MeSky Napisano 24 Października 2006 Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Jak widać nikt przede mną nie wpadł na to by opisać tu Authora Basica a jest to rower popularny, chętnie kupowany i wiem że wielu forumowiczów go ma... ...to swiadczy o tym że Ci co go mają wolą na nim jeździć niż o nim pisać Uważam że to super rower... Po zjeździe z Szyndzielni (1017m n.p.m) zauważyłem na dole że przednia piasta nie jest dokręcona... nie wiem czy tak było od zakupu czy też wstrząsy to spowodowały przy zjeździe po szlaku kamienistym z zawrotną prędkością. Czasem też słyszę jakieś rytmiczne trzaski dobiegające z siodełka (BiGel) ale pozatym rower spisuje się świetnie! Oponki trzymają się dobrze asfaltu, tarcie jest nieznaczne i można robić duże przechyły. Rama LEKKA!!! Najlżejsza z tego co mi wiadomo w tej klasie cenowej MTB Hamulce jak marzenie! Rama mocna. Skoki wychodzą świetnie a rama trzyma się dzielnie! Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 25 Października 2006 Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Mam starego Basica chyba z 1997r. i do tej pory chodzi jak marzenie. Oczywiście po serwisie który przeszedł na wakacjach. NIC oprócz linek i pancerzy nie było wymieniane. Przerzutka SRAM 5.0 złapała luzy ale dało się je zredukować i działa nadal wyśmienicie Rama Cro-Mo nie miała szans się rozwalić Sztywny widelec też... Będę używał jako zimówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czArny_777 Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 http://www.forumrowerowe.org/rower-Author-...c-SX-t2662.html pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darth Napisano 4 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Rower świetny, przeżył Crashtest z Oplem i jeszcze się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazapius Napisano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Rower świetny, zarówno w teren, jak i na jezdnię! Mam go już rok (intensywne użytkowanie) i nic nie wysiadło. Nie jestem tylko zadowolony z amortyzatora (RST Capa 76mm). Od początku były problemy z regulowaniem jego twardości i z blokadą skoku. Chodzi dość ciężko i często się zacina. Pomimo tego uważam, że Author Basic to jeden z najciekawszych rowerów, jakie można kupić w granicach 1500 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek Napisano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Ja jeżdżę już 5 sezon! Przejechałem na nim jakieś 25 tys.km, bywało że z sakwami, po bardzo róznych nawierzchniach - od głębokiego piachu poprzez kocie łby, leśne ścieżki poprzerastane korzeniami- i rower spisywał się bez zarzutu. Mam nadzieję że będzie tak dalej. Oczywiście pozostała z oryginału tylko rama! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
egpaulus Napisano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Miałem model 2004 no cóż za tą cenę to jednak warto, rower bardzo "równo" złożony nie ma jakiś wpadek tzn. części które by bardzo drażniły:) Jedyne co doskwierało to brak haka pod tarczę:| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saovine Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Jestem posiadaczką Authora Basic ASL z 2009 r., czyli wersji dla kobiet. Jest to mój bardzo świeży zakup, ponieważ rowerek mam niecałe dwa miesiące, a przejechałam na nim jakieś 250 km po różnej nawierzchni. Rama Basica dla pań jest trochę krótsza niż dla panów i jest w innych rozmiarach. Po tym, co już na nim przejechałam, powiem, że jeździ się naprawdę bardzo dobrze i komfortowo. Przerzutki Acera z przodu i Alivio z tyłu sprawują się dobrze, chociaż mogłoby być zawsze trochę lepiej. Nie spadł mi jeszcze łańcuch przy normalnej bezwypadkowej jeździe (nie liczę tutaj wywrotki na zakręcie, w który za szybko weszłam i wtedy oprócz tego, że się potłukłam mocno, to spadł mi łańcuch, ale to była moja wina, a nie roweru ). Nie robiłam żadnego upgrade'u jeszcze oprócz małych dodatków jak rogi czy wymiana pedałów ze zwykłych jakichś aluminiowych Authorowskich na Shimano PD-M520. W jednym pedale z Authora coś mi strzelało, ale to już nie jest problem, bo mam nowe :-) Wszystko jak do tej pory dobrze się sprawuje, a jedynie przednia przerzutka wymagała małej regulacji podczas pierwszego przeglądu. Rowerkiem super się śmiga po asfalcie, kocich łbach, wydeptanych ścieżkach, trawie, a także po zjazdach zasypanych kamieniami. Jedyną wadą, przynajmniej dla mnie, jest fakt, iż linki poprowadzone są górą ramy i często o nie zahaczam nogą. Może ma ktoś na to jakąś radę? W miarę pokonywania na Basicu kolejnych kilometrów będę opisywała dalsze wrażenia oraz sprawowanie się tego sprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biiker Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Mój kolega go ma i też mu amortyzator RST Capa 76mm chodzi do d... , ale ostatnio mówił że go coś rozruszał . A i jeszcze coś, wpieprzyli mu 17' w sklepie, za rok będzie dla niego za mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crus Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 (edytowane) Ach ten zbieg okoliczności.. dziś bratu go serwisowałem, piasty przód w idealnym stanie z tyłu pojawiły się wżery na konusach nic dziwnego bo brat waży gdzieś 80/90kg, rower jest z 2005r i ma przebieg ok 15tyś. Tak się składa że na tym rowerze miałem bliskie spotkanie z maską białego samochodu(marki nie pamiętam) było to chyba w 2007r w wakacje, przez ten wypadek brat wymienił w nim amor na RS z regulacją skoku z goleni z 80 do 120mm(tak mi się wydaje)i blokadą skoku w manetce i stery FSA. Basic przez lata delikatnie był dopieszczany a to przerzutka przód Shimano Alivio czy łańcuch i kaseta nowa, dumą na pewno są hamulce LX z równoległym dociskiem i oponki continentale, dobra już nie będę się chwalił hehe dodam tylko że wyszło na wadzę 14.36 kg(rama 21"). Ogólnie brat jest zadowolony Edytowane 6 Lutego 2010 przez crus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofR34 Napisano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2010 Mam Basica z 2007 roku. Właściwie została z niego tylko rama ale o niej złego słowa nie mogę powiedzieć. Używam roweru do amatorskiego XC i maratonów już 3 lata. Ramy nie złamałem nic nie skrzypi ani nie wygina się. Rama jest sztywna i w miarę lekka jak za te pieniądze po wymianie napędu, kół i amorka powstała całkiem przyjemna maszynka do amatorskiego ścigania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi