KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Cześć, Kupilam ostatnio oryginalny łańcuch Shimanowski. Nie miałam skuwacza więc starałam sie skuć to młotkiem.. jak już się domyślacie-nie udało się. Obie strony pinu są oklepane tak, że nie da się go wyciągnąc z tego ogniwa. Próbowałam dziś zakupionym skuwaczem... nic, podgrzewałam palnikiem i potem kleszczykami wyciągnać, nic. Ktoś ma jakiś pomysł jak się tego pozbyć? Myślałam nad spiłowaniem tego.. Dzięki za każdą odpowiedź.
Pablo59 Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Skuwaczem wypchnij sąsiedni pin (za który prawie trzymasz na fotce) i zainstaluj spinkę... ( ja bym się bał użyć ponownie ogniwa po takich przejściach )
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 @inforobertPisałam, że próbowałam i nic nie dało.
Pablo59 Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 chłop potrzebny na gwałt chyba, że z tobą jest jak w piosence: ... Luśka, Luśka, ach Luśka, ty miałaś imadło w paluszkach ..
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 A łańcuch wcześniej skróciłaś do odpowiedniej długości?
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Napisano 1 Marca 2018 Stawiam na propozycję ze spinką.
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 @michuuu Właśnie chcę ją zamontować, ale tak średnio jest jak wypiąć to ogniwo blisko tego końca.. @Pablo59 Niestety sama muszę wziąć sprawę w swoje ręce.. Tak wyszło. Z resztą.. nikt nie będzie mi przy rowerze grzebać!
WaGiant Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Jeśli łańcuch był dobrej długości to od biedy można skrócić go o 2 ogniwa . Zamiast spinki można założyć wtedy oryginalny shimanowski pin . https://rowerowy.com/sklep/czesci/lancuchy/spinki-pologniwa/prod/shimano-Y04598010 akurat w tym linku ceny są z kosmosu . Do montażu potrzeba skuwacza i kombinerek ( żeby odłamać końcówkę ) . Oczywiście pin trzeba dobrać do łańcucha , inny do 7/8 inny do 9 ....
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Napisano 1 Marca 2018 3 minuty temu, KingaPyta napisał: ale tak średnio jest jak wypiąć to ogniwo blisko tego końca. tutaj : 53 minuty temu, Pablo59 napisał: Skuwaczem wypchnij sąsiedni pin (za który prawie trzymasz na fotce) i zainstaluj spinkę... Kolegę, sąsiada, przechodnia weź w niewolę, obiecaj dozgonną wdzięczność. Albo na YT jakiś poradnik wyszperaj.
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 @WaGiant Łancuch kupiłam w sklepie rowerowym za prawie 8 dych.. w zestawie był pin. Podczas zakładania w połowie łożycka ułamała się ta część "prowadząca" i pin został.. Jak robić wszystko wiem, teraz mam problem tylko, żeby to jakoś wyciągnąc stamtąd. @Tatanka Po co miałabym to robić? mam kasete 9, to i łańcuch 9s..
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Nowy łańcuch ma jakaś określoną ilość ogniw.Najczęściej jest ich wiecej niż potrzeba.Policz ile jest w starym i skróć na taka długość
WaGiant Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Policz ogniwa w starym i nowym . 2x Nowe łańcuchy mają przeważnie spory zapas . Jeśli tak będzie w twoim przypadku to będziesz miała na czym potrenować rozkuwanie . Z tym starym , ułamanym pinem daj sobie spokój . Trzeba założyć nowy albo spinkę .
inforobert Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 54 minuty temu, KingaPyta napisał: @inforobertPisałam, że próbowałam i nic nie dało. Na imadle. Dwie nakrętki i jedna śruba, wyjdzie bez problemu.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Napisano 1 Marca 2018 Ach te kobiety - jak się uprze jedna z drugą, to nie ma rady Najlepszą odpowiedź dostałaś w pierwszym poście i dalej kombinujesz jak koń pod górę Jestem tego samego zdania - tzn. lepiej spisz na straty to ogniwo z którym tak zaciekle walczyłaś o ten uszkodzony pin. Oczywiście długość łańcucha ma również znaczenie - jak pisali koledzy. PS Zadatki na kowala/kowalkę ( analogia do psycholożki ), czy innego młotkowego już masz inforobert Cytat Skuwaczem wyprasuj Lepiej wyprasuj kalesony
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Dokładnie jak piszą, skrócić o te ogniwo - zrobić 2 końcówki takie same z dziurkami i założyć odpowiednią do łańcucha spinkę. Najpierw oczywiście sprawdzić czy nie za długi - jeśli tak to skrócić od razu tyle ile trzeba.
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 Spinke miałam, długość 114 ogniw jaką podał producent na opakowaniu też była. Udało mi się rozkuć łańcuch przed wadliwym pinem i spiąć spinką. Wszystko gra jak należy. Dziękuję każdemu za udzielenie się! Szerokiej drogi życzę. PS: Nie chciałam ratować pinu, tylko go wyciągnąc i założyć spinke. Temat można zamknąć.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Napisano 2 Marca 2018 Tam nie było czego ratować, a trzeba było tylko się pozbyć tego ogniwa z pinem, co w końcu po zaciekłym boju ( dobrze, że obyło się bez ofiar ) Ci się udało ( uff ) - tylko tyle i aż tyle Gratulujemy zatem operacji zakończonej sukcesem
dorota57 Napisano 2 Marca 2018 Napisano 2 Marca 2018 Nie widzicie że łańcuch zaniedbany, jedna rdza. Normalnie to można wybić pin, używając gwoździa.
Lezia Napisano 2 Marca 2018 Napisano 2 Marca 2018 11 godzin temu, KingaPyta napisał: Kupilam ostatnio oryginalny łańcuch Shimanowski. 3 minuty temu, dorota57 napisał: Nie widzicie że łańcuch zaniedbany, jedna rdza. Normalnie to można wybić pin, używając gwoździa. "Zaniedbany" - myślę, że autorka tematu walczyła z nowym łańcuchem, a widoczna rdza na pinie to efekt walki (np. wspomnianym palnikiem).
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Napisano 2 Marca 2018 Poza tym jak próbowała "naprawić" za pomocą młotka, to trudno by było to odkręcić przy pomocy gwoździa Wiadomo, że gwóźdź z młotkiem nie wygra Nie wiem po co to tłumaczę, jak ktoś nie raczył przeczytać kilku postów autorki...
Mod Team michuuu Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Napisano 2 Marca 2018 Nie ma co jojczyć, chwała kobiecie za zaradność. No i zrobiła bez łachy ze strony mniej lub bardziej zaprzyjaźnionego faceta. "jak Ty mi zaimponowałaś!"
inforobert Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 W dniu 1.03.2018 o 22:00, KrissDeValnor napisał: Lepiej wyprasuj kalesony Powiedział co wiedział. Łożysko, tuleje, itp można wyprasować na prasie, i w druga stronę wprasować.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Marca 2018 Mod Team Napisano 3 Marca 2018 Nie łapiesz ironii - smutas z Ciebie
ssslawecki Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: młotkiem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: skuwaczem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: palnikiem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: kleszczykami W dniu 1.03.2018 o 21:12, KingaPyta napisał: nikt nie będzie mi przy rowerze grzebać! @KingaPyta już Cię lubię ! A co Ty tam jeździsz i na czym - bo nie ma w profilu... szybciej, bardziej ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.