Skocz do zawartości

[Nawigacja] jaka ?

Pablowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić prostą nawigacje która pokaże mi trase , prędkość , dystans itp. Wybrałem Mio 315hc ale wyczytałem że problem jest z wgraniem map. Mieszkam w UK i ponoć Mio wypuszcze nawigacje na dany obszar a wgranie innych map jest niemożliwe. Chciałbym nawigacje na ktorej będe mogł sie poruszać w uk jak i w Polsce. Może coś z Garmina? 

Dzięki.

Sam trochę się zastanawiałem, i w końcu kupiłem  CycloMio, ale jestem mało doświadczony w nawigacjach

jednak po pierwszym teście uważam, że model który sobie upatrzysz dobrze jednak sprawdzić w plenerze z JUŻ POSIADACZEM dłużej niż przez 30 sekund popatrzenia.

U mnie jest potrzeba czegoś co jak mu napiszę np "Kurdebalaszkowo" pokieruje mnie małymi drogami do celu, szybko reagując na moje inne skręty.  Czy tak będzie w mio miu nie wiem jeszcze ale na razie lekko mnie zjeżyło, że np świeci  ekran  ciągle, ale jak się zatrzymasz z kolegami na kanapkę i gaadasz to potem mija pięć km jazdy i zauważasz że wisi na ekranie pytanie wykryto ruch , czy wznowić zapis :) ? Kliknij tak nie albo telefon do przyjaciela. Chociaż czy na trasie jest dziuraa w tym miejscu czy jednak system śledził to nie wiem. nie sprawdziłem kreska trasy wyglądała na zamkniętą pętlę...

Także warto sprawdzić koncepcję programistów, co widać na ekranie na mapie, czy palce lubią wciskać ekran i wogóle czy lubimy coś czy nie... Ja tego nie zrobiłem.

Ale wcześniej chciałem jakiegoś używanego garmituru za ok 500 zł na paluszki, a mio w promocji nowe też tyle kosztowało więc ech no kupiłem jak blondynka klik i już.

Problem wpółeuropejskich map jest bez sensowny, aż trudno uwierzyć że są tacy uparci... Bitów w móżdżku mi0 jest za mało na wszystkie mapy to rozumiem, ale przecież jeśli pociągnęli żelazną kurtynę na Niemcach Włoszech i Austrii to jest bez sensu, i mnie tam się kończy świat miu :)  Jak np jedziesz na wakacje na Kanary czy do Portugalii system powinien za np kodem za 30 zł ładować mapę na dwa tygodnie, wracasz wymazujesz ładujesz poprzednie, pierwotne mapy .

Pierwsza aktualizacja map trwała przez internet jakoś makabrycznie długo, mapy wcale nie są jakieś makabrycznie świeże,  chyba czerwiec 2017 i  druga 2016. Nie wiem czy w trakcie tej aktualizacji nie wczytują się te mapy od nowa, bo nawet instalacja po aktualizacji trwa dość długo... nie wiem nie znam się tylko testuję...

Awaryjnie podczas wakacji używałem na rowerze tabletu, nie widząc ekranu w nawigacji gógla,  są błędy, zawieszanie, gubienie gps, mielenie, ale z braku widzenia używałem jednej słuchawki w uchu, ten system jak w samochodzie, głosu nie był głupi, nie wiem czy są nawigacje robiące " ping" 25 m przed zakrętem itp ale to była by fajna funkcja... oczywiśccie mój stary andutoid nie robił ping mieląc się w mapach gogli i jak zamilkłzawieszony, a ja nie widziałem mapy ( tablet na plecach) to jechałem aż do brakującego mostu i wpadałem do rzeki. :)

Pozdrawiam

z fotelu nawigacyjnego laika

Mam ######va 2+ firmy Twonav. Nowy model to Anima i Anima +. Mój to nie jakaś może rewelacja, ale łapie fixa lepiej niż niejeden garmin (np. w lesie), ma możliwość wgrywania różnych map, ustalania ich przezroczystości/przenikania - i to zarówno rastrowych, jak i wektorowych. Pasuje akumulator od jakiejś starej Nokii, może pracować przy równoczesnym ładowaniu z power banka (mini usb). Ma trochę gorszy od Garminów, mniej kontrastowy i nasycony ekran. Generalnie polecałbym.

Szukasz prostej nawigacji a chcesz się władować w urządzenie treningowe z protokołem ANT+ ?

Prostymi nawigacjami są turystyki od Garmina .Oferują wszystko o co pytasz w pierwszym poście.

Zastanów się czy ekranik 2'2 cala w Edge 520/820 zapewni Tobie wystarczającą czytelność map abstrachując od zbyt małej pamięci w Edge 520 dla tychże.

Popatrz na Polara V650 ale ten ma całkowicie niewymienną baterie ,nawet w serwisie.Więc po kilku latach może być problem.

Bawiłem sie ostatnio 520stką i faktycznie ekran niezachwyca, aczkolwiek kilka fajnych opcji spodobalo mi sie. Teraz dane z wyjazdu zapisują mi sie na zegarku i potem zgrywa sie na aplikacje ale zaczynam sie zastanawiać czy nie mieć tego wszystkiego w jednym urządzeniu czyli nawigacja i raport  z " treningu". Potrzebuje czegoś gdzie bede mogl w razie czego wgrać sobie mape innego kraju a Garminy dają taką opcje. Za edge 820 przemawia duza ilość pamieci tylko nie wiem czy wykozystam w całości potencjal tego modelu.

W dniu 24.02.2018 o 17:35, ronina napisał:

Prostymi nawigacjami są turystyki od Garmina .Oferują wszystko o co pytasz w pierwszym poście

Mając na myśli Garminy do turystyki o jakich modelach myslisz??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...