Skocz do zawartości

[Kierownica] większy wznios

even

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, poszukuję nieco wyższej kierownicy 31,8 mm, z większym wzniosem niż klasycznie w mtb. Mam wysoko siodło, krótką sterówkę 1,5 cala, więc nie poszaleję z mostkiem o większym kącie bo ich nie ma - lub nie widzę w necie. Pozostaje większy wznios kierownicy, tak 70-80 mm. Wiem, że słabo to będzie wygłądało, ale muszę poprawic nieco komfort jazdy bo mi grzbiet siada;) Myślałem o Renthalu, ale tam jest chyba 40mm max. Może kiera od trialu będzie ok? Jakieś sugestie? Moj rower to stary Cannondale Jekyll, więc jego geometria jest dość specyficzna;)

Napisano

Ups, mój błąd, jeśli sterówka 1 1/2 cala to faktycznie niewiele opcji będzie. Albo kierownica, albo przeróbka rury sterowej na 1 1/8 plus nowe stery plus adapter do ramy na 1 1/8 ( drogo wyjdzie ) albo tokarza cudaka znaleźć, który wykona przedłużkę z 1.5 cala na 1 1/8 plus nowy mostek na 1 1/8.

Napisano

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Ta nieszczęsna 1.5 calowa sterowka psuje caly moj plan:) Z siodłem kombinowałem. Przedłużki rury sterowej są dostępne, ale na standardowy wymiar jedynie. Mostków 80-90 mm, choćby +15 stopni też nie widzę na sterowkę 1,56 cala...  Po kilku modyfikacjach założyłem stery Chrisa Kinga, ktore oczywiscie do cannondale'a nie wystepują, ale je uwielbiam i niespecjalnie chciałbym je wywalać;) A co myślicie o takim czymś? Nie widziałem w realu i nie mam pojęcia czy te kąty nadają się do jazdy:

www.trialshop.pl/pl/kierownice/708-kierownica-jitsie-riser-wersja-730mm.html

Napisano

E tam nie ma kierownic, są, tylko pod 25,4mm - dirtowe. Dartmoor chociażby, modele Swing Low i Hi, mają odpowiednio 2" i 3,5" wzniosu. 

Adapterki 25,4 -> 31,8 do kupienia bez problemu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...