KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Cześć, Kupilam ostatnio oryginalny łańcuch Shimanowski. Nie miałam skuwacza więc starałam sie skuć to młotkiem.. jak już się domyślacie-nie udało się. Obie strony pinu są oklepane tak, że nie da się go wyciągnąc z tego ogniwa. Próbowałam dziś zakupionym skuwaczem... nic, podgrzewałam palnikiem i potem kleszczykami wyciągnać, nic. Ktoś ma jakiś pomysł jak się tego pozbyć? Myślałam nad spiłowaniem tego.. Dzięki za każdą odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Skuwaczem wypchnij sąsiedni pin (za który prawie trzymasz na fotce) i zainstaluj spinkę... ( ja bym się bał użyć ponownie ogniwa po takich przejściach ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Skuwaczem wyprasuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 @inforobertPisałam, że próbowałam i nic nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 chłop potrzebny na gwałt chyba, że z tobą jest jak w piosence: ... Luśka, Luśka, ach Luśka, ty miałaś imadło w paluszkach .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A łańcuch wcześniej skróciłaś do odpowiedniej długości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Stawiam na propozycję ze spinką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 @michuuu Właśnie chcę ją zamontować, ale tak średnio jest jak wypiąć to ogniwo blisko tego końca.. @Pablo59 Niestety sama muszę wziąć sprawę w swoje ręce.. Tak wyszło. Z resztą.. nikt nie będzie mi przy rowerze grzebać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Jeśli łańcuch był dobrej długości to od biedy można skrócić go o 2 ogniwa . Zamiast spinki można założyć wtedy oryginalny shimanowski pin . https://rowerowy.com/sklep/czesci/lancuchy/spinki-pologniwa/prod/shimano-Y04598010 akurat w tym linku ceny są z kosmosu . Do montażu potrzeba skuwacza i kombinerek ( żeby odłamać końcówkę ) . Oczywiście pin trzeba dobrać do łańcucha , inny do 7/8 inny do 9 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 3 minuty temu, KingaPyta napisał: ale tak średnio jest jak wypiąć to ogniwo blisko tego końca. tutaj : 53 minuty temu, Pablo59 napisał: Skuwaczem wypchnij sąsiedni pin (za który prawie trzymasz na fotce) i zainstaluj spinkę... Kolegę, sąsiada, przechodnia weź w niewolę, obiecaj dozgonną wdzięczność. Albo na YT jakiś poradnik wyszperaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 @WaGiant Łancuch kupiłam w sklepie rowerowym za prawie 8 dych.. w zestawie był pin. Podczas zakładania w połowie łożycka ułamała się ta część "prowadząca" i pin został.. Jak robić wszystko wiem, teraz mam problem tylko, żeby to jakoś wyciągnąc stamtąd. @Tatanka Po co miałabym to robić? mam kasete 9, to i łańcuch 9s.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nowy łańcuch ma jakaś określoną ilość ogniw.Najczęściej jest ich wiecej niż potrzeba.Policz ile jest w starym i skróć na taka długość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Policz ogniwa w starym i nowym . 2x Nowe łańcuchy mają przeważnie spory zapas . Jeśli tak będzie w twoim przypadku to będziesz miała na czym potrenować rozkuwanie . Z tym starym , ułamanym pinem daj sobie spokój . Trzeba założyć nowy albo spinkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 54 minuty temu, KingaPyta napisał: @inforobertPisałam, że próbowałam i nic nie dało. Na imadle. Dwie nakrętki i jedna śruba, wyjdzie bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Ach te kobiety - jak się uprze jedna z drugą, to nie ma rady Najlepszą odpowiedź dostałaś w pierwszym poście i dalej kombinujesz jak koń pod górę Jestem tego samego zdania - tzn. lepiej spisz na straty to ogniwo z którym tak zaciekle walczyłaś o ten uszkodzony pin. Oczywiście długość łańcucha ma również znaczenie - jak pisali koledzy. PS Zadatki na kowala/kowalkę ( analogia do psycholożki ), czy innego młotkowego już masz inforobert Cytat Skuwaczem wyprasuj Lepiej wyprasuj kalesony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Dokładnie jak piszą, skrócić o te ogniwo - zrobić 2 końcówki takie same z dziurkami i założyć odpowiednią do łańcucha spinkę. Najpierw oczywiście sprawdzić czy nie za długi - jeśli tak to skrócić od razu tyle ile trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingaPyta Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Spinke miałam, długość 114 ogniw jaką podał producent na opakowaniu też była. Udało mi się rozkuć łańcuch przed wadliwym pinem i spiąć spinką. Wszystko gra jak należy. Dziękuję każdemu za udzielenie się! Szerokiej drogi życzę. PS: Nie chciałam ratować pinu, tylko go wyciągnąc i założyć spinke. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Tam nie było czego ratować, a trzeba było tylko się pozbyć tego ogniwa z pinem, co w końcu po zaciekłym boju ( dobrze, że obyło się bez ofiar ) Ci się udało ( uff ) - tylko tyle i aż tyle Gratulujemy zatem operacji zakończonej sukcesem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie widzicie że łańcuch zaniedbany, jedna rdza. Normalnie to można wybić pin, używając gwoździa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 11 godzin temu, KingaPyta napisał: Kupilam ostatnio oryginalny łańcuch Shimanowski. 3 minuty temu, dorota57 napisał: Nie widzicie że łańcuch zaniedbany, jedna rdza. Normalnie to można wybić pin, używając gwoździa. "Zaniedbany" - myślę, że autorka tematu walczyła z nowym łańcuchem, a widoczna rdza na pinie to efekt walki (np. wspomnianym palnikiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Poza tym jak próbowała "naprawić" za pomocą młotka, to trudno by było to odkręcić przy pomocy gwoździa Wiadomo, że gwóźdź z młotkiem nie wygra Nie wiem po co to tłumaczę, jak ktoś nie raczył przeczytać kilku postów autorki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie ma co jojczyć, chwała kobiecie za zaradność. No i zrobiła bez łachy ze strony mniej lub bardziej zaprzyjaźnionego faceta. "jak Ty mi zaimponowałaś!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 3 Marca 2018 Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 W dniu 1.03.2018 o 22:00, KrissDeValnor napisał: Lepiej wyprasuj kalesony Powiedział co wiedział. Łożysko, tuleje, itp można wyprasować na prasie, i w druga stronę wprasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Nie łapiesz ironii - smutas z Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 3 Marca 2018 Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: młotkiem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: skuwaczem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: palnikiem W dniu 1.03.2018 o 20:16, KingaPyta napisał: kleszczykami W dniu 1.03.2018 o 21:12, KingaPyta napisał: nikt nie będzie mi przy rowerze grzebać! @KingaPyta już Cię lubię ! A co Ty tam jeździsz i na czym - bo nie ma w profilu... szybciej, bardziej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.