Thomass13 Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Witam tak jak w tytule, jaki do roweru nalezy posiadac klucz dynanometryczny? I jaki przymiar do łańcucha wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Od biedy to obejdziesz się bez tych narzędzi, ale jak już chcesz to klucz mały - najlepiej jak zakres się od 5 Nm zaczyna, a przymiar po prostu nie najtańszy, bo takie potrafią być niedokładne. Prawda jest taka, że np. klucze imbusowe mają tak dobraną długość, że przy dokręcaniu "bez napinki" osiągamy mniej więcej pożądany moment dla danego rozmiaru śruby i naprawdę ciężko nie dokręcić lub przesadzić o ile się to robi z głową. Przymiar natomiast potrzebny jest jak jeździmy tak, że oszczędzamy kasetę, a jeździmy na wiele łańcuchów przy czym każdy wyciągnięty wyrzucamy. Jak jeździmy na kilka łańcuchów rotacyjnie to ich się nie mierzy tylko porównuje i zakłada najkrótszy, a jak jeździmy na 1 łańcuch dozgonnie to w ogóle olewamy sprawę, aż napęd straci na kulturze pracy lub przestaje ciągnąć. A Ty jeździsz na drogich kasetach, że bez mrugnięcia okiem wyrzucisz łańcuch po 1000 km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Jak chodzi o klucz dynamometryczny to mam Proxxona 3 - 15 Nm, a prawdę mówiąc przydałoby mi się od 2 Nm do drobnych części karbonowych jak np. kapsel steru Tune no ale i tak jestem z tego Proxxona bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 PS. Zmień tytuł, jest to klucz dynamometryczny, nie dynanometryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.