Chleje24na7 Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Ostatnie wyczyny SH pokazują jak można wszystko spartolić :/ Na ali nie znalazłem kaset XD za pół ceny takiego GXa. Masz jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Oo ja też chętny na chińską kasetę xd. Swoją drogą najlepsze w microspline może być to, że tanie kasety tłoczone na prasie będzie można założyć do napędu sram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 (edytowane) Jak bozie kocham gdy interesowałem się 10T przy budowie swojego żwirka to widziałem chińskie odpowiedniki ... Ale to może dlatego ze mam 11sp . Pozdro Edytowane 5 Lutego 2019 przez rzezniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 W dniu 3.02.2019 o 17:00, Dokumosa napisał: Oo ja też chętny na chińską kasetę xd. Swoją drogą najlepsze w microspline może być to, że tanie kasety tłoczone na prasie będzie można założyć do napędu sram. Nie rozumiem związku jednego z drugim. Przecież już dzisiaj masz kasety 12 sp, które możesz sobie zaaplikować do SRAMa... SunRace, chinole z Ali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Tutaj chodzi o ten 1 ząbek na dole ... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Chyba, że tak, choć jak to będzie z cenami jeszcze zobaczymy pewnie. Kaseta GX Eagle nie jest kosmicznie droga a pewnie będzie i tak lżejsza niż XT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Nawet jak Shimano będą oferowali XTR/XT only startujące od 10T to nic nie stoi na przeszkodzie żeby jakiś Chińczyk zaczął klepać kasety z luźnymi koronkami na micro spline bo dla niego to tylko kwestia odpowiedniej matrycy do prasy. Pod xD to już stosunkowo cholernie droga obróbka CNC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Sądze, że Microspline zejdzie aż do SLX - w przeciwnym wypadku trudno będzie tu o upowszechnienie standardu. Co do luźnych koronek i XD... polecam zobaczyć to: https://bikerumor.com/2018/11/06/sunrace-adds-affordable-lightweight-10-52-cassettes-complete-1x12-groups/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 SRAM wypuścił elektroniczne 12-rzędowe grupy. Ajm sory Szimano. Japońce chyba niedługo zaczną zwijać manatki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 A za rok załóżmy Shimano wypuści 13 sp z elektroniką i ludzie będą pisać, że Sram może zwijać manatki Tak swoją drogą to kilka osób na tym forum będzie mialo/kupi srama axs, a hamulce, piasty, napędy, manetki od tourneya do xt i 80 % rynku ma Shimano i to się nie zmieni w rok czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Liczy się tylko to co jest w OEMie. Shimano do niedawna miało monopol w MTB. Ale zmienia się to gwałtownie. W szosie nadal liczą się tylko japończycy i ASX tego nie zmieni. A shimano nowymi wypustami niższych grup MTB odrobi straty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 No dokładnie w mainstreamie i niskiej półce ciągle Shimano dominuje. Dodatkowo Japończycy coraz śmielej działają ze swoimi napędami E7/8000 (jeździłem na nich i śmiem twierdzić, że Bosch jest obecnie w czarnej...). Odnośnie wysokich grup Shimano to gdyby nie ich manetki i hamilce podejrzewam, że nie byłoby ich już w tym segmencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 6 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 2 minuty temu, g286 napisał: Shimano do niedawna miało monopol w MTB Monopolu nie ma już od dłuższego czasu co widać patrząc na wyposażenie rowerów do ęduro i tego....no...do Ol Montajn , gdzie w dużej mierze jest 1x12 od SRAMa ( w klasie do 13k SRAM NX i sporadycznie GX) 7 minut temu, g286 napisał: W szosie nadal liczą się tylko japończycy i ASX tego nie zmieni. Raczej nie, bo układ wynika z chęci sponsoringu grup, a SRAM nie ma aż takich zapędów- dają napęd chyba do 2 lub 3 teamów protourowych. Co tak naprawdę niczego nie wnosi. Teraz, Dokumosa napisał: Odnośnie wysokich grup Shimano to gdyby nie ich manetki i hamilce podejrzewam, że nie byłoby ich już w tym segmencie. Może hamulce niekoniecznie.....Magury, nowe Hayesy czy Formula już przebiły wyroby Szimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 54 minuty temu, durnykot napisał: Może hamulce niekoniecznie.....Magury, nowe Hayesy czy Formula już przebiły wyroby Szimano. Czy komplet hamulców wymienionych firm można kupić od ręki w pierwszym lepszym rowerowym w cenie poniżej 300 pln? No właśnie. Poza tym nadal wiele osób, ceni sobie hamulce Shimano za dobre działanie, perfekcyjna obsługę gwarancyjna i bezproblemowy serwis czego na pewno nie można powiedzieć o Formule. Hayes? Póki co ciężko cokolwiek powiedzieć o jednym modelu. Jest kilka recenzji w necie... I tyle. Magura? Droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) W jakim promilu rynku fabrycznych rowerów występują matury, hayesy? Formula o ile np. kiedyś jeszcze była stosowana w budżetowych canyonach to obecnie wszędzie Shimano. Edytowane 6 Lutego 2019 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Shimano SLX ze zmieniarką XT jest montowane w rowerach AM/Ęduro wyłącznie w ich najtańszych konfiguracjach. Wszystko inne to Sram NX Eagle+ Edytowane 7 Lutego 2019 przez Chleje24na7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) Nie zdziwiłbym się gdyby Sram wykorzystywał to, że oprócz napędów sprzedaje także amortyzatory i np. w paczce ( amor za 4 k pln plus napęd za 4 k pln ) jest dodatkowy upust dla producentów rowerów. /edit @Chleje24na7 Aha Edytowane 7 Lutego 2019 przez SoloTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 up. Robią to od dawna przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Od siebie dorzucę jeszcze, że Harfa nie jest lub nie długo nie będzie dystrybutorem Srama w Polsce. Co zresztą bardzo mnie cieszy. Zostanie nim obecny dystrybutor Cannodale,a i GT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Też to słyszałem, ale czy to potwierdzone info? Harfa podobno rozsyła sklepom maile, że to tylko pogłoski i nadal są oraz będą dystrybutorem SRAM/RS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 (edytowane) To nie tak, obecnie jest dwóch dystrybutorów Harfa i Aspire. Czy ci nowi będą robić gwary OEM nie wiem, choć trochę nie widzę wysyłania wszystkiego do Czechów. Mam nadzieje że dostępność niektórych produktów się poprawi. Niemcy mają trzech, jeszcze lepiej: https://www.sram.com/sites/default/files/di_list_sram_18q4.pdf Edytowane 7 Lutego 2019 przez g286 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 21 godzin temu, Sabarolus napisał: Czy komplet hamulców wymienionych firm można kupić od ręki w pierwszym lepszym rowerowym w cenie poniżej 300 pln? No właśnie. Emmm.... odniosłem się do postu kolegi @Dokumosa, gdzie pisze o wysokich grupach, a nie o tanich. Poza tym dotyczy tego co oferują hamulce ,a nie ile ich jest jako OEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fordoniak Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 W dniu 6.02.2019 o 19:22, TheJW napisał: Japońce chyba niedługo zaczną zwijać manatki... Manetki! Jeśli SRAM kiedyś nauczy się jeszcze produkować dobre hamulce - będzie warto brać cały pakiet zawiecha+napęd+hamulce. Potem będzie dobrze jak nauczą się robić hamulce wybitne, takie jak choćby Shimano Saint lub dobre serie Hope. Póki co SRAMowska sztyca na olej mineralny odpycha, a ich hamulce to kompletna porażka. Tajemniczo bębenki pod xD też są sporo droższe od odpowiedników pod Shimano... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Biorąc pod uwage ile się sprzedaje wysokich grup shimano w stosunku do np. magury to chyba jednak te hamulce coś oferują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 8 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 4 godziny temu, Fordoniak napisał: Jeśli SRAM kiedyś nauczy się jeszcze produkować dobre hamulce Nie powiedziałbym, że hamulce Srama są takie złe. Kiedyś było może na odwrót jak były Avidy - twarde, awaryjne, słabe i piszczące. Wtedy bez wahania wolałbym hample Shimano, a teraz? Cięższe od każdego, psują się zimą, w sumie niektóre psują się już po wyjęciu z pudełka, do klamki trzeba więcej wyczucia niż do hamulców w moim 40-letnim ciągniku. Teraz miałem Formulę, Shimano i obecnie używam w dwóch rowerach Guidy i Cody. Jak dla mnie najlepsze hamulce. Jak rozglądałem się za nowymi hamulcami to odniosłem wrażenie, że prawie wszyscy robią lepsze hamulce niż Sh. Saint jako wybitny hamulec? Przed nim stawiam choćby MT 7, Hope i moje Cody RSC. Ale to moje subiektywne zdanie. Chciałem nim zaznaczyć, że nie wszyscy teraz tak kochają hample Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi