Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A jak to jest w końcu z mocowaniem lewego ramienia korby w nowym Shimano 1x12? Ktoś pisał, że nowy XTR ma lewe ramię montowane inaczej niż dotychczas. Byłem w niedzielę w Novym Mescie na Pucharze Świata i było tam sporo rowerów z na nowym XTR 1x12 i wszystkie które oglądałem miały stare mocowanie. Pytam pod kątem wstawienia posiadanego już miernika mocy od Stagesa.

Teraz tak patrzę w necie, że faktycznie mocowanie jest inne. Chyba słabo się przyglądałem ;)

Edytowane przez arek_wro
Napisano
Teraz, arek_wro napisał:

A jak to jest w końcu z mocowaniem lewego ramienia korby w nowym Shimano 1x12?

Miał mieć "nowe" mocowanie - takie jak w XTR 970. Ale nie ma, bo Shimmy miało fakap na produkcji i produkuje korbę "zastępczą" ze starym, i moim zdaniem lepszym, mocowaniem.

@Sabarolus Jeżeli łańcuch FlatTop z AXS przejdzie niżej, to łańcuchów też nie użyjesz krzyżowo - FlatTop ma większe rolki, które to współpracują z inną kasetą. Sram jako korporacja to esencja czystego zła.

Napisano

Tak, wiem, że "zastępcza" korba ma stare mocowanie, ale ta nie ma napisu XTR, a te które widziałem miały, więc było to raczej finalne XTR. Chyba się źle przyglądnąłem tej korbie, albo teamy fabryczne dostały od Shimano jeszcze coś innego żeby poskładać rowery na nowym XTR na puchar świata zanim Shimano upora się z fakapem.

Napisano (edytowane)

Ciekawe... Niezależnie od tego jakie mocowanie finalnie ma mieć XTR to SLX i XT na 99,9% będą miały klasyczne mocowanie na dwie śruby więc spokojnie będzie mógł wziąć XT'ka.

@uzurpator - i dobrze, SRAMowskie łańcuchy cudem inżynierii nie są, a zdecydowanie bardziej cenię sobie jakość zmiany przełożeń, którą zagwarantuje Shimano.

@Lumperator Dlaczego? Moim zdaniem to była genialna sprawa. Lżejsza kaseta zapewniająca taki sam zakres jak 11-50.

Edytowane przez Sabarolus
Napisano

A wyjaśnijcie mi pliss w kilku słowach, sram 1x12 to już bębenek xd ? nie ten stary standardowy ? Do 1x11 włącznie bębenek w shimano i sram się nie różni ?

Napisano
5 godzin temu, Sabarolus napisał:

Ciekawe... Niezależnie od tego jakie mocowanie finalnie ma mieć XTR to SLX i XT na 99,9% będą miały klasyczne mocowanie na dwie śruby więc spokojnie będzie mógł wziąć XT'ka.

@Lumperator Dlaczego? Moim zdaniem to była genialna sprawa. Lżejsza kaseta zapewniająca taki sam zakres jak 11-50.

Niezrozumiałe jest dla mnie to kombinowanie z mocowaniem lewego ramienia mając tak dobry, prosty i skuteczny system. 

Odnośni tego co napisałeś o kasecie 11 pod napęd 12. Jak sam widzisz jednak ten pomysł nie znalazł wielu nabywców i Shimano wychodzi z tego. Kaseta 11-45 pod 12 ma bardzo dobry zakres przełożeń i waży 357g. Model 11 jest lżejszy o ok 40g. IMoim zdaniem zysk wagowy nie wart rezygnacji z ciaśniejszego stopniowania.

Napisano

Wygląda na to że nie ma scylence :( A tylko tego brakuje by Shimano skradło me serce, 11s do Xc'ka, a Soil by dostał 10-45 w miejsce 11-46 z zębatką 30 zamiast 32, łatwiejsze podjeżdżanie i większą prędkość maksymalna jednocześnie i cichsza praca (1x11 jest strasznie głośny na przekosach, krzywy wózek w nowym 12s ponoć sporo pomaga w tej kwestii) 

Napisano

Wizualnie wygląda to świetnie. Kaseta XT waży 470g czyli 20g więcej od GXa. Za to SLX sporo lżejszy od NXa. Nie jest źle. Moim zdaniem wszystkie 3 nowe grupy to duży krok do przodu i Shimano ponownie wejdzie mocno w rynek OEM, który teraz jest opanowany przez SRAM.

Napisano
3 godziny temu, Dokumosa napisał:

@uzurpator o dzięki, "odrobinkę" niedoszacowałem. W PL będzie kaseta 1000, przerzutka 600, korba 1200, łańcuch 200 no i nowy bębenek do dt 300. 

Jeśli oni sobie policzą więcej jak 600 zł za kasetę XT to nie ma o czym gadać.