Sabarolus Napisano 18 Sierpnia 2018 Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) 40 minut temu, rzezniol napisał: Zawodnika, który jeździ na sprzęcie sponsorowanym to nie interesuje ... Bogatego "mastersa" czy kogoś o zawodzie "syn tatusia", który nie musi odejmować sobie jedzenia aby kupić XTR`a też to ryra bo jak się zużyje to kupi następne, bo go stać ... To są grupy docelowe tego sprzętu nieważne czy to się komuś podoba czy nie ... Szukanie oszczędności w serwisie takiego sprzętu to najzwyczajniej w świecie dziadowanie, nieważne czy taka opinia się komuś podoba czy nie ;). Pozdrawiam Oczywiście w pełni się z tym zgadzam, wspomniałem o tym tylko poprzez odniesienie do poprzednich wersji. Mnie i tak na XTRa zwyczajnie nie stać Najbardziej ciekaw jestem tego HG+ tj. czy faktycznie poprawi zmianę biegów z dużych koronek na mniejsze. Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez Sabarolus Cytuj
Ilia Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 Uwaga, rozgrzebuję drażliwy temat. Przeczytałem cały temat i jestem chyba jedynym zwolennikiem napędu 2x12. Ale raczej po prostu cieszę się, że przednia przerzutka jeszcze nie wyginie. Jeżdżę na razie na 2x10. 22-48 z przodu (chyba 48, mam maks. jaki można dać do 22) i 11-36 z tyłu. Brakuje mi i małych i dużych przełożeń, a nie mam zamiaru w obecnej chwili wracać do 3x10. Szykuje mi się zmiana kilku zajechanych części w napędzie. Ostatnio liczyłem, że Eagle ma trochę mniejszy zakres przełożeń niż ten napęd co mam teraz. Szkoda, już 2x10 obsługuje się dużo łatwiej niż 3x10. Ale jak mam wywalić trochę kasy by założyć 2x11 i mieć tylko jedną zębatkę więcej, to wolę jeszcze trochę dorzucić i mieć 2x12, chociaż oczywiście wolałbym żeby to było XT lub SLX, a nie XTR. I może nawet bym wtedy z kolei nie używał tak często wszystkich przełożeń, ale od razu morda zaczęła mi się uśmiechać na myśl, że mogę sobie złożyć napęd 2x12 i dowalić w nim takie przełożenie jak 22-52. Pewnie dałbym radę holować nim jakiś cięższy pojazd. Cytuj
TheJW Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 (edytowane) 22-51. Nowa kaseta XTR ma rozpiętość 10-51. Skoro jarasz się przełożeniem 22-51, to albo chcesz się bawić w Spidermana i podjeżdżać pod PIONOWE ściany, albo masz tak kiepską nogę, że nie dajesz rady pod byle górkę. Takie przełożenie jest nie do użytku. Podjazd, na którym mógłbyś go użyć z normalną kadencją musiałby być tak stromy, że nie byłby możliwy do podjechania z innych względów - fizyki nie oszukasz. 1x12 od Shimano i SRAMa wystarcza. 1x11 od SRAMa wystarcza! Nie wystarcza 1x11 od Shimano - tutaj brakuje albo "na dole", albo "na górze" i w tym przypadku zastosowanie dwublatu z przodu jest jak najbardziej uzasadnione (sam jeżdżę na 26/36 z kasetą 11-40). 2x12 może Ci się przydać jedynie w przypadku kasety 10-45 i z dużymi koronkami z przodu, co oczywiście jest zupełnie bez sensu... Edytowane 28 Września 2018 przez TheJW Cytuj
Alsew Napisano 28 Września 2018 Napisano 28 Września 2018 @Ilia Ja rozumiem że jest piątek , że Nasi weszli do półfinału ale nie pij już więcej Cytuj
Arni220 Napisano 29 Września 2018 Napisano 29 Września 2018 15 godzin temu, TheJW napisał: 2x12 może Ci się przydać jedynie w przypadku kasety 10-45 i z dużymi koronkami z przodu, co oczywiście jest zupełnie bez sensu... Może dla ciebie, ale nie koniecznie dla innych. Jakże popularne 22:36 jest lzejsze niz 28:45, wprawdzie minimalnie ale jednak. Fakt, 10-45 + 38/28 na korbie i mamy niesamowitą rozpiętość przełożeń. Ktoś słabszy wsadzi sobie 36/26 i gra muzyka. Problem widzę jednak gdzie indziej. Jeśli pozostajemy przy korbie 2x, to ulepszenie powinno przyjść z ciasnej kasety. Tu tak nie jest. Dopiero Rotor 13s oferuje w swoim 1x wszystko co potrzeba czyli 5 korb i 5 kaset do jednej przerzutki, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Cytuj
Ilia Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 No i rozpętałem gównoburze. @TheJW Pisałem, że przy nawet mniejszej rozpiętości bym wszystkich nie używał za często. Po prostu cieszę się, że jest taka możliwość. 1 Cytuj
Sabarolus Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 Coraz więcej komponentów jest dostępnych. Chociażby przerzutka: https://www.cyklomania.pl/shimano-przerzutka-xtr-rd-m9100-gs-11-12rz,id11389.html kaseta: https://www.cyklomania.pl/shimano-kaseta-xtr-cs-m9100-10-45-12rz,id11381.html Cenowo wychodzi zdecydowanie taniej od Srama, która choćby w przypadku przerzutki dla grupy XX1 jest droższa o ponad 60% Cytuj
Alsew Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 9 minut temu, Sabarolus napisał: Cenowo wychodzi zdecydowanie taniej od Srama Faktycznie wygląda to bardzo obiecująco, biorąc pod uwagę że to najdroższa grupa Shimano, a zaraz zapewne pojawi się bliźniacze XT. Podoba mi się też bardzo stopniowanie tej kasety 10-45, chociaż mogli by w niższych grupach wypuścić wersję 11-46 pod 1x12 i obyłoby się bez kombinacji z bębenkiem. Jednym słowem zostaje czekać na nowe XT i wersję nowego bębenka Shimano do piast DT, Novatec itd Cytuj
Lumperator Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 Kaseta 11-45 spoko, ale ja bym tu widział jednak ciaśniejszy początek tj 10-11-12 i zluzował trochę na górze. Ceny faktycznie są do przyjęcia jak na nowość w najwyższej grupie. Wychodzi sporo taniej niż XX1. Cytuj
Sabarolus Napisano 30 Września 2018 Napisano 30 Września 2018 Kasety o takim zakresie z 12 biegami najprędzej zaproponuje SunRace i Chińczycy z Aliexpress. Shimano nie zrobi czegoś takiego, bo nie po tworzyli nowy standard bębenka, aby teraz w wysokich grupach proponować coś co umożliwiłoby jakieś kombinacje. Nie zdziwi mnie, jak MicroSpline zagości w 2021 w Deore. Cytuj
Sabarolus Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Wybaczcie pod postem - co prawda nie bezpośrdnio o XTR, ale blisko związany z nim temat. Shimano udzieliło licencji IndustryNine na bębenek MicroSpline. Ma być dostępny do piast Torch o końca roku. Co ciekawe, zgodnie z informacją z facebooka - Chris King nie będzie mógł zaaplikować tego rozwiązania w swoich piastach - totalnie niezrozumiałe w mojej opinii. Shimano powinno umożliwić korzystanie z patentu każdemu chętnemu. Ciekawe co będzie z Maviciem i popularnym Novateciem. Cytuj
TheJW Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Jeżeli chodzi o XTR 12s i w ogóle Shimano, to śmiem podejrzewać, że wkrótce jutubowy rowerowy guru - Szaj(s)Bajk/$zajBajk(opisarz) - będzie miał sporo na ten temat do powiedzenia... Nie wiem dokładnie od kiedy, ale Shimano będzie go sponsorować, wszystko już chyba dogadane. OT: Da się w ogóle ten jego kanał gdzieś zgłosić? Takich bzdur, jak on czasami plecie, nie powinno się rozpowszechniać. Kiedyś ktoś sobie przez niego krzywdę zrobi... Edytowane 19 Października 2018 przez TheJW Cytuj
Sabarolus Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 A to nie jest tak, że wspierali go już od jakiegoś czasu? Jego spostrzeżenia z testowych jazd w Słowenii były całkiem ciekawe. Akcja promocyjna zacznie się pewnie w marcu skutecznie podgrzewana przez pogłoski o nowym XT. Cytuj
TheJW Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Spostrzeżenia i testy to jedno, może i jakoś mu idzie, ale za porady serwisowe i analizę tras (kto ostatnio zaglądał na jego kanał wie o czym mówię ), to niech się on lepiej nie bierze. Może za jakiś miesiąc będę wiedział coś więcej... Cytuj
Lumperator Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Ja powiem krótko, nie pasuje, nie oglądać. Po tym co zaczął gadać o jajowatym kręceniu na grubszych pedałach w porównaniu do płaskich pedałów XTR, zwątpiłem. Co tam będzie mówił o XTR 12, to będzie mówił, jego kanał, ma prawo mówić różne rzeczy Cytuj
kamfan Napisano 20 Października 2018 Napisano 20 Października 2018 Dokładnie, to i tak jest pod względem merytorycznym o niebo lepszy kanał niż np. rowerowe porady. Widocznie w większości takich rozgarniętych mamy rowerzystów w Polsce, ale co się dziwić jak hitem popularności jest poradnik "jak zmienić dętkę" A Panowie dobrze się znaleźli w tym środowisku i robią niezły biznes za co im się szacunek należy. Cytuj
Sabarolus Napisano 20 Października 2018 Napisano 20 Października 2018 Panowie, ale nie róbmy offtopu. Nie wiem w sumie skąd nagle nawiązanie do takiego czy innego youtubera. Cytuj
SoloTM Napisano 20 Października 2018 Napisano 20 Października 2018 Pewnie takie, że po wypłacie od Sh może być chwalone 2x bardziej. Ludzie nie mają często świadomości, że ktoś taki jak Szajbajk i inni podobni ( oczywiście nie wszyscy ) mają płacone za testy sprzętu itp. Nic w tym złego, ale powinni mieć to z tyłu głowy. Cytuj
gwozdziu325 Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 W dniu 30.09.2018 o 10:08, Alsew napisał: Faktycznie wygląda to bardzo obiecująco, biorąc pod uwagę że to najdroższa grupa Shimano, a zaraz zapewne pojawi się bliźniacze XT. Podoba mi się też bardzo stopniowanie tej kasety 10-45, chociaż mogli by w niższych grupach wypuścić wersję 11-46 pod 1x12 i obyłoby się bez kombinacji z bębenkiem. Jednym słowem zostaje czekać na nowe XT i wersję nowego bębenka Shimano do piast DT, Novatec itd https://bikerumor.com/2018/06/01/closeup-what-dt-swiss-xtr-ready-micro-spline-looks-like-and-why-itll-be-hard-to-get/ Cytuj
Alsew Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 43 minuty temu, gwozdziu325 napisał: https://bikerumor.com/2018/06/01/closeup-what-dt-swiss-xtr-ready-micro-spline-looks-like-and-why-itll-be-hard-to-get/ No to czekam na nowego XTka Cytuj
gwozdziu325 Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Jo tyż. Edytowane 21 Października 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj
cervandes Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 No, wiadomość, że do DT240s będę mógł dokupić micro spline i założyć nowe 12speed Shimano mi bardzo odpowiada. XTR nie dla mnie, ale na nowego XTka to ja też poczekam. Cytuj
Lumperator Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 DT jak zawsze nie zawodzi Cytuj
Sabarolus Napisano 21 Października 2018 Napisano 21 Października 2018 No cóż... Dostali prawo do produkcji jako pierwsi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi