Skocz do zawartości

[2018] Shimano XTR 12s

klimarc

Rekomendowane odpowiedzi

Po tłumaczeniu na inglisz widzę że mają jakiś łańcuch 12kę od KMC - "compatible with 12-speed chains" czyli jak rozumiem oba łańcuchy 12kowe XTR i EAGLE mają tą samą szerokość/są zamienne? No i tak czytam o tym pasowaniu do bębenków sh*tmano ale z jakimś przesunięciem do wewnątrz i specjalnym adapterem umożliwiającym dodatkowo założenie 10ki. Ktoś to rozumie, niby jak się ten adapter zakłada i jaka 10ka pod niego pasuje?

Edytowane przez Mentos

Źle działało czy nie działało bo np była inna podziałka łańcucha ?

To ze campa zaprojektowała rampy, podcięcia  czy zadziory pod komplet ze swoimi kasetami nie ma wpływu na rozmiar łańcucha. Łańcuch wciąż i nadal pozwala napędzać zębatki a to że kultura przerzucania gorsza to inna bajka.

Na końcu świata jak zniszczysz łańcuch i będziesz miał do wyboru łańcuch campy albo pchać to bedziesz pchał bo 11spd jest niekompatybilny ?

Pozdrawiam 

Jeśli masz na myśli podziałkę łańcucha jako szerokość - to tak, jest taki sam jak 11 od KMC czy Shimano.

Jednak 90% funkcji łańcucha sprawdza się przy zmianie biegów i łańcuch Campy na kasecie Sram Apex, Shimano XT 11-40 i Sunrace 11-46 zmienia biegi beznadziejnie.

Podziałka to nie szerokość tylko długość ogniwa. Szerokość łańcucha na 11 sp u różnych producentów może być różna ... jednak różnica szerokości jest praktycznie pomijalna bo najczęściej są to setne czesci mm.

Największa różnica to kształt blaszek ogniwa o czym wspomnialem wyżej.   

Pozdro

7 minut temu, kosa1987 napisał:

Wyścig zaczął się nie tylko na ilość rzędów w kasecie ale i na ilość zębów w kasecie

Tylko żeby wielkości koła na te fanaberie starczyło... :D A tak na poważnie to im większa zębatka w kasecie, tym dłuższy wózek przerzutki co daje większe prawdopodobieństwo jego uszkodzenie. Więc tak patrząc na walory praktyczne w terenie, to nie da się w nieskończoność powiększać kasety.  Chyba że przerzutka ma spełniać jednocześnie funkcje nóżki :teehee:

Edytowane przez Alsew

W szosie rzadko używam 28T, w MTB rzadko używam 46T w 1x11, pewnie w 1x12 jeździłbym nie wiele na 50T. Kaseta 51T w xtr to tylko na pokaz a jak napęd 12s przejdzie do niższych grup np. SLX czy Deore to Janusze w Dekathlonie będą mogły wkręcać kupującym kolejny "bajer" :)

"w MTB rzadko używam 46T w 1x11" - hmmm, widać żeś ze stólicy, na płaskim to pewnie i 36 starcza szczerze mówiąc. W ogóle dal mnie rower MTB na takich płaskich terenach można skwitować pytaniem po co? Jeżdziłeś kiedyś Ęduro po ciężkich górach/myślisz że skąd powodzenie Eagla?

Edytowane przez Mentos

Może z przodu ma <30T ? Przy uzębieniu na poziomie 28T nie widzę potrzeby posiadania z tyłu 50T ;).

Ja się tylko zastanawiam po co w tym temaciecsie wypowiadaja 3blaTalibowie czy inni mocarze stalowej łydy lub fani dokrecania na zjeździe :) ... Ten napęd nie jest zwyczajnie dla was wiec nie ma sensu aby się nad nim rozwodzili. Na to że świat idzie w innym kierunku niż tego sobie życzycie nie macie wpływu. Idzie coraz większa specjalizacja i napedy 1xXx to jeden z dowodów na to. Były szosy i przełaje doszły grawele ... Były sztywne sciganty XC i hardkorowe zjazdowe DH ... teraz miedzy nimi mamy ze 4 inne kategorie i w niemal każdej masz wersję FS i HT.

Dla mnie jedynym killer feauter nowego XTR to bezgłośne sprzęgło. Resztę już widzieliśmy.

Pozdrawiam

Godzinę temu, rzezniol napisał:

Może z przodu ma <30T ? Przy uzębieniu na poziomie 28T nie widzę potrzeby posiadania z tyłu 50T ;).

Ja się tylko zastanawiam po co w tym temaciecsie wypowiadaja 3blaTalibowie czy inni mocarze stalowej łydy lub fani dokrecania na zjeździe :) ... Ten napęd nie jest zwyczajnie dla was wiec nie ma sensu aby się nad nim rozwodzili. Na to że świat idzie w innym kierunku niż tego sobie życzycie nie macie wpływu. Idzie coraz większa specjalizacja i napedy 1xXx to jeden z dowodów na to. Były szosy i przełaje doszły grawele ... Były sztywne sciganty XC i hardkorowe zjazdowe DH ... teraz miedzy nimi mamy ze 4 inne kategorie i w niemal każdej masz wersję FS i HT.

Dla mnie jedynym killer feauter nowego XTR to bezgłośne sprzęgło. Resztę już widzieliśmy.

Pozdrawiam

28T oval z 50ką nawet przy mocarnej łydzie się bardzo przydaje, ale fakt, w prawdziwych górach. A bezgłośne sprzęgło też już widzieliśmy, inna sprawa że inne rozwiązanie.

W dniu 18.07.2018 o 12:58, Mentos napisał:

W ogóle dal mnie rower MTB na takich płaskich terenach można skwitować pytaniem po co?

A to co, myślisz że w Mazowieckim nawet w lesie jest asfalt wylany? :D

W dniu 15.07.2018 o 22:42, Alsew napisał:

A tak na poważnie to im większa zębatka w kasecie, tym dłuższy wózek przerzutki

Skąd ten dziwny pomysł? Długi wózek to jest potrzebny do wybierania nadmiaru łańcucha i jest najbardziej potrzebny w napędach 3x, gdzie z przodu mamy z jednej strony np. 44T a na drugim końcu 22T i to pożenione np z kasetą 11-36. Jak masz jeden blat z przodu i kasetę o szerokim zakresie, to ważne żeby przerzutka układała się odpowiednio do jej "skosu" a nie żeby miała długi wózek. Sam mam rd-m8000 ze średnim wózkiem (z długim chyba nawet nie wyszła) z kasetą z 42T, a obsługuje przecież i 46T, a pewnie i 50T się da.

4 godziny temu, skom25 napisał:

A to co, myślisz że w Mazowieckim nawet w lesie jest asfalt wylany? :D

Nie, ale mieszkałem, jeździłem i te mazowieckie placki terytorialne to dla mnie monotonna tragedia. Jak kolega wspomniał na tą płaską piaskownicę jeśli już teren i MTB to jakiś Plus albo Fat jest idealny, ale przełożeń Eagla raczej nie będziesz faktycznie potrzebował. I o to chodzi z tym że gór i górskich przełożeń nie zrozumiesz z takiego płaskiego punktu widzenia/doświadczenia.