kamar59 Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Witam posiadam wyżej wymieniony rower http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=931 wymieniłem w nim parę części, powietrzny amortyzator R7 i nowe hamulce M675 z metalicznymi klockami. I teraz chciałbym wymienić mostek aktualnie mam FSA OS-190LX, który ma 12 cm długości i 6 stopni wzniosu (zdaje mi się że jest za długi chociaż jest zwrotny rower takie w 2008 r montowali mostki widać ;-). Chciałbym miedz ciut krótszy powiedzmy około + - 9 cm i o podobnym stopniu wzniosu ale nie mniejszym niż 6 st. Co mi da krótszy mostek oprócz lepszego sterowania i zwrotności? Postawa, będę ciut wyżej wyprostowany przy jeździe? Będzie mi się wygodnie jechało? To też by mi na tym zależało trochę wyprostowana postawa jak da rade, coś żeby polepszyć komfort jazdy. Rama 21" Wzrost 181 cm
kipcior Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Nie robi się miedzianych mostków Komfort to subiektywne odczucie i sam musisz wyczaić czego Ci potrzeba. Co cię boli? Jak nie wiesz jaki mostek to kup na początek regulowany, choćby i używany. Choć to nie jest do końca miarodajne, bo regulacja dotyczy kąta, a nie długości.
kamar59 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Napisano 16 Lutego 2018 Teraz, kipcior napisał: Nie robi się miedzianych mostków Komfort to subiektywne odczucie i sam musisz wyczaić czego Ci potrzeba. Co cię boli? Jak nie wiesz jaki mostek to kup na początek regulowany, choćby i używany. Choć to nie jest do końca miarodajne, bo regulacja dotyczy kąta, a nie długości. Aluminiowe mostki, o miedzi nic nie pisałem chyba że jest gdzieś błąd ale ja nie widzę. Powyżej 30 km już czuję plecy, ramiona i pewnie mostek krótszy wybiorę z większym kątem. Bo widzę że są nawet po 25 st Ale jak na sucho pozycję na rowerze przybierałem to już czuje różnice. To ja nie wiem jam mogą wytrzymać na jeździe z mostkami - 20 st na podjazdach mają dobrze, ale ogólnie to nie dal mnie by było. Albo uderzyć też w kierownicę teraz mam prostą a może wygięta?
LukaszNN Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Kup jakiegoś taniego używanego gniota za 20zł byle był, pojeździj i sam oceń. Sam skróciłem mostek niedawno, poprzedni miałem dość długi jak na xc bo 100mm, zmieniłem na 90mm i ciut większy kąt i mi osobiście jest lepiej ale tobie wcale nie musi być Gięta kierownica to też niezły pomysł, pozycja zmieni się zdecydowanie na plus dla komfortu, zobacz jaki ogromny kąt wzniosu musiałbym mieć przy mostku mając prostą gałąź żeby uzyskać tą samą pozycję chwytów: Jak widzisz mam ustawioną tak, że chwyty są cofnięte do tyłu i to znacznie, kupując mostek krótszy o 3cm plus gięta kierownica może dać następne centymetry na minus i pozycja zmienia się diametralnie, generalnie musisz poeksperymentować sam
kamar59 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Napisano 16 Lutego 2018 1 minutę temu, LukaszNN napisał: Gięta kierownica to też niezły pomysł, pozycja zmieni się zdecydowanie na plus dla komfortu, zobacz jaki ogromny kąt wzniosu musiałbym mieć przy mostku mając prostą gałąź żeby uzyskać tą samą pozycję chwytów: Jak widzisz mam ustawioną tak, że chwyty są cofnięte do tyłu i to znacznie, kupując mostek krótszy o 3cm plus gięta kierownica może dać następne centymetry na minus i pozycja zmienia się diametralnie, generalnie musisz poeksperymentować sam A masz zdjęcie tylko z góry na wprost mostka? A mostek jaki ma stopień wzniesienia? Starą kierownice mam 600 mm szersza coś daje na + i - ? Kierownica turystyczna, zjazdowa, wygięta masz?
LukaszNN Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Mostek z tego co pamiętam 6°, ta kierownica ma 700mm, dla mnie to minimum i prawdopodobnie na wiosnę będzie szersza. Ale Tobie taka pasować nie musi Czasami trzeba dużo wariantów przetestować zanim dojdzie się do ideału
kamar59 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Napisano 16 Lutego 2018 Teraz, LukaszNN napisał: Mostek z tego co pamiętam 6°, ta kierownica ma 700mm, dla mnie to minimum i prawdopodobnie na wiosnę będzie szersza. Ale Tobie taka pasować nie musi Czasami trzeba dużo wariantów przetestować zanim dojdzie się do ideału Kierownice można obracać czy może być w jednej tylko pozycji?
kipcior Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Jeśli mierzyłeś na sucho i mniej więcej było dobrze to pobaw się trygonometrią i dobierz do tego mostek. Sam niedawno zmieniałem chyba z 0 na 17 stopni ale dopasowując długość, żeby była w tej samej odległości. Z tym, że mnie bolały same nadgarstki. Możesz jeszcze przesunąć nieco do przodu siodełko ale to tak 0,5-1 cm. Kierownica teoretycznie im szersza tym lepsza, sam ma 720 i jest ok. Jechałem na 760 i też było ok Po prostu jedzie się stabilniej i nieco przyjemniej, Choć pierwsze wrażenie jest trochę dziwne. Przy zbyt szerokiej po prostu trzeba uważać na słupy, drzewa i krzaki, bo czasami przemykają niebezpiecznie blisko.
Dokumosa Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 Poczytaj trochę o bikefittingu i przynajmniej poeksperymentuj z tym (jak nie masz nikogo do pomocy to np. żeby rower kierownica oparł się o ścianę). Jak stwierdzisz że ustawieniami siodła w dwóch płaszczyznach i kierownicą nie dasz rady osiągnąć prawidłowej pozycji to przyjdzie czas na zmiany. Często jest też tak, że i kąt siodła jest niepoprawnie dobrany i rowerzysta nieświadomie zsuwa się na kierownicę co dodatkowo obciąża nadgarstki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.