Sabarolus Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Coraz więcej komponentów jest dostępnych. Chociażby przerzutka: https://www.cyklomania.pl/shimano-przerzutka-xtr-rd-m9100-gs-11-12rz,id11389.html kaseta: https://www.cyklomania.pl/shimano-kaseta-xtr-cs-m9100-10-45-12rz,id11381.html Cenowo wychodzi zdecydowanie taniej od Srama, która choćby w przypadku przerzutki dla grupy XX1 jest droższa o ponad 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 9 minut temu, Sabarolus napisał: Cenowo wychodzi zdecydowanie taniej od Srama Faktycznie wygląda to bardzo obiecująco, biorąc pod uwagę że to najdroższa grupa Shimano, a zaraz zapewne pojawi się bliźniacze XT. Podoba mi się też bardzo stopniowanie tej kasety 10-45, chociaż mogli by w niższych grupach wypuścić wersję 11-46 pod 1x12 i obyłoby się bez kombinacji z bębenkiem. Jednym słowem zostaje czekać na nowe XT i wersję nowego bębenka Shimano do piast DT, Novatec itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Kaseta 11-45 spoko, ale ja bym tu widział jednak ciaśniejszy początek tj 10-11-12 i zluzował trochę na górze. Ceny faktycznie są do przyjęcia jak na nowość w najwyższej grupie. Wychodzi sporo taniej niż XX1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 30 Września 2018 Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Kasety o takim zakresie z 12 biegami najprędzej zaproponuje SunRace i Chińczycy z Aliexpress. Shimano nie zrobi czegoś takiego, bo nie po tworzyli nowy standard bębenka, aby teraz w wysokich grupach proponować coś co umożliwiłoby jakieś kombinacje. Nie zdziwi mnie, jak MicroSpline zagości w 2021 w Deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Wybaczcie pod postem - co prawda nie bezpośrdnio o XTR, ale blisko związany z nim temat. Shimano udzieliło licencji IndustryNine na bębenek MicroSpline. Ma być dostępny do piast Torch o końca roku. Co ciekawe, zgodnie z informacją z facebooka - Chris King nie będzie mógł zaaplikować tego rozwiązania w swoich piastach - totalnie niezrozumiałe w mojej opinii. Shimano powinno umożliwić korzystanie z patentu każdemu chętnemu. Ciekawe co będzie z Maviciem i popularnym Novateciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Jeżeli chodzi o XTR 12s i w ogóle Shimano, to śmiem podejrzewać, że wkrótce jutubowy rowerowy guru - Szaj(s)Bajk/$zajBajk(opisarz) - będzie miał sporo na ten temat do powiedzenia... Nie wiem dokładnie od kiedy, ale Shimano będzie go sponsorować, wszystko już chyba dogadane. OT: Da się w ogóle ten jego kanał gdzieś zgłosić? Takich bzdur, jak on czasami plecie, nie powinno się rozpowszechniać. Kiedyś ktoś sobie przez niego krzywdę zrobi... Edytowane 19 Października 2018 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 A to nie jest tak, że wspierali go już od jakiegoś czasu? Jego spostrzeżenia z testowych jazd w Słowenii były całkiem ciekawe. Akcja promocyjna zacznie się pewnie w marcu skutecznie podgrzewana przez pogłoski o nowym XT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Spostrzeżenia i testy to jedno, może i jakoś mu idzie, ale za porady serwisowe i analizę tras (kto ostatnio zaglądał na jego kanał wie o czym mówię ), to niech się on lepiej nie bierze. Może za jakiś miesiąc będę wiedział coś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ja powiem krótko, nie pasuje, nie oglądać. Po tym co zaczął gadać o jajowatym kręceniu na grubszych pedałach w porównaniu do płaskich pedałów XTR, zwątpiłem. Co tam będzie mówił o XTR 12, to będzie mówił, jego kanał, ma prawo mówić różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 20 Października 2018 Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Dokładnie, to i tak jest pod względem merytorycznym o niebo lepszy kanał niż np. rowerowe porady. Widocznie w większości takich rozgarniętych mamy rowerzystów w Polsce, ale co się dziwić jak hitem popularności jest poradnik "jak zmienić dętkę" A Panowie dobrze się znaleźli w tym środowisku i robią niezły biznes za co im się szacunek należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 20 Października 2018 Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Panowie, ale nie róbmy offtopu. Nie wiem w sumie skąd nagle nawiązanie do takiego czy innego youtubera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 20 Października 2018 Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Pewnie takie, że po wypłacie od Sh może być chwalone 2x bardziej. Ludzie nie mają często świadomości, że ktoś taki jak Szajbajk i inni podobni ( oczywiście nie wszyscy ) mają płacone za testy sprzętu itp. Nic w tym złego, ale powinni mieć to z tyłu głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 W dniu 30.09.2018 o 10:08, Alsew napisał: Faktycznie wygląda to bardzo obiecująco, biorąc pod uwagę że to najdroższa grupa Shimano, a zaraz zapewne pojawi się bliźniacze XT. Podoba mi się też bardzo stopniowanie tej kasety 10-45, chociaż mogli by w niższych grupach wypuścić wersję 11-46 pod 1x12 i obyłoby się bez kombinacji z bębenkiem. Jednym słowem zostaje czekać na nowe XT i wersję nowego bębenka Shimano do piast DT, Novatec itd https://bikerumor.com/2018/06/01/closeup-what-dt-swiss-xtr-ready-micro-spline-looks-like-and-why-itll-be-hard-to-get/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 43 minuty temu, gwozdziu325 napisał: https://bikerumor.com/2018/06/01/closeup-what-dt-swiss-xtr-ready-micro-spline-looks-like-and-why-itll-be-hard-to-get/ No to czekam na nowego XTka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwozdziu325 Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Jo tyż. Edytowane 21 Października 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 No, wiadomość, że do DT240s będę mógł dokupić micro spline i założyć nowe 12speed Shimano mi bardzo odpowiada. XTR nie dla mnie, ale na nowego XTka to ja też poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 DT jak zawsze nie zawodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 No cóż... Dostali prawo do produkcji jako pierwsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 11 godzin temu, cervandes napisał: XTR nie dla mnie, ale na nowego XTka to ja też poczekam. Masz jakieś informacje na ten temat? Jakieś linki, zdjęcia, cokolwiek? Mi nie udało się nic znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 21 Października 2018 Udostępnij Napisano 21 Października 2018 17 minut temu, TheJW napisał: Mi nie udało się nic znaleźć. Nie potrzeba być wróżbitą żeby stwierdzić że XT 1x12 to tylko kwestia czasu. Myślę że Shimano widzi już dobrze, po tym ile rowerów ze średniej półki ma teraz NX Eagle, że nie ma już odwrotu. Pewnie 2020.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 22 Października 2018 Udostępnij Napisano 22 Października 2018 10 godzin temu, TheJW napisał: Masz jakieś informacje na ten temat? Jakieś linki, zdjęcia, cokolwiek? Mi nie udało się nic znaleźć. Bo i tak nic nie znajdziesz. Pierwsze ploty będą pewnie w okolicach kwietnia/maja, dostępność to pewnie druga połowa 2019 roku. Ja widziałem tylko jakiś czas temu na japońskiej stronie szkic korby, ciekawe na ile pokrywa się z rzeczywistością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 22 Października 2018 Udostępnij Napisano 22 Października 2018 No to poczekam... Nie lubię manetek SRAMa, więc 1x12 XT będzie dla mnie wybawieniem. Tak w ogóle, to jeśli ktoś planuje zakup nowego XTR'a, może się zdziwić. Przez szalejący w Japonii tajfun dostawa części opóźni się o jakiś miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 24 Października 2018 Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Ja już się o tym przekonałem. Rower zamówiony na połowę października w tej chwili jest już przesunięty na połowę grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 24 Października 2018 Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Zanim Shimano puści tego XTRa SRAM pokaże swój najnowszy napęd 13 biegowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 24 Października 2018 Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Może nie aż tak... ale zanim Shimano wypuści fizycznie XTR'a to ludzie tacy jak ja czekający na XT'ka przesiądą się na Srama. A "fanów" XT jest zdecydowanie więcej niż XTR... Od lat jeżdżę na XT ale pora... na wiosnę przyjdzie się pożegnać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi