popio Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Hej , szukam amora cena/jakość oko zawiesiłem na tym w tytule , czy mogłbym poznać wasze opinie na temat tego amorka , spostrzeżenia ,nurtuje też mnie jedna sprawa stalowych górnych goleni , czy one faktycznie rdzewieją ? Z tego co rozczytałem to ten nowy silver RL został odchudzony i nie zabija wagą , jak on ma się do pracy w porównaniu do dużo droższej reby? Edytowane 23 Lutego 2018 przez popio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Hej, ja posiadam Recona i jestem zadowolony. Przy mojej wadze 105 kg działa świetnie. Serwis bardzo prosty można zrobić samemu bez żadnych problemów. Golenie stalowe u mnie nie rdzewieją bo po prostu dbam o niego. Smaruję itp. Nie powiem jak wygląda na tle innych bo to mój pierwszy powietrzny amor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 a jaką masz wage amora i jaki skok ?mase ciała mam taką samą jak ty ile płaciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanjin Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Skok 100mm, masę amora to nie mam pojęcia, przy mojej wadze jest ona pomijalna:) A płaciłem coś koło 1000zł. Amor pod koło 27,5'' ze sterówką 1 1/8''. W cenie dostałem amor, 2 komplety uszczelek i gościu dołożył jeszcze pompkę do amorka:) Kupowałem około 6-8 miesięcy temu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Stalowe golenie to jakaś porażka w dzisiejszych czasach. To już nawet SR Raidon ma aluminiowe 32mm. Według mnie nie warto, niskie modele RS nie prezentują sobą nic niezwykłego a ceny są chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 hej skom25 rozumiem że ujeżdżałes silvera RL i masz jakieś odniesienie do innych ? tez wlasnie te stalowe golenie mnie zastanawiają czy nie sprawią kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 26 minut temu, skom25 napisał: Stalowe golenie to jakaś porażka w dzisiejszych czasach. To już nawet SR Raidon ma aluminiowe 32mm. Według mnie nie warto, niskie modele RS nie prezentują sobą nic niezwykłego a ceny są chore. Alumniowe golenie wcale nie oznaczają"lepszości" amorka , dobra stal i powłoka zewnętrzna będzie trwalsza w użytkowaniu niż alu z byle jaką anodą. Recon RL to nie znowu taki podstawowy RS ( ma tłumik Motion Control który odczuwalnie lepiej pracuje od podstawowego TK ) i w zestawieniu ze wspomniany Raidoniem moim zdaniem wypada lepiej (rozbieralny tłumik , kąpiel olejowa ) , nawet waga mimo tych "nieszczęsnych" stalowych goleni na poziomie Raidona. Owszem przy cenie katalogowej oferta kiepska ale na wyprzedażach można dostać za fajne pieniądze , w omawianym przypadku mowa bodajże o cenie 700zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 dokładnie gtb cena około 720 pln za 29er qr15(oleje 27.5, bo faktycznie zapędziłem się) czytam internety i ciężko mi znaleźć złą opinie na temat nowego recona silvera RL , piszą ze to sztywny wideł jeżdżący jak reba , nieco cięższy i to tyle z różnic ,a cena po prostu miażdży ... ma ktoś porównanie własnie do reby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Mam Recona RL w rowerze żony (co prawda starsza wersja GOLD pod koło 26") i pracuje naprawdę świetnie , w moim odczuciu nawet płynniej niż fabryczna Reba SA w moim Mustangu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 hehe , takie odpowiedzi to ja lubię serio , napawają optymizmem . Fakt drugi że nie trzeba wydawać 2000pln aby w miare komfortowo pojeździć. Jeszcze czytając co prawda w gazecie artykuł o nowościach RS też można pomyśleć ze to całkiem dobry wybór ''Sztywny i niezawodny Recon RL również otrzymał sprężynę Motion Control RL. Nowy model dostępny będzie w wersjach o skoku 80-120 mm oraz 130-150 mm, zarówno w wersjach 27,5", jak i 29". Recon RL wyceniony został na 280-355 Euro, a jego dostępność przewidziana jest na kwiecień.'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 nie mogę znaleźć takiej informacji...a mianowicie , czym są pokryte golenie górne w silverze ? to ze są sstalowe to wiadomka , ale czy one mają jakąś powłokę ochronną ? jeżeli tak to wiecie jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Tak , mają powłokę ochronną - bodajże są chromowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 dobra to ostatnie pytanie który lepszy , bo stoje przed ostatecznym dylematem sektor https://www.planetx.co.uk/i/q/FORSSRL14/rockshox-sektor-silver-rl-solo-air-140mm-fork czy wspomniany w temacie recon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A przeczytałeś opis tego Sektora ? Mowa tam o 27,5+ a to by znaczyło , że amorek jest pod piastę boost 110mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Tak przeczytałem, ale nie jest nic napisane że to boost. Wszystkie "plusy" są na 110? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Z tymi co się spotkałem do tej pory 27,5+ = boost. Przed zakupem radzę dopytać bezpośrednio w sklepie (równie dobrze ten "+" mógł się znaleźć przypadkowo i okaże się zwykłym 27,5). Edytowane 25 Lutego 2018 przez gtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 eh , nagadałem się i suma summarum zamowilem co innego , mianowicie Manitou Tower PRO 29 100mm także chyba dobry deal , tym bardziej ze cena w okolicy 200 EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 No i podejrzewam że będziesz bardziej zadowolony niż z RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 tez mam taka nadzieje Manitou Tower Pro jest wyższym modelem od minuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie wyższym a równorzędnym , to był amorek do XC pod koło 29 , Minute wtedy było pod 26 dopiero później zrobili z niej pełną rozmiarówkę a Towera usunęli z oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 no wlasnie... i zupełnie nie wiem z którego rocznika ten Tower może podpowiecie tyle z opisu bo zdjęcia brak , kolor jest czarny Travel: 100mmSpring: MARS AirCompression Damping: TCP Technology, Absolute+Rebound Damping: Adjustable TPCAdjustments: Air, Compression to Lockout, ReboundSteerer: Tapered 1.5>1 1/8" AluminiumLeg Material: 7050 Straight Wall ALFixation disc PostmountQR15mm obawiam się ze to konkretny leżak...na szczęście jeszcze nie przelałem kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Masz jakieś fotki tego egzemplarza ? Rocznik można by poszukać po wzorze naklejek na goleniach (w Manitou zazwyczaj jest wybity od spodu korony) , ostatni rocznik dla Towera to bodajże 2015. To , że jest leżakiem wcale go nie eliminuje , zrobić serwis i po kłopocie. Osobiście też bym poszedł w mańka. Edytowane 25 Lutego 2018 przez gtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 to jest taki , znalazłem w czeluściach na moje oko 2012/2013 i teraz pytanie czy serwis takiego Towera jest tani i prosty , bo jak nie to nie ide w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 To chyba ten z nowszymi naklejkami . Manitou uchodzą za dość proste w serwisowaniu , spróbuj o szczegóły dopytać @durnykot on miał sporo do czynienia z mańkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 26 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Idę w to ryzyk fizyk , poczytałem wczoraj i źle nie ma , w każdym razie leżaka trzeba będzie jakoś reanimować , ale to już będę się martwił jak przyjdzie jak zobaczę co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi