radomir82 Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Co do tradycji, to napisałem tak dlatego, że pierwsze br-m9000 jakie zamówiłem dla klienta też były obszczane, prosto z pudełka. A wnioski w przypadku m9050 (sgs) i kasety 10-51, są pewnie takie, że gdyby 9050 miał 12 bieg to pewnie by tą kasetę pięknie ogarnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 20 godzin temu, Punkxtr napisał: (...). Jestem właśnie po dłuższym tete a tete z nowym XTR i za kilka dni postaram się napisać coś więcej.(...) Wykorzystam sytuacje i przy okazji chciał bym zapytać czy może orientujesz się czy klamkę hamulca xt8000 da radę powiązać z nową manetką xtra na i-specu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Chyba bez druciarstwa będzie trudno. Z M9100 został wprowadzony kolejny system mocowania I Spec EV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 No właśnie chciał bym wiedzieć czy chyba czy na pewno Bo po prostu zamówię na obejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Nie ma szans na połączenie tej manetki i klamki. Pewnie za jakiś czas pojawi się coś od trickstuff czy problemsolvers, ale na razie pozostaje obejma. Z kolei z Di2 jest tak, że jedno kliknięcie więcej nie pozwoli na obsłużenie kasety, problem tkwi głębiej :-/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Historia z cieknącą dźwignią nowego XTR zakończona. Na drugi dzień od złożenia reklamacji otrzymałem informację, że nowa klamka została wysłana. Za to olbrzymi plus, bo jeszcze niewiele jest tego typu traktowania klienta w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Przy tej cenie to jeszcze powinni sami przywieźć i przeprosić bo w końcu to produkt premium a takie załatwienie sprawy jest dopuszczalne dla klamki bl-m315. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 1 godzinę temu, Punkxtr napisał: Historia z cieknącą dźwignią nowego XTR zakończona. Na drugi dzień od złożenia reklamacji otrzymałem informację, że nowa klamka została wysłana. Za to olbrzymi plus, bo jeszcze niewiele jest tego typu traktowania klienta w Polsce. Nikt łaski nie robi... to głupi młot udarowy za 400 pln firma potrafi odebrać od klienta i zwrócić kurierem naprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Bezsprzecznie macie rację tylko u nas wciąż mało jest naprawdę przyjaznej polityki serwisowo - reklamacyjnej względem klienta. Dlatego tę konkretną doceniam. Hamulec był zepsuty - fatalnie ale tylko w idealnym świecie tego typu rzeczy się nie zdarzają (abstrahując od tego, że te dźwignie to znany wszystkim, słaby element Shimano). Na forum konkretnych przypadków wspominać mi nie wypada ale uwierzcie - niektórzy pewnie sami wiedzą - że czasem im drożej tym gorzej. Najczęściej są to dwie sytuacje: - wyciągamy z Ciebie pieniądze, bo marketingowo produkt jest idealny, a kiedy okazuje się, że to bubel wtedy radź kliencie sobie sam albo sądź się z nami jeśli Ci się chce - do Polski mogą trafiać buble bo i tak większości osób nie będzie się chciało z nikim użerać, a standardy obsługi klienta oraz nasze oczekiwania często mamy jeszcze zaniżone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 dodałbym do tego co pisze Grzegorz, że szacunek od klienta do sklepu (sic!) również należy do znacznie upośledzonych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 @Punkxtr Wiesz może, czy nie będzie problemów ze współpracą łańcucha shimano z korbą sram eagle? Została mi do kupienia tylko korba, a jest problem z dostępnością zębatek shimano i nie wiem czy czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) @Simple ja sparowałem łańcuch z zębatką Absolute Black i działa doskonale. Z koronką Eagle bawiłem się tylko na stojaku ale i tam wszystko działało jak należy. Ktoś w sieci pisał, że "łańcuch XTR opierał się o zębatkę SRAM, co nie pozwalało na pełne zazębienie" ale ja nie zauważyłem tych problemów. Niemniej z niektórymi zębatkami rzeczywiście ponoć są kłopoty. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Punkxtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Zawsze można kupić do korby srama sprawdzoną zębatkę absoluteblacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Jeszcze pytanie odnośnie przerzutki. Czy kółka mają luzy na boki? Moja ma dosyć spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Wszystkie fabryczne kółeczka srama mają minimalny luz , który się z czasem powiększa. Warto w tamto miejsce wsadzić sztywne łożysko maszynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 @Simple tak, kółka mają pewien luz. Nie taki, jak w dawnych przerzutkach Shimano, gdzie górne kółko poruszało mocno się na boki, ale jest spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Dzięki na info. Zobaczymy czy uda się znaleźć w shimano jakąś wolną korbę, jak nie prawdopodobnie wyląduje w rowerze coś węglowego z absolutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Mały update, okazało się, że w zestawie z kasetą brakuje podkładki na bębenek. Po kontakcie z Shimano zostałem poinformowany, że wiedzą o problemie i doślą brakującą część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Coraz więcej tych problemów ma Shimano. Tak to jest, gdy zamiast skupiać na swoim - za wszelką cenę próbuje się gonić konkurencję... Problem dostępności nowego XTRa jest na tyle poważny, że Scott był zmuszony do zmiany specyfikacji najwyższych modeli. Zamiast korb XTR montują Race Face Next SL. Nie wiem, jak z pozostałymi częściami. Podejrzewam, że inni producenci albo zrobią to samo, albo będą spore opóźnienia w dostawach rowerów. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Miałem w planach Canyona Luxa, testowałem najniższy model, fajny rowerek, ale osprzęt nie odpowiadał. Śledzę dostępność modeli na stronie i czytam opinię na forach niemieckich, modele z Shimano na pokładzie mają konkretną obsuwę, dobre kilka miesięcy. Składam Santa Cruz Blura na XTR, mam wszystko oprócz korby. Próbowałem znaleźć coś w Shimano Polska po za oficjalnym kanałem, ale nic nie wyszło. Jest jedna sztuka bez zębatki w r2bike, ale co mi po niej jak zębatki dostępne będą w lutym/marcu. Ovale od AB wyprzedały się na pniu, też niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Nie dość, że sami muszą mieć problemy skoro mają takie opóźnienia to jeszcze pewnie odbiorcy wystawiają kary za niedostarczony towar. Ciekawe kiedy w takim razie XT zaprezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Biorąc po uwagę praktyczny duopol dostawców i spore rozdrobnienie odbiorców, to pewnie żadnych kar umownych za niedostarczony towar nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Dotarł do mnie ostatni element układanki z nowej grupy XTR, dlatego podaję link do mojego artykułu n/t M9100, o którym wspominałem wcześniej:http://serwisbajka.pl/realizacje/xtr-9100/ W razie pytań postaram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Grzesiek, jak oceniasz działanie nowego HyperGlide+ ? Czy faktycznie daje się odczuć jakąś różnice w stosunku do klasycznego systemu HG? Mam tutaj na myśli głównie zmianę biegów z większych na mniejsze tryby. Shimano twierdzi, że pozbyto/ograniczono ten charakterystyczny mocny łomot, który do tej pory nam towarzyszył. Druga sprawa - jak oceniasz wykonanie przerzutki? Mam tutaj na myśli, czy przypadkiem nie posiada luzów już po wyjęciu z pudełka i tym podobnych niespodzianek... Piszesz też o lżej skręconym sprzęgle - rozumiem, że jeżeli ktoś ma takie życzenie to można je podkręcić, aby działało "twardziej'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2018 Odnośnie HG+ początkowo myślałem, że to tzw. marketingowa papka, ale coś jest na rzeczy. Biegi rzeczywiście zmieniają się błyskawicznie. Bardzo cicho jest na aluminiowych trybach, na tytanowych i stalowych głośniej i tutaj jakiegoś wielkiego skoku w przód nie widzę, ale też nie jest gorzej niż było. Może nie mam absolutnego słuchu ;-) Wykonanie przerzutki jest naprawdę bardzo dobre i nie ma się do czego przyczepić. Choć zastanawia mnie jedna rzecz, którą widać na poniższym zdjęciu: Otóż dolne kółko nie jest w linii z górnym jak to bywało dotąd, tylko wózek jest fabrycznie "przekoszony". Nie sądzę aby to była niedoróbka, raczej celowe działanie (mam swoją teorię dlaczego), ale jednak to dziwi. Oba kółka mają lekki luz na boki choć również nie sądzę, aby było to przeoczeniem. Względem wersji RD-M9120 (do kaset 10-45), wersja RD-M9100 (do 10-51) posiada dodatkowy odbojnik na wózku wyciszający pracę. Sprzęgło ma taką samą regulację jak dotąd - tutaj nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi