Skocz do zawartości

[napęd] Zębatka Deore 40 AJ do korby 3 rzędowej.

Mentos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Było trochę o tym o co chcę zapytać w temacie przejścia na 2 blaty w 3 blatowej korbie, ale nie w takiej kombinacji. Chodzi mi o zastosowanie blatu 40T z korby 2 rzędowej do korby 3 rzędowej zamiast blatu 44. Ponad 25 letnie doświadczenie w mieleniu różnych 3blatowych zestawów mam, ale nie takie konkretne "nowoczesne" ;-). Zębatkę którą kupiłem alu chyba Deore opisana 40-28 AJ chcę wsadzić do korby SLX 3 rzędowej tak by mieć mniejsze różnice między blatami - teraz 21x32x44 z kasetą 10ką 11-36 XT, łąńcuch XT a chcę 22x32x40 (lepiej 24x32x40 ale 22ki po prostu mam) z kasetą 10ką Sunrace 11x40 i łańcuch KMC, 29er HT. Teoretycznie zmniejszanie różnic pomiędzy dużym i średnim blatem zawsze pozytywnie wpływało na zmianę przełożeń z przodu no ale stosowałem dedykowane blaty tylko różne ilości zębisk, a tu chcę wsadzić jednak blat z napędu 2x10, więc nie wiem czy coś nie będzie kleszczyć, spadać, źle zmieniać itp. Przetłoczenia grają tu zapewne rolę choć tylko se gdybam, że różnica tu będzie mniejsza niż dedykowana 40x28 a problem chyba jest jak się ją zwiększa np zakłądając do takowej zamiast 28 np. 26 czy 24 a nie jak ja 32. Nie chcę zcharatać nowego blatu gdybym go miał jednak odsprzedać i szukać 42ki, więc może ktuś cuś tak kombinował i może się podzielić spostrzeżeniami to proszę o info.  

Mam taką tylko 40kę:

https://ctbike.pl/shimano-deore-fc-m610-tarcza-zebatka-mechanizmu-korbowego-42t-mtb.html

Napisano

Wątpię że ktokolwiek coś takiego proponował bo to trochę bez sensu. Wsadź i się przekonaj, zobaczysz jak będzie działać. Te kilka prób nie rozwali zębatki, to nie plastelina.

Napisano

Z tym bez sensu to totalnie nie rozumiem - co jest bez sensu? Ale jak nie spasuje a kupisz taką gdzie widać że używana za cenę nietkniętej którą łatwo dalej puścić (a wiele zmian pod obciążeniem do takich śladów na alu nie trzeba), to spróbuję ;-)

Napisano

Tarcza którą chcesz wsadzić ma kołki ułatwiające zmianę z młynka na blat optymalizowane w pod współpracę z młynkiem 28T. Jest możliwość, że kołki te nie tylko będą bezużyteczne w Twoim pomyśle co wręcz będą zawadzać o łańcuch kiedy ten będzie na blacie środkowym.

Napisano

Napisałem że 25 lat doświadczeń mam, więc takich rzeczy mi nie musisz mi tłumaczyć i widzę też że nie bardzo wiesz jak to działa. Otóż łańcuch z zębatką 42 pracuje na takim samym odstępie zębatek czy to będzie 32x40 czy 32x42, więc opuszczając zębatkę 32 górą albo docierając do niej dołem i tak przechodzi koło pinów w takiej samej odległości więc jak miałby haczyć? Ale już widzę że nie zadziała to z innego powodu. Zębatka 32 ta na kompozytowym nośniku jest "gruba" i będzie się opierać na 40ce uniemożliwiając przykręcenie do korby - odstęp jest po oparciu się jednej o drugą 5,5mm więc za duży. Temat więc do zamknięcia, chyba że ktoś nową 40kę do Shimanowskiej korby 2 rzędowej chce kupić w dobrej cenie 78PLN to na priva ;-)

Napisano

Problem dodatkowy jaki mógłby się tutaj pojawić - to przednia przerzutka. Opuszczenie jej do wysokości 40t będzie haczyć wózkiem o 32t. Ale tu można by było sobie poradzić stosując starsze modele przednich przerzutek- takie z lat 90 ;-)) Przerabiałem to kiedyś w zestawieniu 34/42.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...