Skocz do zawartości

[mieszkanie] "Podłogówka" w łazience - wyzwanie dla hydraulika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!
Niedługo odbieram klucze do swojego nowo wybudowanego mieszkania, które wymagać będzie ode mnie wykończenia (stan deweloperski). Zastanawiam się nad instalacją ogrzewania podłogowego w łazience, które uzupełni grzejnik zawieszony na ścianie. Nie zgłosiłem wcześniej deweloperowi konieczności wyprowadzenia osobnego podłączenia dla "podłogówki" i teraz zastanawiam się czy można ją podłączyć do obiegu, który będzie obsługiwać grzejnik? Woda z ciepłowni trafiałaby najpierw do grzejnika a potem w podłogę i z powrotem do obiegu w bloku. Próbowaliście takich rozwiązań? Jest możliwe takie podłączenie?

Napisano

wszystko jest mozliwe ale widze co najmniej dwa problemy:

1. podlogowka dziala na duzo nizszych temperaturach (30-40st) niz grzejniki (55-70). Moze sie okazac, ze podloga stanie sie za goraca zeby po niej chodzic. 

2. Poziomy wylewek. Na pewno w tej chwili masz podloge na tym samym "poziomie" w calym mieszkaniu. ogrzewanie podlogowe wymaga izolacji od dolu + wylewka od gory, ktora w rezultacjie spowoduje powstanie stopnia miedzy lazienka a korytarzem. 

Jesli juz koniecznie chcesz podkogowke w lazience w mieszkaniu to slyszalem o takich rozwiazaniach z grzalkami pradowymi, ale nic wiecej w tym temacie nie wiem. 

Napisano
Teraz, Grizzli napisał:

1. podlogowka dziala na duzo nizszych temperaturach (30-40st) niz grzejniki (55-70). Moze sie okazac, ze podloga stanie sie za goraca zeby po niej chodzic. 

Słuszna uwaga - nie zwróciłem na to uwagi; z drugiej strony rodzice w swoim domu mają kominek z płaszczem wodnym, który ogrzewa wodę, która trafia do grzejników i podłogówek i nie ma tam problemu z za gorącymi płytkami; muszę o tym pogadać z jakimś hydraulikiem, który robi takie instalacje

2. Poziomy wylewek. Na pewno w tej chwili masz podloge na tym samym "poziomie" w calym mieszkaniu. ogrzewanie podlogowe wymaga izolacji od dolu + wylewka od gory, ktora w rezultacjie spowoduje powstanie stopnia miedzy lazienka a korytarzem.
W miarę możliwości będę się starać wkuć w posadzkę, ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie będzie to łatwe (to w końcu blok a ten rządzi się swoimi prawami). Poza tym w całym mieszkaniu podłoga i tak pójdzie nieco do góry - będę musiał położyć jeszcze płytki w korytarzu i kuchni, panele w pokojach. Nie jest to tak grube jak podłogówka, ale trzeba znaleźć jakiś złoty środek :)

Napisano

Wodę do podłogówki bierze się zza grzejnika (chłodniejszą o to, co oddała w grzejniku), stosuje się mieszanie z najchłodniejszą z "powrotu", bo powyżej tych 40 czy czterdziestuparu jest "niezdrowa" - powoduje problemy z prawidłowym krążeniem krwi.

Problemem większym byłby właśnie ten "schodek" - co najmniej kilka cm styropianu od dołu i masa anhydrytowa z zatopionymi rurkami - znów minimum kilka (8 -10 cm) !

Nie wiem jak z ciśnieniem w instalacji jeszcze - w domkach nie ma tak dużego jak z ciepłowni.

Nie interesowały mnie elektryczne maty grzewcze, bo choć wylewka jest cieńsza, to bezwładność takiego "betonowego grzejnika" jest spora - automatyka byłaby niezbędna, a i prąd coraz tańszy nie jest...

Generalnie mam tradycyjną podłogówkę i to świetna sprawa - rowerowe ciuchy są na rano suche ;) ale ja kułem całą starą wylewkę na gruzie, żeby wyrównać poziomy. Przy okazji odciążyłem trochę stropy.

Napisano

Aby zrobić wodne ogrzewanie podłogowe musisz wymienić rozdzielacz CO na o jeden większy albo po prostu zrezygnować z grzejnika naściennego.

Aby ukryć rurki w podłodze będzie konieczne skucie całej szlichty podłogowej  a  następnie będziesz musiał ułożyć wszystkie warstwy czyli 

1. Izolacja styropianowa pomniejszona o grubość rurek
  2. Izolacja z foli aluminiowej
  3. Instalacja rurek grzejnych
  4. Wylewka szlichty podłogowej. 

Regulator temperatury przy takiej instalacji umieszcza się zaraz przy rozdzielaczu CO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...