Skocz do zawartości

[Osprzęt] Rockrider 500s- pomoc przy wyborze

Najdor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 
Od dłuższego czasu jeżdżę Rockriderem 500s i muszę przyznać, że bardzo dobrze mi się na nim jeździ.
Jednak zbliża się czas kiedy trzeba "coś wymienić" i tu zwracam się z prośbą do was. W pierwszej kolejności chciałbym wymienić:
*damper
*napęd
*hamulce
Oczywiście używki wchodzą w grę ponieważ nie mam góry pieniędzy przeznaczonej na rower.
Trochę o mnie:
-22 lata
-185 cm wzrostu 
-90 kg 
Chciałbym zrobić rower do lekkiego FR. 
Liczę na waszą pomoc! 

Napisano

z roweru za 1500 chcesz zrobić ulepszenie na lekkie FR? żeby miało to sens wydasz kolejne 1500. 

Rower ma klasyczną główkę wiec odpada nowocześniejszy amorek powietrzny oczywiście bo nie widzę sensu pchać się w sprężynę, podobnie tył, używka napęd czyli korba kaseta łańcuch i tył koszt około 400/500zł, hamulce by cię zatrzymywały prawie drugie tyle(tarcze klocki same klamki z zaciskami) Doliczam złożenie linki pancerze itd. Policz czy się opłaca czy nie lepiej sprzedać i to co masz odłożone doliczyć do używanego FR. 

(na OLX jest np używany Mangoose za 2300 jesli sprzęt jest ok warty rozważenia https://www.olx.pl/oferta/rower-all-mountain-enduro-mongoose-teocali-elite-freeride-trail-am-CID767-IDh5CBt.html#f55708d1b5

Piszę z autopsji trochę bo sama się borykałam z planem ulepszać 26 i pchać w sumie zamienniki bez przyszłości czy sprzedać i kupić coś z innej półki. 

Napisano

Jeśli już coś w tym grzebać to w pierwszej kolejności powinieneś amor wymienić na jakiś powietrzny (Raidon, Epixon, coś się może znajdzie po taniości), a nie damper. 
Napęd to kwestia indywidualnych potrzeb. 
Z hamulcami jest kłopot, bo trochę ważysz i byle co nie będzie dobre. 

Napisano

Ta rama nigdy nie była, nie jest i nie będzie bazą dla roweru do FR. Czy to lekkiego, czy tym bardziej ciężkiego. 

Chcesz iść w tym kierunku, sprzedaj co masz i kup sztywny rower przeznaczony do tej dyscypliny kolarstwa.

Napisano

Wydaje mi się, że jednak będzie trzeba pożegnać się z Rockriderem i pomyśleć nad czymś używanym. Może macie jakieś propozycje używek tak do 2200? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...