Skocz do zawartości

[Piasta] Novatec 712SB - przerobienie na 142mm

llancer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do wypowiedzi wyżej, nowy bebenek który mi wysłali niestety ma tą uszczelke korpus piasty-bebenek ciasną, ze 1/10 przekrecenia kluczem i nagle bebenek ciezko chodzi, wywalilem tą uszczelke, jeździlem miesiąc, i nie widze by cokolwiek złego się stało poki co.

@Moorzyn Czego chcesz zdjęcia ? Kupujesz ośke od 772 , stal lub alu. Wybijasz starą ośkę,potem na nową nakładasz bębenek,przekładasz przez pierwsze lożysko,nakładasz tulejke,nakładasz drugie łożysko,jakoś to składasz,zakręcasz kapslem i tyle.

Co do tulejki, w sklepie z łożyskami facet znalazł mi 15x19x16,czyli akurat trzy takie na ośkę, wymiary idealne można powiedzieć bo odległość między łożyskami to 48(na oryginalnej ośce)., ale 12zł sztuka,razem 36zł, dostępność jest, zamówienie do 13 i są następnego dnia. Ja jednak przycebuliłem i pojechałem do tokarza, ma mi to zrobić na jutro/pojutrze za free.

Ośki od 712 i 772 mają ten sam wymiar,więc wszystko musi pasować, tak jak pisał dawid. Trzeba dać tulejki,żeby łożyska się nie przekosiły,bo inaczej za dlugo nie pojeździmy. Jak by co PW moorzyn, jak byś chciał coś wiecej sie dowiedzieć etc. :)

@itr Odkręcasz imbusem nakrętke od strony bebenka,zsuwasz bebenek i liczysz zapadki w korpusie. Proste. W sumie chyba niezależne ile bebenek ma zapadek. Skoro ośka ma tą samą średnice, a bebenek jest tej samej wielkości. To chyba ilość zapadek nie ma znaczenia, mialo znaczenie przy przelozeniu bebenka z 772, bo pierwotnie cala piaste chcialem kupowac, ale to już Dawid by musiał się wypowiedzieć.

Napisano

U mnie na razie piasta zakręcona na amen, a aluminiowe kapsle są już dość wyrobione i nie chcę siłowo odkręcać bo na razie się wszystko kręci, także  słucham o  Waszych  patentach i zapamiętuję. I trzymam kciuki!

A tak w ogóle to z racji posiadania Inbreda i haków poziomych myślałem o takiej piaście z trzema osiami w zestawie - pełna z nakrętką, 142 i 135...

drogo, ale jedno koło do wszystkiego i singla i węgla i fula :)

Potem się zastanowiłem i chyba złożę dodatkowe koło na 6 otworowym XT, teoretycznie bębenek będzie trwalszy. A potem przypomniałem sobie o ramie z szafy i się zapętliłem... Także szafa i 142 mm zostają na 2019 rok :)

Napisano

Ja kupiłem swoje 711/712 za 300zl, takze nie narzekam, bebenek sie polamal, ale wysłali nowy za free, póki ci nie jest w najgorszym stanie i działa.

Piaste da się przerobić, łożyska wymienić to pikuś i pare złotych, bebenek można zmienić nawet na sram xd chyba, więc ogólnie przyzwoicie. Nie myślalem o konwersji na inne osie, wiec wzialem piasty które były, ale o ile uda mi się przerobić, to wyjde na ten sam koszt co przerabianie 772 na x12 :D

Co do kapsli to faktycznie,lipne są, dosyć miękkie. Ja swoje zostawiam z ośką, zawsze można sprzedać koła jako qr i x12 :D

Napisano

Nie ma żadnych :D Rower prowadzi się pewnie, po singlach,korzeniach,kamieniach jest dosyć sztywno. Nie potrafie jednoznacznie poowiedzieć (x12 ma meeega przewage nad 9mm) bo tego nie czuje zabardzo, wkońcu to tylko mazowsze, aczkolwiek zmiana na pewno na +.

Btw. Kupiłem przewód do hamulca u rowerek.pl (na allegro) i myślałem, że wyślą w czwartek przewód, w weekend go założe a tu... Do teraz brak info o zamówieniu,numeru paczki, brak odpowiedzi na moje maile. Nie kupie tam nic.

a6a38792acf33.jpg

3f2767458b99a.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wiem, że było, ale chcę się upewnić.

Jesli kupiłbym novateca 772, to bez problemu wnętrzności przerzucę do korpusu 712? Zrobią to w serwisie, czy raczej trzeba szukać tokarza?

Napisano

Tego nie wiem, czy 772 ma tulejke żeby przełożyć ją do 712.

Wiem, że wystarczy kupić ośke od 772(te same wymiary zew.)

Do środka jak nie chcesz tokarza to albo szukasz tulejek na allegro, albo kupujesz gotowe. U mnie w miescie sklep sprzedaje tulejki. 12zł za 16mm tulejke, takich 3 potrzeba.

Z gotową ośką od 772 do 100zł sie wyrobisz. Wg. mnie to tańsze niż kupowanie piasty za 200/300 zeby wykorzystać ośke.

Napisano

Czy rodzaj bębenka ma w końcu jakieś znaczenie? Mam ten na 3 zapadki, bez tego "wzmocnienia" abs. 

Jak rozumiem, te tulejki mają zastąpić to takie zgrubienie na osi 135x9?

Lista rzeczy potrzebnych: oś i te/ta tulejka?

Wybijam oś i łożysko (od której strony?) Wsadzam oś, tulejki, łożysko i skręcam?

Potrzebuję łopatologicznego opisu co gdzie i jak, żeby proces przeszedł szybko i bez bólu ;)

Original-replacement-Novatec-D712SB-disc-rear-hub-axle-and-side-caps-aluminum-alloy-AL7075-replaced-core.jpg

Napisano

Tak, tulejka ma zastąpić te zgrubienie. Łącznie 48mm długości, 15mm wew. srednicy.

Wybijasz od strony bębenka, w drugą strone raczej ciężko będzie, i bardziej skomplikowanie, dodatkowo potem bębenkiem bedziesz wbijał łożysko.

Wsadzasz na ośke 772 bębenek,tulejke od bebenka,przekładasz przez łożysko od strony bębenka,nakładasz tulejke (tą którą dokupisz/dorobisz)na ośke, potem nakładasz łożysko wybite od strony tarczy,nakrętke i skręcasz :)

Skoro i bębenek na 3 i 4 zapadki pasuje na tą samą oś, to nie widze problemu, żeby nie wszedł na starszy typ. 

Z tego co czytałem, te na 3 miały grubszą tulejke, a bebenek cieńszy. W 4 zapadkowym tulejka bebenka jest cieńsza, a sam bebenek grubszy.(chodzi o ścianki)

4-zapadkowy to po prostu nowszy typ, gdyż te na 3 pękały(mi po miesiącu). Różnią się chyba tylko tym co napisalem. Ilość zapadek i grubość ścianki, ale wchodzą na tą samą oś, wiec myśle, ze nie bedzie problemu.

Napisano
Teraz, llancer napisał:

Wybijasz od strony bębenka

Teraz, llancer napisał:

łożysko wybite od strony tarczy

Tak dla pewności, w pierwszym cytacie masz na myśli, że od tej strony naciskam oś i wychodzi łożysko od strony tarczy (tak jak w drugim cytacie :P)? W sumie, to logiczne, ale tak "just in case" ;)

A zewnętrzna średnica?

Napisano

Czego zewnętrzna średnica ? Ośki to 15mm, a tulejek jak uważasz, 17-19mm będzie ok.

Dużo ośki wystaje od strony bebenka, więc jak od tamtej strony uderzysz to ośka wyjdzie razem z łożyskiem od strony tarczy. Potem też wkładasz nową od strony bebenka, na koniec nakładasz wybite łożysko od strony tarczy,nakrętke, i skręcasz, a łożysko ładnie wchodzi w piaste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...