Sabarolus Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 5 godzin temu, Lumperator napisał: Cena korby i przerzutki faktycznie lekko przygniata Interesująca jest jeszcze cena lewej manetki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Spokojnie to ceny producenta w dniu premiery pół roku spadnie jak sram z 5k do 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Wszystko znamy. Czy Shimano pokazało cokolwiek lepszego od SRAMa Eagle w tej premierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Dla jednego nowe shimano ma swoje zalety a dla drugiego sram i niema między sobą co dyskutować jak użytkownicy IOS vs ANDROID. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Nowy XTR wypada dobrze. Wygląda bardzo dobrze.Jest wiele opcji do wyboru, z korbą 2rz też. Jest parę fajnych nowych rozwiązań: -nowa piasta z cichym sprzęgłem. -lewa manetka obsługiwana z jednej dźwigni. -nowe klamki hamulcowe. W podsumowaniu fajna alternatywa dla orła. Cona78 Kaseta od shimano jest rozbieralna. Najmniejsze zębatki, czyli najbardziej podatne na zużycie są stalowe, większe tytanowe, a aluminiowych przy tej średnicy pewnie do śmierci się nie zajeździ.Jak jeszcze dodamy pewnie niższą cenę przy tej samej wadze i rożnymi opcjami wyboru. To kaseta nie prezentuje się dużo gorzej. Gdyby shimano zdecydowało się na sprzedaż pojedynczych sekcji kasety, to przewaga srama już mniej się rysuje wyrażnie. (Zapewne niedługo na alie pojawią się akurat pasujące sekcje pod kasetę XTR, ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Dzisiaj znajomy podsyla mi linka, a tam Sunrace coś swojego wyrzeźbił w kwestii 12sp. Wypuścili kompletny napęd z kasetą... 11-50. Wiadomo pod względem wagi to im daleko do konkurentów, ale podoba mi się stopniowanie tej kasety. Sorry za lekki offtop, ale zbiegło się to z premierą nowego XTRa https://singletrackworld.com/2018/04/exclusive-new-1x12-drivetrain-from-sunrace/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 (edytowane) 4 godziny temu, piciu256 napisał: Ale przy 12s nawet z ciasną kasetą z drugim blatem nie dałoby się uniknąć powtórzonych przełożeń, I co z tego, że część się powtarza, powtarzają się także w 7, 8, 9 i 10 rzędach, to nieuniknione. Gdzie jest powiedziane, że biegi nie mogą się powtarzać? Z czego wynika, że zmiany z blatu na młynek nie mogę dokonać dopiero po dojechaniu do przedostatniej, a sporadycznie nawet ostatniej, największej koronki? To w niczym nie przeszkadza, że kilka się powtarza, bo sumarycznie i tak dostaję znacznie więcej biegów niż 12 (konkretnie to 15), większy zakres niż w 1x12, a w dodatku właśnie ciaśniejsze stopniowanie które z przyjemnością wykorzystają niektórzy w pewnych okolicznościach. Najgorszym rozwiązaniem jest te obecne czyli ta sama kaseta, a tylko dodatkowa zmiana biegów na korbie. Taki napęd faktycznie niewiele wnosi poza zakresem, a ten z kasetą 10-51 w praktyce będzie aż za duży. Od zawsze tak się konstruowało napędy rowerowe, im więcej biegów na korbie, tym ciaśniejsza kaseta i z tej jej zalety się korzystało. Domniemam jednak, że w tym przypadku kluczową rolę odgrywa pieniądz czyli jedna przerzutka, jedna kaseta (te 3 ostatnie koronki to żadna zmiana) do wszystkiego. Tak się taniej produkuje. Może też być tak jak przypuszczałem na początku, XTR nie zaprezentuje wszystkiego i w XT i SLX dostaniemy jakieś dodatkowe rozwiązania, tak jak to było w 11s gdzie XTR miał tylko jedną kasetę 11-40, a dwie niższe grupy dwie, a po roku doszła kolejna trzecia 11-46. Zobaczymy, w końcu większość z nas raczej interesuje ten niższy przedział cenowy. Na razie mamy wykreowany kierunek. Edytowane 26 Maja 2018 przez Arni220 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 A jak to w końcu jest z piastami i łożyskami, są w końcu maszynowe czy dalej na kulkach? Ciekawi mnie też sprzęgło, doczytałem że tu nawet nie chodzi o to że jest ciche, ale że całkowicie rozłącza się sprzęgło i jest całkowita cisza, ciekawe jak to jest zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Nie tyle cisza co nue ma oporów tarcia zapadek, a więc koło toczy się tak samo lekko jak przednie. Super sprawa. Jakis system sprężyn musi tam być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Nadal na konusach, mnie to nie przeszkadza. Co do sprzęgła to zobaczcie sobie animację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Ktoś się orientuje ile to bedzie kosztowało? Bo wygląda fajnie konstrukcja tej piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 https://www.bikeradar.com/mtb/news/article/shimano-xtr-m9100-m9120-price-weight-details-micro-spline-freehub-52337/ Tu masz ceny, nie wiem czy prawdziwe, ale dla mnie zdecydowanie za drogo :/ 250£ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Jeżeli podziałka kasety XTR się zgadza z podziałką kasety orła to w początkowym okresie właśnie ze względu na piastę będziemy widywali XTR ogarniającego właśnie kasetę SRAM :). Sprawa jest prosta ... piast z możliwością konwersji do XD jest mnóstwo i jest taniej jak nowy XTR ... Trzeba będzie poczekać aż producenci zareagują na nowy bębenek ... No chyba że Shimano się postawi patentem ... to wtedy XTR na orle będzie utrwalonym widokiem . Ciche sprzęgło XTR znajdzie swojego klienta tak jak wyjący wniebogłosy król krzyś . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimarc Napisano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Panie rok lub dwa zejdzie do XT i będzie cena przez pół podejrzewam że pokażą XT za rok jako model na 2020 bo co 4 lata odnawiają zwykle grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 @klimarc 34 minuty temu, rzezniol napisał: w początkowym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) https://www.cyklorace.pl/pl/new Macie pierwsze polskie ceny na nowego xtra. Kaseta 1100 piasta 900 nie tak źle. edit. wszystko wypada cenowo dużo lepiej od eagla patrząc na cenę detaliczną. Edytowane 27 Maja 2018 przez siejak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 900 jeszcze akceptowalne, choć dla mnie o 400 za dużo, szczególnie że tylko micro drive a ja chcę tanią kasetę :/ Z przednią piastą za 500zł trochę poszaleli według mnie, przecież ona się niczym nie różni od innych. Pozostaje liczyć że scylence zejdzie do XT za rok, i może w 600zł się zamknie. Do tego czasu jednak raczej już będę ujeżdżać 6 zapadkowego Novateca także cicha kaseto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 12 minut temu, siejak1 napisał: https://www.cyklorace.pl/pl/new Macie pierwsze polskie ceny na nowego xtra. Kaseta 1100 piasta 900 nie tak źle. edit. wszystko wypada cenowo dużo lepiej od eagla patrząc na cenę detaliczną. Rzeczywiście nie wychodzi mega drogo i taniej sporo od Srama. Każdy element średnio 30% taniej. Shimano chyba chce ostro zawalczyć ceną. Ciekawe jak się to odbije na jakości. Spadek jakości w niższych grupach było widać choćby w sprzęgłach przerzutek XT M780 vs M8000 - w tej ostatniej było to już strasznie plastikowe. W takim razie Sram powinien obniżyć i swoje ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 38 minut temu, piciu256 napisał: Do tego czasu jednak raczej już będę ujeżdżać 6 zapadkowego Novateca także cicha kaseto. Taki offtop, ale o jakim novatecu mowisz :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 2 godziny temu, siejak1 napisał: Macie pierwsze polskie ceny na nowego xtra Poczekajmy aż będzie to cena a przy niej guzik "dodaj do koszyka". Premiera to dobra okazja aby zaistnieć w wyszukiwaniach google i mieć towar, którego nie ma i cenę, która jest ale być nie musi. Przy porównaniu Top do Top to Shimano chyba zawsze wychodziło taniej od SRAM ... jednak w kasetach 12sp Shimano jeszcze nie ma alternatywy a SRAM ma GX`a za połowę ceny X01. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 17 minut temu, rzezniol napisał: GX`a za połowę ceny X01. Cały czas wszyscy tutaj odnoszą się do xx1 a nie gx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Ktoś wspomniał o kasecie 1295 a to X01 ... 1299 to XX1 ... zresztą to nie ma znaczenia bo napisałem że w porównaniu TOP do TOP to Shimano z mojej pamięci na naszym rynku zawsze wychodziło taniej. GX to istniejąca alternatywa do X01 czy XX1 ... XTR na tą chwilę alternatywy w Shimano nie ma. Nie wiem czy było poruszane mógł mi jakiś post umknąć ... bo mam być na tym nowym bębenku też kaseta 11 sp ... ale żeby nie było łatwo to te 11 nie będzie wstecznie kompatybilne. Ma mieć ciąg indeksowany na manetce tak samo jak 12 sp a kaseta to będzie wykastrowane o 1 blacik 12 sp ... Słowem "nowe" 11 obsłużysz manetką 12 XTR tak samo jak kasetę 7 sp manetką 8 sp. Jak to prawda to Shimano jest mistrzem w tworzeniu niekompatybilności swojego sprzętu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) 20 minut temu, rzezniol napisał: Ktoś wspomniał o kasecie 1295 a to X01 ... 1299 to XX1 ... Te kasety różnią się tylko anodą, waga jest taka sama. Za "złotą" 1299 trzeba dopłacić ze trzy stówy. 20 minut temu, rzezniol napisał: Słowem "nowe" 11 obsłużysz manetką 12 XTR tak samo jak kasetę 7 sp manetką 8 sp. To jest bardzo dobre dla kogoś kto kupił 12tkę ale dużo jeździ tez po płaskim i dzięki temu może założyć lżejszą i pewnie też tańszą kasetę. Mnie się to bardzo podoba, niech Sram zrobi. Edytowane 27 Maja 2018 przez Cona78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mustache Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 XTR jak XTR - kawałek żelastwa, ja wolę Jolandę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi