arek_wro Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Zależało mi na korbie XTR bo chciałem przerzucić miernik Stages do nowego roweru, a ten był oparty na lewym ramieniu korby XT (8000). I żeby nie było, że offtop, to zapytam się od razu czy lewe ramie korby XT będzie kompatybilne z nowym XTR? Rozumiem, że tu nic się nie zmieniło i Shimano nic nowego nie wprowadziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 @arek_wro Wygląda na to, że Shimano zaskoczy Cię negatywnie. Jedyne co pozostaje wspólne to os 24mm. Reszta wygląda inaczej. Najlepiej sam spójrz na dobre zdjęcia. Nie da rady połączyć nowej korby XTR z M8000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Faktycznie Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 W dniu 21.12.2018 o 18:33, Punkxtr napisał: dość podobną jak Twoja. Osobiście zauważyłem, że przerzutki Shadow dość szybko ulegają pewnemu przekoszeniu (wózek wygina się pod kątem) i sądzę, że może to być próba zapobiegnięcia temu na zaś. Uzurpator na swoim blogu popełnił właśnie rozprawkę na temat napędów 1xX i jako jedną z wad właśnie wymienił dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Rowerek złożony do kupy. Kilka słów o nowej grupie. Zmiana biegów szybka i precyzyjna, nie miałem problemów z regulacją. Regulowałem na stojaku, w terenie bez poprawek. Łańcuch, a konkretnie spinka delikatnie zaczepia się o ząbki zębatki srama, podczas jazdy nie czuć tego, mam nadzieję, że się ułoży. Hamulce po około 50km nie hamują, klocki docierają się w zaskakująco wolnym tempie. Ergonomia klamek i manetki taka sobie, przyzwyczajony jestem do klamek srama i gripshifta, są wg mnie wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 W dniu 22.12.2018 o 19:15, Arni220 napisał: Uzurpator na swoim blogu popełnił właśnie rozprawkę na temat napędów 1xX i jako jedną z wad właśnie wymienił dokładnie to samo. Potwierdzam. Łańcuch dość mocno ciągnie wózek i niestety po jakimś czasie całość ulega lekkiej deformacji, przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 W dniu 11.03.2018 o 14:18, baczes napisał: Panowie czy moze ktos testowal e*thirteen 9-46 Przyłączam się do pytania. Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z kasetę e*thirteen 9-46 12s ? Przymierzam się do przejścia z 1x9 na 1x12 i bardzo odpowiada mi jej zakres. Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami z ujeżdżania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Czy wiadomo coś na temat nowego XT? M8000 Ma już 3 lata i boję się, że kupię je, a za miesiąc będzie nowa wersja... W dniu 8.01.2019 o 14:06, ivohaha napisał: Przyłączam się do pytania. Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z kasetę e*thirteen 9-46 12s ? Przymierzam się do przejścia z 1x9 na 1x12 i bardzo odpowiada mi jej zakres. Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami z ujeżdżania. Kup chińskie 11-50, 400g za 98$. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Teraz, kurt_hectic napisał: Czy wiadomo coś na temat nowego XT? M8000 Ma już 3 lata i boję się, że kupię je, a za miesiąc będzie nowa wersja... Plotki głoszą, że ma się pojawić w tym roku. Póki co nie znalazłem i nie uzyskałem żadnej konkretniejszej informacji, więc nie napalałbym się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 @kurt_hectic, @TheJW, diabli wiedzą co kieruje korporacyjnymi bossami od marketingu. Ja dokładnie rok temu bez obaw twierdziłem że w sierpniu 2018 pojawi się w sprzedaży SRAM'owski eTap MTB na 2019. Ooops... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 15 minut temu, kurt_hectic napisał: Czy wiadomo coś na temat nowego XT? M8000 Ma już 3 lata i boję się, że kupię je, a za miesiąc będzie nowa wersja... Najpierw pojawią się zdjęcia w internecie, jakieś przecieki. Później oficjalna informacja, po jakiś pół roku będzie powoli pojawiać się w sprzedaży. Nie bój się M8000 jest tak popularne, że sprzedaż napęd w 2 dni. Dodatkowo problemy z dostępnością nowego XTR na pewno opóźnią premierę XT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple Napisano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Z tego co słyszałem, to w jednym czasie wejdzie SLX i XT 12rz. Maj i okolice 2020. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 10 godzin temu, Simple napisał: Z tego co słyszałem, to w jednym czasie wejdzie SLX i XT 12rz. Maj i okolice 2020. Skąd to info? Kłóciłoby się to ze standardowym harmonogramem i oznaczałoby jednocześnie, że XT pojawi się dopiero w rowerach na 2021? Trochę bez sensu. Zapewne będzie standardowo 04-05.2019 plotki i pierwsze zdjęcia, 05-06.2019 oficjalna zapowiedź i zdjęcia Deore XT i na jesieni będzie do kupna jednocześnie pojawiając się w rowerach na 2020 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Teraz, Sabarolus napisał: i na jesieni będzie do kupna jednocześnie pojawiając się w rowerach na 2020 rok. Jeśli wyciągną jakieś wnioski po akcji z nowym XTRem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Akurat Japończycy są w tym mistrzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow3m Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 35 minut temu, Sabarolus napisał: Skąd to info? Kłóciłoby się to ze standardowym harmonogramem i oznaczałoby jednocześnie, że XT pojawi się dopiero w rowerach na 2021? Trochę bez sensu. Zapewne będzie standardowo 04-05.2019 plotki i pierwsze zdjęcia, 05-06.2019 oficjalna zapowiedź i zdjęcia Deore XT i na jesieni będzie do kupna jednocześnie pojawiając się w rowerach na 2020 rok. Ja uważam, że info całkiem prawdopodobne z uwagi na opóźnienia w dostawach XTRa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Napisalem do Shimano i odziwo odpisali. Zalezy gdzie mieszkam, ale kolejne grupy pojawia sie na pewno w tym roku. Ta opcja z jesienia ma sens, zeby nowe modele 2020 je miały; ale to juz moje domysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Przecież ten harmonogram już od wielu lat jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Myślę że 12 rzędów i nowy bębenek i ograniczenie do DT Swiss będą dużym problemem dla XT i SLX. Kaseta XTR jest bardzo droga 1000zł i nie ma tu jak ściąć kosztów, chyba że Shimano zrobi kasety jak na Aliexpress 11-50 z wagą po 600 i więcej gramów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Teraz, wojtas7 napisał: Myślę że 12 rzędów i nowy bębenek i ograniczenie do DT Swiss będą dużym problemem dla XT i SLX. Kaseta XTR jest bardzo droga 1000zł i nie ma tu jak ściąć kosztów, chyba że Shimano zrobi kasety jak na Aliexpress 11-50 z wagą po 600 i więcej gramów? Prawdopodobnie DT ma wyłączność na jakiś czas (np. do wyjścia XT/lub na rok), a następnie będą innym sprzedawać patent. Tak samo sram zrobil z XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 21 minut temu, wojtas7 napisał: Myślę że 12 rzędów i nowy bębenek i ograniczenie do DT Swiss będą dużym problemem dla XT i SLX. Kaseta XTR jest bardzo droga 1000zł i nie ma tu jak ściąć kosztów, chyba że Shimano zrobi kasety jak na Aliexpress 11-50 z wagą po 600 i więcej gramów? Shimano, po wprowadzeniu nowego standardu na pewno zepchnie go z czasem do poziomu Deore. Za 2 lata będzie w SLX. Szczerze wątpie w jakieś kombinacje pt. 11-50 z ich strony. Co do wagi - Na pewno Shimano będzie cieższe od SRAMa, ale bez przesady. Różnica między GX a XT w wadze kasety 11 sp to raptem 40g, SLX vs NX - SLX wypada lżej. Prawdopodobnie dla 12 sp proporcje będą podobne. Druga sprawa - Microspline nie jest ograniczony tylko do DT. Na ten moment ma go już Reynolds i Industry Nine. Sądzę, że w momencie pojawienia się XT, a następnie SLX zobaczymy ten standard w OEMowych piastach. Choćby w tych produkowanych przez DT dla Speca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 W dniu 11.01.2019 o 13:13, Sabarolus napisał: Druga sprawa - Microspline nie jest ograniczony tylko do DT. Na ten moment ma go już Reynolds i Industry Nine. Wow no to rzeczywiście pokryli 90% rynku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Żeby pokryć 90% rynku należałoby microspline wprowadzić w piastach marki joytech i formuła. Tylko kto zdrowy na umyśle do takiej piasty założy kasetę xtr. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 2 godziny temu, wojtas7 napisał: Wow no to rzeczywiście pokryli 90% rynku ;-) Na ten moment masz tylko XTRa. Ktokolwiek kupuje XTRa ma raczej lepsze piasty niż najtanszego Novateca czy OEMową Formulę. Zaczekaj aż wyjdzie XT - wtedy ponownie ocenisz pokrycie rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 https://m.pinkbike.com/news/shimanos-new-xtr-drivetrain-still-isnt-available.html Jednym słowem - żadnego Scylence nie bedzie, może kiedyś, ale nie wiemy kiedy. Korby dalej nie ma, może będzie na wiosnę, ale to tylko obietnice. Shimano wymyśliło sobie za to nowa korbe MT900, ktora ma poprawnie funkcjonować. Wszystko przez problemy techniczne przy produkcji... Ja rozumiem, że jakieś nieprzewidziane problemy mogą spotkać Andrzeja w garażu, ale Shimano pracuje nad tą grupą już lata, i nawet oficjalna prezentacja miała miejsce wiele miesięcy temu, a oni teraz odkrywają problemy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi