Skocz do zawartości

[9000] Rower typu Trail

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kosmos napisał:

I  mierzyłeś? Kupiłeś?

Ta... mierzyłem. Chyba swoją cierpliwość. A ona już się powoli kończy, dlatego nie chciało mi się już tutaj zaśmiecać wątku :)

Roweru nie mają na miejscu, a najbliższa dostawa za około tydzień. Postanowiłem poczekać. Może w tym czasie skończą się mrozy i pierwszy wypad odbędzie się w cieplejszych warunkach niż -10 stopni. 

Mała aktualizacja wątku. Marin Rift Zone jest już nie do kupienia w najbliższym czasie, Dartmoora z kolei jeszcze nie ma i będą najwcześniej za kilka tygodni. W międzyczasie miałem dużo przemyśleń, rozmów z bardziej doświadczonymi bikerami i doszedłem do wniosku, że na razie wstrzymam się z zakupem. Kto wie czy nie zrezygnuje w ogóle z zakupu full'a, a pójdę w stronę nowoczesnego HT, lub nawet... gravela. Jednak w mojej okolicy gór nie ma, podmiejskie lasy i parki nie są usiane kamieniami, nie ma też bikeparków, a co najwyżej trochę korzeni i dużo piachu/błota. Jakbym wpadł jeszcze na jakiś ciekawy pomysł to dam znać... ale na razie porzucam temat.

Faktycznie kazura rozwinęła się dość znacznie od czasu kiedy tam ostatnio byłem... z 10 lat temu :) Z kolei rower typowo pod tą (małą) górkę też można wybierać już inny niż rower w prawdziwe góry. Inny skok, zakres przełożeń itp. Tak czy siak na rowerze, który miałem kupić chcę też dojeżdżać codziennie do pracy po mieście. Wcześniej uznałem, że full mi też to umożliwi, najwyżej będę wolniej jechał i tyle. Ale jak zacząłem przyglądać się temu bardziej (możliwość instalacji lepiej chroniących błotników, sytuacje gdzie rower cały dzień stoi na deszczu, zimowa sól drogowa na elementach zawieszenia itp) to uznałem, że mi są jednak potrzebne dwa rowery i jednym fullem wszystkiego nie załatwię. Obecnie mam tylko typową szosę, która jest zbyt mało uniwersalna, a ma już swoje lata i mam ochotę na zmiany. Może ostatecznie w perspektywie najbliższych kilkunastu miesięcy skończę z zestawem gravel + full? Kto wie :)

W każdym razie dzięki wszystkim za udzielone tutaj rady, bo na pewno przydadzą się nie tylko mi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...