TomaszU84 Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Siema! Musze wymienić komplet hamulców bo się zabije... Te co mam to jedne z najtańszych jakie są na rynku, rower jest bardzo szybki (Romet Urban City) a ja waże 110kg i chciałbym kupić V-brakei które w razie w sie sprawdza. W deszczu nie jeżdże a i zazwyczaj zajeżdżam sprzęt więc tarczówki odpadają. Być może są aktualnie jakieś wyprzedaże o których nie wiem? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Przy v-kach najlepszy stosunek jakość/cena jak dla mnie to Avid Single Digit 5.Do tego klamki Avid FR 5.Dawały radę z podobną wagą+ czasami sakwy.Jeśli może być drożej ,to Single Digit 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Jak zjeżdża sprzęt to właśnie tarczówki powinien założyć. Jakieś budżetowe mechaniki. Słabe hamulce to nie tylko kiepskie szczęki. Najgorzej jest z klamkami, często gęsto ludzie nie mają pojęcia, że to właśnie "plastikowa" klamka jest przyczyną słabego działania hamulców. Ja bym proponował wymienić najpierw klamki, potem ewentualnie szczęki. Nie mam sensu inwestować dużych pieniędzy. Myślę, że autor tematu będzie zadowolony z jakichś budżetowych Tektro...a nawet obstawiał bym jeszcze bardziej budżetowe Alhongi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedzi i proszę o ewentualne linki! ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Po mini v-kach które prawdopodobnie są w tym rowerze nie ma sie co spodziewać wielkiej siły hamowania . https://www.sbike.pl/avid-hamulce-v-brake-avid-single-digit-5-komplet-o_1541.html https://www.sbike.pl/avid-klamki-hamulcowe-avid-fr-5-czarne-o_l_1544.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie ma co się czaić, sam dzisiaj o nich czytałem i maja świetne recenzje. Zamówione :-) Dziekuje Tatanka! Klocki hamulcowe w tym komplecie sa wporzadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 U mnie trochę piszczały.Poza tym ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Klamki 26 pln Zapalonym FR5 Aluminium Alloy v-brake hamulec Hamulce Tarczowe Rower Górski Rower Uchwyt hamulca Dźwignia Korbowy Czarny Darmowa Wysyłkahttp://s.aliexpress.com/NN3aiMFb?fromSns=Kopiuj do schowka (from AliExpress Android) Szczęki : deore xt br-m750 http://allegro.pl/komplet-v-brake-shimano-deore-xt-swietny-stan-i7210203209.html#thumb/2 Jeśli będziesz chciał jeszcze wzmocnic to klamki na xt 739 lub 750 ( mozesz też szukać klamkomanetek 750 - to dziewiątki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Hm, te XT lepsze od Avidów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 To są najmocniejsze vbrejki ever. Razem z klamką 739 lub 750 moc ogromna. Każdy posiadacz zwyklych vbrejków się zdziwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Powiedzmy że lepsze,ale to używki i powiedzmy 50/50 ma problemy z luzem na pantografie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nie Tatanka, ten model luzów nie łapał. Na olx za 150 wołają, to są pancerne hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 luzy łapały m739 wręcz obowiązkowo, a z m750 było dużo lepiej, chociaż powiedzenie że absolutnie żadnych to też przesada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Czyli tak, tyły lepsze XT od Avidów, dobrze rozumiem? Poczekam jeszcze na kilka odpowiedzi. Co do klamek nie ukrywam że z całością liczyłem że zmieszcze sie w 200zł. Nie wiem czy pchać się w koszta skoro SD5 dają radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Idzie bez problemu kupić 750 bez luzów. Nie mowie o wyszukanym przypadku, zajechanych na śmierć brejkach. Nawet sporo używane nie łapią luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 proponuję, bez zbędnych uników kupić nowe i pewne avidy, niż używane xt, z niewiadomym stanem technicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Oczywiście, że można i tak, różnica pomiędzy avidami sd5/7 z klamkami avida nie będzie jakaś potworna w porównaniu do xt 750, ale zauważalna. Opisałem tylko swoje doświadczenia, a z vbrejkami mam może nie największe, ale spore, od stx rc, lx br-m600 ( bardzo dobre - używane - nawet lepsze od sd5 - a tam nie ma się co zepsuć ) poprzez te z równoległym prowadzeniem lx 570, xt 739, 750, xtr 950. Klamki przeróżne tektro, stx rc, deore lx - różne wersje, xt 739,750, xtr 950. Klocki też są baaardzo ważne. Ale to już osobny temat. Linka oczywiście nierdzewna, byle nei ta najtańsza, zwykła. Przyda się też booster ( podkowa ) - jeśli ktoś chce wycisnąć z V brejków max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Na alle da się skompletować za ~250 komplet nowych (stary model) hs33 i pozamiatają każde V-ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Poproszę linki do tych aukcji oraz opinie innych użytkowników czy hs33 faktycznie są lepszą opcją niż Avidy 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 "Najlepszy stosunek cena/jakosc" Zmień nazwę na "najmocniejsze V-brake" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Teraz, TomaszU84 napisał: hs33 faktycznie są lepszą opcją niż Avidy 5. Zdecydowanie lepsza modulacja.... i o dziwo obręcze dostają mniej po dupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Oczywiście magury hs 33 będą lepsze ad avida, ale nowych za 250 komplet nie dostaniesz oczywiście. W tej cenie tylko używane i tu trzeba już być ostrożnym bo mogą mieć np. wycieki. Trzeba z pewnego źródła lub mieć możliwość zwrotu. Sama konstrukcja udana, niechętnie psująca się, jednak zdarzają się problemy. Dodatkowo jeśli chcesz wykorzystać ich max potencjał, będzie potrzebna specjalna podkowa ( booster ) co trochę podroży zakup. ( jeśli nie ma ich sprzedający ) Sprawdź też długość przewodów hamulcowych czy będą wystarczająco długie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie lubię dawać linków do aukcji ale proszę - tył: http://allegro.pl/nowy-hamulec-hydr-magura-hs-33-evolution-tyl-i7105286619.html#imglayer przód: http://allegro.pl/nowy-hamulec-hydr-magura-hs-33-evolution-przod-new-i7184089423.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 No proszę, mój błąd. Jest komplet za 250 co prawda bez podkowy, ale jest. Cena szokująco niska. Sorry abdesign Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszU84 Napisano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Ile kosztują podkowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.