rzezniol Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 W napędzie 1xXX niezależnie od producenta przełożenia dobierasz zębatką korby ... Łatwiej i taniej przystosować napęd do konkretnych zawodów czy rodzaju roweru podmieniając JEDNĄ zębatkę korby niż CAŁĄ kasetę. Nie sądzisz ? Cały "zonk" z nowym XTR polega na tym ze mimo zapewnień i starań wciąż i nadal nie jest w całości dostępny w formie w jakiej został zaprezentowany ... Jeszcze troszkę i będzie rocznica prezentacji XTR x12 a konkurencja już sprzedaje taki napę w klasie średniej. Prawda jest taka że potknięcia dużego zawsze są "na topie internetowej szydery". Może się trafić tak że Shimano będzie wciąż i nadal królem na konserwatywnym jak samo one rynku szosowym ... a nastąpi zmiana króla na rynku MTB. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 A jeżeli komuś zależy na ciaśniejszym stopniowaniu to co mu pomoże wymiana zębatki korby? Shimano zakładam, że będzie miało do zaoferowania 2 kasety + 1 11 biegowa na którą wielu się napala w tym ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Aktualnie jest tylko 12 rzędów, miała byc też wersja 11 ale z niej zrezygnowali. Pewnie w niższych grupach wprowadzą 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Godzinę temu, Sabarolus napisał: A jeżeli komuś zależy na ciaśniejszym stopniowaniu to co mu pomoże wymiana zębatki korby? Dokładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Jak ktoś szuka ciasnego stopniowania to nie szuka 1xXX taka już uroda tego systemu. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 3 minuty temu, rzezniol napisał: Jak ktoś szuka ciasnego stopniowania to nie szuka 1xXX taka już uroda tego systemu. Kasety Srama 10-50 nie kupię, a kasetę Shimano 12rz 10-45 jak najbardziej. Taka uroda tego systemu! Rozumiesz czy nadal będziesz wypisywał bzdury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 No i wspaniale ... szkoda że całe dolne 10 biegów ma dokładnie to samo stopniowanie Shimano 10-45 vs Sram 10-50 i występują przeskoki po 14 - 16 %. W Shimano zyskujesz "ciaśniejsze" tylko na 2 największych ... Chyba że właśnie te 2 biegi mają aż takie znaczenie i zależy ci na tym aby właśnie tam było 10 -11%. Choć zawsze wydawało mi się że ciasne stopniowanie ma znaczenie przy twardych biegach ... widocznie tylko wydawało. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) 1 minutę temu, rzezniol napisał: Choć zawsze wydawało mi się że ciasne stopniowanie ma znaczenie przy twardych biegach ... widocznie tylko wydawało. Gdyby tak było to już bym dawno założył 1x11 z kasetą Shimano 11-46. Napęd jest tak specyficzną materią, że nie da się zadowolić wszystkich jedną kasetą, co do Srama jakoś nie trafia. Nie każdy potrzebuje zakresu kasety 10-50 i nie każdy ma na swoich trasach wzniesienia gdzie przeskok między biegami o 8 zębów będzie pożądanym. Chyba łatwo to sobie wyobrazić. A napędy 1x coraz częściej trafiają do rowerów innej maści niż szeroko pojęte mtb, gdzie stopniowanie kasety ma już większe znaczenie. Edytowane 9 Lutego 2019 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 Panie i Panowie... temat traktuje o nowym systemie Shimano, a nie o Waszych preferencjach. Przypominam tylko..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) 48 minut temu, durnykot napisał: temat traktuje o nowym systemie Shimano, a nie o Waszych preferencjach. A rozumiem... Moje stwierdzenie że nowa kaseta XTR trafia w preferencje wielu osób bardziej niż kaseta Srama, jest zupełnie nie w temacie. Ok już się nie odzywam! Ale 10 stronicowa dyskusja zawierająca analizę udziału w rynku poszczególnych producentów, następnie pierdu pierdu o hamulcach i prezentacja nowego elektronicznego Srama to meritum tematu. Tak? Edytowane 9 Lutego 2019 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 9 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 1 godzinę temu, rzezniol napisał: No i wspaniale ... szkoda że całe dolne 10 biegów ma dokładnie to samo stopniowanie Shimano 10-45 vs Sram 10-50 i występują przeskoki po 14 - 16 %. W Shimano zyskujesz "ciaśniejsze" tylko na 2 największych ... Chyba że właśnie te 2 biegi mają aż takie znaczenie i zależy ci na tym aby właśnie tam było 10 -11%. Choć zawsze wydawało mi się że ciasne stopniowanie ma znaczenie przy twardych biegach ... widocznie tylko wydawało. Pozdrawiam To prawda. Jest 10,12,14,16,18,21,24,28,32,36,40,45 (procentowo 20,17,14,13,17,14,17,14,13,11,13). A mogli zrobić 10,12,14,16,18,20,23,26,30,34,39,45. Czyli procentowo 20,17,14,13,11,15,13,15,13,15,15. Wtedy byłoby ciasno ciaśniej tam gdzie trzeba a nie na samym końcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Patrząc na to zdjęcie można przypuszczać, że również Mavic zaimplementuje MicroSpline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 W dniu 09.02.2019 o 20:45, sapero napisał: Wtedy byłoby ciasno ciaśniej tam gdzie trzeba a nie na samym końcu. Przeskok z 10 na 12 też jest ujowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) Od kiedy to dokręcając z górki np. (czyli wtedy kiedy się ostatniego przełożenia używa) potrzebna jest idealna kadencja? Duże przeskoki na biegach podjazdowych są imho znacznie gorsze, ale najważniejsze są małe przeskoki w środku kasety, tam gdzie jeździ się najczęściej. Takie rzeczy tylko przy napędzie 2x niestety, chcecie 1x z szerokim zakresem to nie narzekajcie na duże przeskoki- inaczej się nie da. Dopóki nie pojawią się powszechnie skrzynie biegów ofc Edytowane 6 Marca 2019 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 31 minut temu, piciu256 napisał: chcecie 1x z szerokim zakresem to nie narzekajcie na duże przeskoki- inaczej się nie da. Zawsze można sprzedać nerkę i kupić nowego Rotora 1x13 33 minuty temu, piciu256 napisał: Od kiedy to dokręcając z górki np. (czyli wtedy kiedy się ostatniego przełożenia używa) potrzebna jest idealna kadencja? To ciekawe po co Rotor w kasecie 10-52 zrobił 10-11-12-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 No ciekawe, jak dla mnie to bez sensu, chyba że zakładają użytkowanie tego napędu z zębatką 30t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Jak dla mnie przeskok z 12 na 10 jest dużo bardziej odczuwalny i wybijający z rytmu i kadencji niż duże 'dziury' między największymi koronkami. Zjazdy zjazdami, ale jak ciśniesz na prostej i przy wysokiej kadencji na 12 nagle spadasz na 10 to dla mnie jest to mocno odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 21 godzin temu, Eazy napisał: Jak dla mnie przeskok z 12 na 10 jest dużo bardziej odczuwalny i wybijający z rytmu i kadencji niż duże 'dziury' między największymi koronkami Dlatego powinni robić 10-11-13. Jak dla mnie to nadal nie widzę na rynku dobrze przemyślanej kasety 12 rzędowej pod moje potrzeby, dlatego chyba pozostanę jeszcze trochę przy kasecie 11-36 i korbie 32-22. Moja kaseta pomalutku się kończy ale nie widzę rozwiązania które byłoby warte wydania tak dużej kasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Można to tutaj wrzucić jako ciekawostkę. Jak wiadomo do tej pory w zasadzie nigdzie nie da się kupić korb nowego XTRa. Podobno wynika to z problemów produkcyjnych z powłoką korby ()Przyczynił się do tego też pożar fabryki). Shimano zdecydowało, że trzeba ten pożar ugasić jakimś zastępczym rozwiązaniem - korbą MT900. https://www.bike-components.de/fr/Shimano/FC-MT900-1-Kurbelgarnitur-Hollowtech-II-p70549/ To co jest ciekawe to fakt, że w przeciwieństwie do grupowej korby jej system mocowania to znany i lubiany od lat system na dwie śruby. Mam nadzieję, że podobnie jak było w przypadku grupy M970 i choćby M770 nowość będzie zarezerwowana tylko dla XTRa, a sprawdzony system, prosty i przyjemny w montażu, będzie zaaplikowany do XT i SLX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 (edytowane) Mam nadzieję, że XT FC-M8100 będzie kosztował co najwyżej 50% tej pozagrupowej MT900 Ew. może ta MT900 pojawi się w jakieść przystępniejszej cenie (jak FC-MT700, którą można było tydzień temu kupić za 49EUR w bike-components). Edytowane 15 Marca 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Ta pozagrupowa MT900 jest klasyfikowana cenowo i technologicznie jak XTR więc nie ma co sobie nią zawracać głowy w kontekście M8100 i M7100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 No nie do końca. Bo za cenę MT900 kupi się wyłącznie same ramiona XTRa a blacik kolejne 100EUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Poza tym ta MT900 jest cięższa od 9100 o jakieś 80g (obie z zębatkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 W jakimś wywiadzie z Nickiem Murdickiem czytałem, że powinniśmy ją klasyfikować jako coś między XTR M9000 i M9100. Może coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 hmmm, a czy problem jest tylko z korbami i piastami bo nie miałem problemów z kupnem 4tłoczkowych hampli i manetek z nowym ispecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi