocowaną bezpośrednio do ramy. Popsuła się (nieważne jak, nie pytajcie) i musiałem wymienić. Kupiłem w lokalnym sklepie taką jak w tytule. Z tym, że ta jest montowana na hak, ale w zestawie był adapter, więc udało mi się zamontować. Wyregulowałem według jakiegoś poradnika i generalnie działa, tylko, że się nie da wrzucić na większe zębatki (aktualnie jest na najmniejszej zębatce). Ledwo manetkę na "piątkę" udaje się przekręcić, a przerzutka i tak nie wrzuca łańcucha na tą zębatkę. Linka i pancerze są ok. Po odkręceniu linki od przerzutki, można swobodnie obracać manetką. W czym może być problem? I jeszcze jedno pytanie. Do czego dokładnie jest ta śrubka (patrz zdjęcie)? Wydaje się regulować odległość wózka przerzutki od wolnobiegu, ale nie jestem pewien czy to o to chodzi i jak prawidłowo powinno być to ustawione. A i jakby się kto pytał czemu ta linka jest wsadzona w przerzutkę - to było tak tymczasowo, bo nie skróciłem linki i tak wsadziłem, żeby nie wisiała
Imar Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 Śruba reguluję odległość górnego kółeczka od zębatek kasety, wkręcenie tej śruby powoduje zwiększenie tej odległości. W nie których przerzutkach ta regulacja w ogóle nie działa. Odległość nie powinna być duża, powinna być taka żeby dało się bez zahaczenia wrzucać. Np. dla srama 1x11 od zęba do zęba 15mm
Tatanka Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 Poluzuj linkę i sprawdź czy manetka wciąga i puszcza linkę na każdym biegu.Jeśli tak,to wyreguluj wg.tego opisu: 1. Aby przystąpić do regulacji należy ustawić manetkę na najwyższym biegu (czyli na najmniejszej koronce jaką posiadasz) 2. Następnie odkręcamy śrubę trzymającą linkę przerzutki 3. Wkręcamy śrubę baryłkową przy manetce do końca. Następnie odkręcamy ją o 2 i pół obrotu (pomoże nam to w późniejszym czasie doregulować przerzutkę jeśli zaistnieje taka taka potrzeba) 4. Ustawiamy dokładnie położenie przerzutki względem najmniejszej koronki. Regulacje dokonujemy śrubokrętem krzyżakowym na śrubie oznaczonej literą H.Górne kółko przerzutki musi być ustawione równolegle do najmniejszej koronki lecz tak aby łańcuch nie spadał na oś piasty. Zaczynamy kręcić korbą jeśli nie ma żadnych zgrzytów przeskoków to oznacza że ten etap możemy zakończyć 5. Zaciągamy linkę tylnej przerzutki kombinerkami i przykręcamy ja starając się ją pozostawić w niezmiennej pozycji (nie naciągaj bardzo mocno tylko z wyczuciem aby linka nie była zbyt luźna ale też nie za mocno naciągnięta) 6. Teraz podnosimy rower tak aby tylne koło było w górze może nam w tym ktoś pomóc lub jeśli mamy stojak serwisowy to nie ma problemu. 7. Ruszając korbą sprawdzamy poprawność naszej regulacji. Przerzucamy biegi pojedynczo sprawdzając każdy z osobna bieg (ruchy na manetce mają być odpowiedni szybkie i stanowcze). Jeśli przerzutka nie chce zrzucić łańcucha na wyższy bieg (w stronę mniejszych koronek) to wkręcamy śrubę baryłkową przy manetce o ćwierć obrotu i ponawiamy próbę. Jeżeli przerzutka nie chce wrzucić na niższy bieg (w stronę większych koronek) to śrubę wykręcamy i ponawiamy próbę. Czynności te powtarzamy do skutku aż łańcuch będzie wskakiwał na odpowiednie koronki. 8. Ostatni etap to ustawienie regulacji wychylenia przerzutki względem największej koronki tak aby łańcuch nie przeskakiwał na szprychy. Regulacji dokonujemy śrubą oznaczoną literą L. Przerzucamy przerzutką na największą koronkę. Dolne kółko przerzutki musi być ustawione równolegle do największej koronki lecz tak aby łańcuch nie wskakiwał nam na szprychy.
kyojin Napisano 3 Marca 2018 Autor Napisano 3 Marca 2018 I wciąga i puszcza, aczkolwiek czy na każdym biegu to muszę sprawdzić. Co do regulacji, to robiłem trochę w innej kolejności - 1,2,3,4,8,5,6,7
Tatanka Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 Kolejność nie jest aż tak ważna.Może jednak powiedz co się stało z poprzednią?Może coś się skrzywiło?
Imar Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 Kolega zapytał się nie bez powodu, Przy skrzywieniu przerzutki/wciągnięciu bardzo często krzywi się hak. Przy skrzywionym haku nie da się dojść do ładu z działaniem tylnej przerzutki.
kyojin Napisano 3 Marca 2018 Autor Napisano 3 Marca 2018 Hak jest nowy, był razem z przerzutką w zestawie jak już napisałem. Skrzywienia ramy żadnego też nie widzę. Mi to trochę wygląda tak jakby linka ciągnęła przerzutkę pod złym kątem (o ile to w ogóle możliwe). No nic, przy najbliższej okazji spróbuje najpierw tego co kolega Tatanka napisał i ewentualnie sam jeszcze coś pokombinuję i się odezwę. Na razie dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.