Tatanka Napisano 28 Lutego 2018 Napisano 28 Lutego 2018 Witam.Orientuje się może ktoś,jaki jest przekrok w tm framesecie w rozmiarze M i L ? Producent nie podaje tej wartości w geometrii ramy.
RafalxM Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Octane nie podaje chyba przekroku dla żadnego modelu, to co udało mi się znaleźć poniżej, może z tego coś wywnioskujesz https://docs.google.com/viewer?url=https%3A%2F%2Fwww.7anna.pl%2Fdata%2Finclude%2Fcms%2F2017_produkty%2FOctane_One_2017_-_geometria.pdf
Tatanka Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 Widziałem to,ale nie daje to pewności co do przekroku.Z wyliczeń wychodzi do końca rury podsiodłowej ok.84 cm dla rozmiaru L,a rura pozioma jest może ze 3 cm nizej.Ale za to delikatnie sie wznosi,więc kij wie ile jest naprawdę.
RafalxM Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Wychodzi na to ze najszybciej dowiesz sie jak zadasz pytane na maila info@octane-one.com
uysy Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 @Tatanka poskładałeś coś na tej ramie ? Albo znasz kogoś kto poskładał ?
Tatanka Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Napisano 3 Kwietnia 2018 Niestety nie złożyłem.Co do wymiar,ów,to nie dostałem żadnej odpowiedzi.
uysy Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Rozmiar to ja wiem jaki ma być na mnie :p. Interesuje mnie bardziej czy trafiłeś w ogóle na całe złożone rowery, wygląd, zdjęcia setup itp. W sieci tego nie ma (jedynie jakiś rosjanin składa...ale zdjęć jeszcze nie dodał).
mpaprot Napisano 3 Czerwca 2018 Napisano 3 Czerwca 2018 Rowerek już prawie gotowy na ramie M, jutro będą koła to wrzucę zdjęcia.
GrzeHu Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 W dniu 3.06.2018 o 09:23, mpaprot napisał: Rowerek już prawie gotowy na ramie M, jutro będą koła to wrzucę zdjęcia. I co będą te zdjęcia? Też z chęcią zobaczę. Jakaś krótka recenzja ramy?
mpaprot Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Koła dopiero dzisiaj wieczorkiem dotarły, rower po pierwszej jeździe testowej bardziej teren i tempówki 16km napęd jeszcze niedocelowy, owijki jeszcze też nie ma - ale daje radę. Na miarce ustawionej tak jak na zdjęciu przekrok dla mojej ramy M na kołach 32C wychodzi 77,5cm - chyba że coś źle mierzę. Postaram się za dwa trzy dni napisać coś więcej i może jeszcze kilka fotek.
gpodda Napisano 12 Września 2018 Napisano 12 Września 2018 W dniu 6.06.2018 o 21:52, mpaprot napisał: Koła dopiero dzisiaj wieczorkiem dotarły, rower po pierwszej jeździe testowej bardziej teren i tempówki 16km napęd jeszcze niedocelowy, owijki jeszcze też nie ma - ale daje radę. Na miarce ustawionej tak jak na zdjęciu przekrok dla mojej ramy M na kołach 32C wychodzi 77,5cm - chyba że coś źle mierzę. Postaram się za dwa trzy dni napisać coś więcej i może jeszcze kilka fotek. Kolego dwa pytania. Raz odnośnie malowania na zdjęciach wygląda na wykończenie w macie (miałem wrażenie, że Gridy są w połysku) jak się ten lakier sprawuje? I drugie pytanie czy sprawdzałeś jakie grube opony wchodzą do ramy? Według producenta 38C, ale dla RAG+ podają 40C a kompletne rowery sprzedają na 43C.
mpaprot Napisano 14 Września 2018 Napisano 14 Września 2018 Hej sorki dawno tu nie zaglądałem. Rama jest w macie, lakier bardzo delikatny - lekkie stuknięcie zostawia ślad. Oponki na początku miał 32 CST Pika - ale straszne opory toczenia jak na tego typu rower w góralu 38 tego typu wydawały mi się OK. Teraz ma Continentale Speed King CX 35 jest tam jeszcze sporo miejsca - nic szerszego jeszcze nie zakładałem i prawdę mówiąc nie planuję ale mogę coś pomierzyć. Zrobiłem nim 1000km (80% szutry i las) - troszkę się już zmienił - w tym sezonie czeka jeszcze na siodełko i krótszy mostek (na stromych zjazdach nie sięgam za siodełko teraz mam 90 sprawdzę 80 i 60 - wzrost 176). Generalnie rowerek jest dokładnie taki jaki miał być mega frajda z jazdy, mega fajny, inny niż typowe masowce. Jedyne co mnie zaskoczyło: to jest dość krótki co jest bardzo fajne zwinny/skrętny tak miało być - ale w terenie trudne kręte podjazdy już z tymi oponami i butami spd przy skręceniu i bucie/korbie do przodu but ociera o koło i albo skręt albo pedałowanie ale pewnie dopracuję jakoś technikę. No i linki do przerzutek mogły by jednak być wewnętrznie poprowadzone (kwestia gustu) - aby zamontować koszyk na bidon musiałem dać dwa stare aluminiowe dystanse od v-braków pod niego bo pancerze przeszkadzały.
gpodda Napisano 15 Września 2018 Napisano 15 Września 2018 Jeżeli można to poproszę o pomiary i jakieś zdjęcia roweru.
Mateusz30 Napisano 3 Października 2018 Napisano 3 Października 2018 Toeoverlap występuje praktycznie we wszystkich mniejszych ramach. Chyba, że ktoś ma kąty widelca, jak w zjazdówce.
Tatanka Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 @mpaprotPod jaki wzrost dobierałeś rozmiar ramy?
Tatanka Napisano 16 Października 2018 Autor Napisano 16 Października 2018 https://www.google.com/search?q=octane+one+gridd&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjW-IioroveAhUI_ywKHYiGC3IQ_AUIDigB&biw=1920&bih=944#imgrc=w1ZRTXxN2_80qM: Znalazłem taką tabelkę z wymiarami. Trochę się różni długość nogi w rozmiarze M w porównaniu z tym co zmierzył kolega @mpaprot
SNJ Napisano 8 Listopada 2018 Napisano 8 Listopada 2018 Mam 175cm wzrostu wybrałem rozmiar M. Choć zawadzam czubkiem buta o oponę (seryjna Kenda 700x35c) rozmiar jest idealny
Tatanka Napisano 8 Listopada 2018 Autor Napisano 8 Listopada 2018 Ja natomiast zdecydowałem się na rozmiar L przy wzroście 182 cm. W sumie , to dopiero poluję na jakąś okazję cenową ramy z widelcem.
SNJ Napisano 14 Listopada 2018 Napisano 14 Listopada 2018 @Tatanka Wiesz, że zmontowany rower, oraz sam frame set mają inaczej umieszczone mocowania do prowadzenia linek?
Tatanka Napisano 15 Listopada 2018 Autor Napisano 15 Listopada 2018 Jakieś znaczące różnice utrudniające życie ? W sumie to mają ramy z hakiem na przednia przerzutkę i bez. Może dlatego są różnice?
SNJ Napisano 18 Listopada 2018 Napisano 18 Listopada 2018 @Tatanka Zerknij na prowadzenie linek w poście mpaprot'a (wyżej w tym temacie) i na zdjęcie poniżej. Ucho do mocowanie przedniej przerzutki to nie jedyne różnice. W 'złożonym rowerze' pancerze od tylnego hamulca i tylnej przerzutki idą spodem rury dolnej. W sprzedawanym framesecie, rzeczone pancerze puszczone są po tej samej rurze, tyle że od góry. Od dołu natomiast są oczka od pancerza do przedniej przerzutki. Wiadomo, co kto lubi Dla mnie priorytetem dla dobrego wyglądu roweru, jest jak najmniejsza ekspozycja pancerzy "biegnących" przy ramie EDIT:Pokazano Gridd na nowy sezon, w lakierowanej czerni
Tatanka Napisano 18 Listopada 2018 Autor Napisano 18 Listopada 2018 Pisząc o haku , miałem na myśli że właśnie ta wersja ma inne mocowania pancerzy niż wersja pod napęd 1x
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.