qreg Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 witam. mogę kupić kross vento 4.0 za 3200 lub romet huragn 2700 jakoś kross bardziej mi sie podoba podobno wygodniejsza rama będzie to moja pierwsza szosa,według wzrostu 170 i długosci nogi 81 wychodzi ze rama 53 dzwoniłem do sklepu na razie krossa nie mają żeby sie przymierzyć. skorzystałem z tego kalkulatora competitivecyclist.com prawdę mówiąc nie potrafię odczytać tych wymiarów mógłby ktoś wyjaśnić jaki rozmiar ramy będzie najlepszy według tego kalkulatora dziękuje za odp. top tube length - 53.2 - 53.6 cm seat tube range CC - 53 - 53.5 cm seat tube range CT - 54.6 - 55.1 cm stem length - 9.7 - 10.3 cm BB saddle position - 67.6 - 69.6 cm saddle handlebar -52.2 - 52.8 cm saddle setback - 5.5 - 5.9 cm seatpost type - not setback Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Co ci powiem, to ci powiem! Zawsze możesz dopasować rozmiar mostkiem lub przesunięciem siodełka. Najlepiej przymierzyć się w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Teraz, dorota57 napisał: Zawsze możesz dopasować rozmiar mostkiem lub przesunięciem siodełka. Za takie porady powinno się bić po łapach, i to ostro. Przesuwanie siodełka służy do dostosowania pozycji WZGLĘDEM korby, tak żeby nie rozwalić sobie kolan. Siodełkiem nie korygujemy "ogólnej" pozycji na rowerze. Co do rozmiaru mniej więcej to będzie rozmiar właśnie 53/54. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Jeżeli chodzi o Vento, to bierz rozmiar M, będzie OK. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Według mnie M -ka będzie za duża - za długa i za wysoka, bo kolega ma 170 cm i nawet przy nodze 81 cm ( zkłądając, że się dobrze zmierzył ) może być nieco ryzykownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 W sumie racja, nie wziąłem pod uwagę wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qreg Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 tak z ciekawości napisałem do firmy kross i odpisali ze rama S 50/55. tylko oni pewnie chcą sie pozbyć to co im zalega w magazynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 No niekoniecznie. Pamiętaj że można mieć różnice w proporcjach członkow i bezpiecznie podesłali żebyś się przymierzyl. Nie brała bym m ki mam 175 wzrostu i ciut więcej w długości nogi i odczucia na nich są że "długie", ale z tego co pamiętam wsadzaja tam sztyce z offsetem. Więc drobna korekta (chociaż stylu pedalowania) istnieje. Podejrzewam że s będzie faktycznie idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 9 godzin temu, Piter233 napisał: Za takie porady powinno się bić po łapach, i to ostro. Przesuwanie siodełka służy do dostosowania pozycji WZGLĘDEM korby, tak żeby nie rozwalić sobie kolan. Siodełkiem nie korygujemy "ogólnej" pozycji na rowerze. Co do rozmiaru mniej więcej to będzie rozmiar właśnie 53/54. Jeżdżę na rowerze 30lat i każdy rower modyfikowałem by czerpać przyjemność z jazdy. Ja w rowerze którym obecnie jeżdżę tak zrobiłem gdyż S za małe M troszkę za duże. Mostek z 100mm na 70mm i siodełko o 1cm do przodu i śmigam. Każdy ma inną budowę i inną pozycję na rowerze. Najważniejsze by mieć przyjemność z jazdy. Ja ją mam. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qreg Napisano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 rundka rowerem wokół sklepu pewnie niewiele powie na co zwrócić szczególnie uwagę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek19 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 14 godzin temu, Dezent napisał: W sumie racja, nie wziąłem pod uwagę wzrostu. a co brałeś polecając jaki rozmiar wybrać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 1 godzinę temu, olek19 napisał: a co brałeś polecając jaki rozmiar wybrać ? Siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariano77 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 7 godzin temu, qreg napisał: rundka rowerem wokół sklepu pewnie niewiele powie na co zwrócić szczególnie uwagę?? Wokół sklepu to niewiele, spróbuj się dogadać na nieco dłuższy dystans- zostaw dowód czy prawo jazdy czy daj parę groszy- jeżeli sklep będzie chciał Ci pomóc to przewiduję że ci pomoże. Przede wszystkim ustaw dobrze siodełko -jak to zrobić zobacz na necie -i sprawdź pochylenie/wyprostowanie czy też wyciągnięcie bądź czy będziesz skulony na tym rowerze. Prawdą jest, że wszystkie te powyższe rzeczy możesz dostosować do siebie indywidualnie np ujmując podkładek pod mostkiem czy też skrócić czy kupić dłuższy mostek itp. Pamiętaj ,że na szosie robi się długie kilometry nawet w pochylonej pozycji ,więc pojeździj sobie w różnych chwytach i sprawdź czy ci pasuje, jeżeli nie, to podjedź do sklepu i skoryguj swoją pozycję ,jazda na szosie ma dawać frajdę z dalekich tras i fajnych prędkości na tym rowerze.Na osprzęt bym zbytniej uwagi nie zwracał bo nawet sora dobrze sobie radzi a tu jest tiagra. Ja kupiłem vento 3,0 w rozmiarze L i byłem trochę za bardzo wyciągnięty więc to skorygowałem nieco krótszym mostkiem i i sztycą bez offsetu i teraz pasuje jak ulał,a mam 175 cm i przekrok 80cm. Najlepiej dla Ciebie jak byś miał możliwość przejechać się S i M dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dowodu nie proponuje nigdzie nikomu nie zostawiać. Można spisać ogólna umowę z danymi z dowodu, zostawić cześć pieniędzy określenie swojej odpowiedzialności co do niego. I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qreg Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 zamówiłem w internecie krossa vento przysłali oczywiście nie ten rozmiar ramy miało byc S a jest M jedyny mankament który zauważyłem to w dolnym chwycie uderzam kolanami w brzuch no i odległość górnej rury od krocza bardzo mała po za tym wszystko gra trochę plecy bolą ale to chyba normalne gdy sie nigdy nie jeździło w takiej pozycji Pytanie czy da sie jakoś skorygować pozycje żeby nie uderzać kolanami czy lepiej nic nie kombinować tylko odesłać i niech dają taką jak zamawiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 12 Marca 2018 Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ja bym odesłał.eMka byłaby dobra dla mnie, a mam 179 cm wzrostu i nogę 82 cm.Ale i tak nie kupiłbym tego roweru bo wolę coś z kategorii "endurance" .PS: na pewno dobrze się pomierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qreg Napisano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 racja nie będę kombinował jutro dzwonie ze odsyłam rower kupiony w rudzie śląskiej https://rower.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 15 Marca 2018 Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 rower.com.pl? Tam się idzie widząc na 100% czego się chce i nie wolno słuchać ich porad. Proponowanie roweru szosowego górnej rurze 558mm osobie o wzroście 170cm to nawet nie brak profesjonalizmu - to cwaniactwo. https://www.kross.pl/pl/road/vento-4-0 To jest rozmiar na kogoś od około 180cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.