mudia Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Posiadam hamulce Sram Guide R. Ten model nie ma regulacji odległości klocków od tarczy. Denerwuje mnie duży skok klamki w porównaniu do XT jakie mam zmontowane na innym rowerze. Może nie jest tragicznie, ale wolałbym, aby hamulce szybciej dotykały tarczy. Hamulce mają kilka miesięcy, są świeżo odpowietrzone, ale mają już lekko zużyte klocki (ok 400 km w suchych warunkach - starte może 10-15% okładziny). Zasadniczo wiem, że budowy klamki nie zmienię, więc wszystko zbiega się do zmniejszenia odległości klocków od tarczy i oto co do tej pory robiłem. 1) Chciałem odpowietrzyć hamulce bez klocków, ale tym bleed block. Zasadniczo to jest to jednak bez sensu, bo przy lekko zużytych klockach jedynie powiększę odległość okładzin od tarczy, bo bleed block dostosowany jest grubością do nowych okładzin. 2) Na koniec procedury chciałem "wcisnąć" trochę więcej płynu do układu (przez strzykawkę zamontowaną na klamce) ale zaczął on wypływać. 3) Wyszukałem kawałek płaskownika o grubości odrobinę mniejszej niż tarcza i zacisnąłem na nim klocki. Zmniejszyło to odrobinę skok i uzupełniłem płyn. Niemniej jednaj procedura wymaga każdorazowego demontażu zacisku z ramy (co jest niewygodne, ale już trudno) oraz pomimo, że poprawa jest to chciałbym jeszcze zmniejszyć ten skok, ale nie mam odpowiedniej grubości płaskownika. Ponadto tarcza będzie się z biegiem czasu ścierać i różnica w grubości obu elementów przestanie być wystarczająca. Jakieś pomysły? Edytowane 23 Lutego 2018 przez mudia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 23 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Dawno temu Avidy(czyli dzisiejsze Sram) miały problem ze zbyt blisko ustawionymi okładzinami w stosunku do tarczy, regulacja była trudna a obcieranie w czasach zacisków QR nagminne. Więc wzorem shimano odsunęli okładziny od tarczy. Są naprawdę daleko. Ja rozwiązuje to tak że wyjmuję koło i pompuję klamką do momentu aż tarcza prawie nie wchodzi w zacisk. Po zamontowaniu tłoczki wrócą po chwili do właściwej pozycji, w pewnym zakresie zmniejsza to skok klamki maksymalnie przybliżając okładziny. Dodawanie oleju/płynu do układu nic nie daje. Zbiornik wyrównawczy jest wyposażony w membranę która kompensuje zmianę poziomu płynu gdy okładziny się zużywają. Po naciśnięciu klamki zbiornik wyrównawczy jest odcinany i ilość płynu pomiędzy głównym tłokiem a zaciskiem jest zawsze identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 17 Marca 2018 Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Cześć. Ja mam odwrotny problem. Mam hamulce Guide RS. Odpowietrzyłem hamulec przedni i szczelina zrobiła się tak mała, że prawie jej nie ma, widać tylko jak poświecę latarką przez zacisk. Zmniejszył się też skok klamki potrzebny do dotknięcia klockami tarczy. Mam porównanie do tylnego hamulca którego nie odpowietrzałem. Szczeliny widać gołym okiem i skok klamki jest prawie dwa razy większy. Dwa razy go odpowietrzałem. Po pierwszym razie spuściłem prawie cały płyn, powtórzyłem odpowietrzanie i dalej mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jak miałeś ustawione tłoczki w czasie odpowietrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Miałem ściągnięte klocki i włożony tą blokadę, którą używa się przy odpowietrzaniu. Jak chciałem ją włożyć to musiałem trochę rozchylić tłoczki. Dzisiaj uważnie jeszcze raz je odpowietrzę, bo podejrzewam, że coś źle robię. Zimą odpowietrzałem tył i wszystko było w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Wepchnij oba tłoczki do oporu i tak przelej płyn nawet bez żadnej blokady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Ok, tak też spróbuję, niedługo będę przelewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Przelewałem trzy razy innym płynem, nawet innym zestawem do odpowietrzania, rozebrałem wszystko, poskładałem i znowu odpowietrzałem. Nie dało to żadnego rezultatu, dalej mam ten sam problem, da się z tym jeździć ale niedługo oddam rower komuś bardziej doświadczonemu i jak znajdzie w czym tkwił problem to dam znać, może komuś się przyda na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Otóż problem był taki, że tłok klamki zaczął puchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikary Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Czy wymiana 2 uszczelek na tłoczku klamki rozwiązała problem? Trzeba kupić cały zestaw naprawczy klamki czy dostępne są same uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) cały zestaw lub delikatnie zeszlifować stary tłoczek Problem nie jest w uszczelkach tylko w plastikowym tłoczku Edytowane 22 Września 2018 przez eloo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikary Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 O widzisz .... Czyli ten plastik z tłoczka puchnie pod wpływem płynu hamulcowego .. nie ma powrotu przy klamce wiec i klocki nie wracają do prawidłowej pozycji? A czy same uszczelki dostanę lub dopasuje z innych hamulców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 (edytowane) widzę że jesteś z Wrocławia, pojedź do Wichu Workshop mi to ogarniał za ~60pln/sztuka toczenie tloczka, przelanie i odpowietrzanie Edytowane 22 Września 2018 przez eloo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikary Napisano 22 Września 2018 Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Dzięki za info podjadę w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi