Skocz do zawartości

[rama] ułamane mocowanie do tylnego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ostatnio zacząłem serwis długo niejeżdżonego roweru. Przy odkręcaniu szybkozamykacza zauważyłem  że coś jest nie tak i po wyjęciu kola okazało się ze rama jest ułamana tzn. mocowanie do kola przy haku przerzutki tak jak na zdjęciu. I teraz pytanie czy oplaca sie spawać to czy raczej nowa rama. Dodam ze rama jest aluminiowa. Z góry dziękuje za pomoc.

28109709_2122676931286020_2031385798_n.jpg

Napisano

Rama jest ułamana czy hak pęknięty? Jakość fotki jest nędzna, ale chyba widać jakieś gwintowane otwory, ten hak nie jest czasem przykręcany?

Napisano

Mi to wygląda na urwany hak razem z kawałkiem ramy. Można spawać ale tego nie ogarniesz technologią chałupniczą - to musi zrobić ktoś kto ma doświadczenie i zaplecze. Osobiście pomimo tego, że siedzę w branży od kilkunastu lat znam tylko dwie osoby w PL, które byłyby w stanie poprawnie naprawić ramę. Na dodatek każdy z nich ma tyle ambitniejszej i zdecydowanie bardziej dochodowej roboty, że za takie coś krzyczałby ze 700.

Napisano

Da się to pospawać,ale o wytrzymałość tego miejsca bym się bał.Zwłaszcza że  sporo spawu trzeba będzie zeszlifować  na płasko,że by z jednej strony hak przerzutki mógł się wpasować w gniazdo,a z drugiej żeby piasta dobrze przylegała.Co to za rama? Warto w nią jeszcze inwestować?

Napisano

Rama aż tak stara nie jest. Na zdjęciu hak (ogryzek alu za kilkadziesiąt zł) jest zdemontowany. Ułamała się część haka "właściwego" ramy, który jest pod wymiennym hakiem. O perypetiach z tą częścią ramy można poczytać tutaj (na końcu wpisu):

https://www.endurorider.pl/prostowanie-haka-przerzutki-tylnej-instrukcja/

Ja sam się nie mogę nadziwić że tak ważna część ramy jest tak delikatna. W moim Cube po odkręceniu haka trzymającego się na dwóch krzyżakowych śrubkach M3 ukazuje się maleńki dzyndzelek który trzyma koło. 29" koło roweru MTB, który nie służy do turlania się po parku czy bulwarach. Nie ukrywam że od czasu do czasu nerwowo doglądam to miejsce.

Napisano

Jedyny plus tego złamania to fakt że w hakach ramy jest dużo mięsa i samo spawanie jest łatwiejsze jak spawanie cieniowanych rurek trójkąt. Ale problem jest taki że po spawaniu jest tu sporo obróbki. Trzeba będzie odtworzyć płaszczyznę przylegania haka i piasty.

Jestem niemal pewien że dobrze wykonana naprawa wyjdzie drożej niż podmiana na jakąś sensowną ramę używaną. 

Przy szukaniu rany masz tak właściwie do przypilnowania średnicę sztycy, wysokość i rozmiar główki, piwoty pod hamulce i oczywiscie właściwy rozmiar. Wtedy powinieneś dać radę wszystko przełożyć ze starego roweru.  

Pozdrawiam 

Napisano

Rama dość leciwa bo to giant boulder aluxx 6000 i spawanie jej nie będzie opłacalne. Chyba będę musiał poszukać nowej. Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...