Skocz do zawartości

[Smartwatch do endomondo] Garmin Forerunner 230 czy Forreruner 235 - czas działania baterii

pelash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Przymierzam się do zakupu zegarka, który ma funkcje monitorowania aktywności. Jeżeli chodzi o sporty to głównie jeżdżę na rowerze, czasem biegam i pływam. Zegarek nosiłbym również na co dzień, dlatego równie ważny jest dla mnie jego design. Wytypowałem wstępnie dwa zegarki - Garmin Forerunner 230 i Forerunner 235. 

Wiem, że różnią się tylko tym, że ten pierwszy nie posiada czujnika pomiaru tętna z nadgarstka. W zamian za to mamy w nim do dyspozycji dłuższy czas pracy na jednym ładowaniu. Chciałbym mieć ten czujnik ( wiem, że odczyt z pasa jest dokładniejszy ale myślę, że ten z nadgarstka do amatorskiego użytku mi wystarczy). Natomiast obawiam się o żywotność baterii. Zdarzają mi się całodniowe wyjazdy rowerowe na których przejeżdżam około 150km. Czy model 235 wytrzyma około 8-10h w trybie pracy z gps? Producent podaje czas 11h ale ciekawe jak to wygląda w rzeczywistości.

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami. Jeśli ten czas będzie dużo niższy niż dane producenta to skłonię się chyba jednak ku modelowi bez pomiaru tętna.

Pozdrawiam, 

Wytrzyma 8h bankowo, 10h nie próbowalem ale powinien dac rade, na polowce baterii zrobiłem z tego co pamiętam 120km majac podpiete GSC10 po ant+, w trybie zapisu smart GPS z pulsem ale zajęło mi to ok 4h... Uzywam praktycznie codziennie od roku tego zegarka i jestem MEGA zadowolony z niego... tak czy siak pomiar tetna z nadgarstka mozesz wylaczyc, badz poadpiac sobie tetno z paska. po ANT+ i bedziesz mial jak w 230.

TEn nowy 935XT jest fajny, bateria duzo lepsza... ale i cena x2.

Szczerze to jesli zastanawiasz sie nad 230 vs 235 to dla mnie wybór jest oczywisty. Osobisice kupilem ten zegarek zeby sprawdzic jak takie smart watche działają i przesiać sie na Fenixa jak sie sprawdzi... Wyszlo, ze jest na tyle fajny, że fenix mi niepotrzebny.... ale ten 935 czyli fenix w plastikowaj obudowie mnie kusi trzymaniem na baterii, wyswietlaczem 

Aha dla mnie okazuje sie ze ta plastikowa obudowa jest super! zegarek wyglada po tym roku jak nowy, nie liczac wytartego paska ). Nie ma sie co na nim porysować, w przeciwienstwie do metalowej koperty fenixa ;-) który dość szybko łapie rysy :P

Co do jakości i trwałości to wiem, że jest ok. Mój brat ma 230 i po dwóch latach prawie nie widać śladów zużycia a nosi go praktycznie non stop. Zastanawiałem się tylko nad tą baterią, bo w kilku recenzjach czytałem że w związku z działaniem czujnika spada czas pracy i podczas gdy dla krócej trwającego treningu biegacza jest ok, to na dłuższym treningu rowerowym może nie wytrzymać. Tyle że w tych recenzjach nikt tego nie zweryfikował tak naprawdę.

Skoro mówisz, że tyle wytrzymuje i jeszcze jest opcja wyłączenia pomiaru tętna w razie konieczności to biorę 235 :)

935XT rzeczywiście jest świetny ale ten przyszły zakup będzie moim pierwszym tego typu gadżetem i chyba nie chcę odrazu rzucać się na tak głęboką wodę. 1000zł a ponad 2000zł to jedna jest trochę różnica :)

Dzięki wielkie za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...