Skocz do zawartości

[2018] Shimano XTR 12s

klimarc

Rekomendowane odpowiedzi

eee tam @Cona78, nie czytasz co żem napisał. Ergonomia tej sraczkowej manetkowej tandety z dupy to jedno, ale mnie doskwiera też brak podwójnego zrzucania czyli 5 czy 6 kliknięć na całą kasetę zamiast 11tu a to jest mega w trym SRAMie wqrwiające, no i trzeba paluch odpuszczać by zluzować linkę a w XT/XTR wystarczy wcisnąć. Notabene czasem lubię też użyć wskazującego do zrzucenia czego oczywiście w SRAMie też ch wie czemu nie ma (patenty?). W każdym razie manetki SRAM'a niemiłosiernie niestety są prymitywne i odstają od Shiitmano, dlatego chyba faktycznie jak nawet teoretycznie nikt nic sensownego do dodania nie ma będę tym testerem alfa czy tam beta ;-) Aaa, i już mam plan na wywalenie tej obleśnej nazwy, będę polerował link na przerzutce ;-)

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 1

oczywiście, nawet jak nie było onegdaj alternatywy do Magury HS33 to się męczyłem z Gripami aż pojawiły się 8kowe manetki LX które i tak trzabyłoprzerabiać ;-), niestety dla mnie to jest dopiero ergonomiczna porażka jak nie można praktycznie hamując redukować ;-)

No z tymi Ispecami to naprawdę przeginają na maxa, już się namęczyłem z przeróbkami by pod Ispeca nie wiem 1, A? zamontować pod kierę manetkę BikeYoke do mykmyka. Ale z tym bębenkiem nowym to wyjścia za bardzo nie mieli i powiem szczerze nieźle im to wyszło. W sumie innowacja w tym elemencie po ilu latach 30tu?

Edytowane przez Mentos

no dokładnie, wykazują coś tam lepiej o pierdyliard procent co na gówno komukolwiek jest potrzebne ;-). Zaraz będziemy mieli dodatkowy pechowy 13ty ząbek i piastę SuperDuperOverBoost z rozstawem 150 co już było 20 lat temu i można było od razu ;-).

Edytowane przez Mentos

Można by wymyślić takie sprytne rozwiązanie - pojedyncze urządzenie, z jedną obejmą i w jednej obudowie, pozwalające na obsługę zarówno hamulca jak i biegów - takie combo 2 w 1. Nazwałbym to "KLAMKOMANETKĄ". Ten 1% zawodników o bardzo nietypowych dłoniach mógłby korzystać z tradycyjnego rozwiązania z dwiema obejmami.  

21 minut temu, mosoj napisał:

Można by wymyślić takie sprytne rozwiązanie - pojedyncze urządzenie, z jedną obejmą i w jednej obudowie, pozwalające na obsługę zarówno hamulca jak i biegów - takie combo 2 w 1. Nazwałbym to "KLAMKOMANETKĄ". Ten 1% zawodników o bardzo nietypowych dłoniach mógłby korzystać z tradycyjnego rozwiązania z dwiema obejmami.  

Coś takiego już przecież mieliśmy. Nazywa się to Dual Control i szczerze powiedziawszy sam do końca nie rozumiem czemu się to nie przyjęło. Dla mnie była to rewelacja.

Tymczasem konkurencyjna firma na S wypuszcza napęd 1x12 w wersji budżetowej NX. Kaseta pasuje na standardowy bębenek HG. Czyli jednak opłaca się pomyśleć o kliencie, który nie chce zmieniać od razu połowy roweru!

https://www.bike24.com/p2284329.html

Ale ta nowa przerzutka XTR fajna jest (duże kółka i mimośrodowy wózek). Ciekawe czy dałoby się ją wykorzystać do mojego 2x10. Ktoś wie, czy zmienili ciąg linki?

Edytowane przez mosoj

Mogli zrobić nawet 11-52 (473%) w tym stopniowaniu co wcale nie byłoby złą opcją. Wystarczyła by tylko drobna zmiana w samej końcówce na 37/44/52. Znając życie tylna przerzutka nawet bez zmian by takową obsłużyła i kto wie, czy za niedługo taka nie powstanie na wschodzie.

Edytowane przez Arni220

Dobrze kombinujesz, ale ta konstrukcja chyba tak nie zadziała. Z punktu widzenia piasty nie będzie różnicy czy wyciągnięcie łańcucha nastąpi naciskiem na korbę czy ściągnięciem łańcucha przez rosnącą odległość piasta-suport, zazębi się tak czy inaczej. Canyon eksperymentował z podobnym systemem sterowanym manetką a nie łańcuchem ale nie wiem czy pociągnęli to dalej.

https://www.pinkbike.com/news/canyon-project-disconnect-eurobike-2016.html

W tym cały jest zamysł, żeby 12 zaczynałą się od 10z, kaseta zaczynająca się od 11 to żadna ewolucja . W dodatku jest opcja 10-45, czym dołują Srama ... no i opcja 2x12, każda maruda powinna być zadowolona, a co niektórzy swoje gorzkie żale tu wylewają. Czepcie się Srama :teehee:

Shimanowskie przerzutki 12 rzędowe nie działąją ani z 10 ani 11 rzędowymi kasetami, tylko z nową XTR 11rzędową, która jest 12 bez jednej zębatki.

Edytowane przez Rulez

• 3 tygodnie później...

Opcja 10-45 jest bardzo interesujaca bo niby gdzie wykorzystac najwyższe przełożenia,jeżdzę po górach i lepiej juz pchać niż kręcić „prawie  w miejscu”