Radek1 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Cześć, chciałbym zapytać o poradę dotyczącą kupna roweru szosowego. Do tej pory jeździłem na crossowym rowerze, zdarzały się dłuższe dystanse (do 300km), do tego jakieś zabawy w triathlon, w tym sezonie celuję w 400-500km/24h. Stwierdziłem, że najwyższa pora przyjrzeć się rowerom szosowym, tylko nie wiem co by było dla mnie najodpowiedniejsze na początek. Nowy rower, czy używany? Zastanawiałem się nad tą opcją: https://www.olx.pl/oferta/rower-scott-cr1-CID767-IDlCqE2.html Czy to jest oferta warta uwagi? Niestety nawet nie wiem na co powinienem zwrócić uwagę oglądając go. Czy jednak lepiej zainwestować w nowy rower w podobnej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 szczerze? ja bym nie fatygowała się- owijka wygląda jakby widziała kilka sezonów albo ktoś wyjątkowo w smogowym mieście jeździł, zwłaszcza ze wybór optymalnego wzrostu dla tego roweru jest dla mnie tajemnicą, ogromna rozpiętość (sądząc po proporcjach ramy raczej dla wysokiego osobnika)... druga rzecz, przełożenia owej Ultegry- na sport raczej marny wybór. Szukaj 2x10, 2x11. Tiagra, 105. W cenie 4tys masz już spory wybór, jesli chcesz dołozyć 200zł mozesz kupić lekki i mocno sportowy na 105 Ultra 900 af z wyprzedaży Decathlon, masz możliwość wyboru z Focusa Cayo lub Fuji Roubaix lub Merida scultura 300 i wzwyż (patrz na wyprzedaże, plus sklepy stacjonarne) jeśli rozważasz sprowadzenie masz już kilka linków podanych z dobrymi rowerami (cena=jakość/ niestety nie PL) Dla szukania po rowerach używanych- sprawdzonych już- dobrych marek odwiedź witrynę 'szybkie rowery' np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Tak wygląda Ultegra po 200 km ? To mój badziewny Tourney po 500 jest jak nowy .... Przełożeń 3x bym nie demonizował choć do Ultegry nie pasują .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 43 minuty temu, lederfox34 napisał: owijka wygląda jakby widziała kilka sezonów albo ktoś wyjątkowo w smogowym mieście jeździł, pewnie kolarz palił cygara w trakcie wycieczek i pluł na kierę. Chyba ze to kolor sepia, owijki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 BEz jajec z tą Ultegrą, niewiele widac na tych zdjeciach jesli chodzi o stan wziualny samej Ultegry. A to co mimo wszystko widać nie wygląda zle. Korba bez wyaźnych wytarc na ramionach. Widoczny kawałek klamkomanetki całkiem spoko, ale tu jak raz moze wygladc super a nie dziala, Siodlo raczej nowe, ... owijka wskazuje ze ktos cos przynajmniej na tej owijce jezdził. 2 godziny temu, drozda napisał: Przełożeń 3x bym nie demonizował choć do Ultegry nie pasują .... No ale co tu nie pasuje, przeciez to fabryczna korba 6703? rozumiem ze jest OldSchool, bo teraz w modzie 1x12? Korba ma blaty 52x39x30, ostatni można odkręcić. I bedzie rasowe sciganckie 2x10 jak sie komus nie podoba a i linie łancucha mozna zmineic żeby była koszerna jak w fabryczne 2x10 szlifując plastikową podkładkę od strony zębatek o 1,5mm (a ma ona z 5mm jak nie wiecej) tylko po co. Osobscie uważam, że posiadanie 3 blatów w niczym tu nie przeszkadza. i na tej korbie mozna wjechac wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario1987 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Za podobną kasę mogę Ci zaoferować rower, który ma przejechane zdecydowanie więcej niż 200 km ;-) ale za to porównując do tego wygląda jak bym miał przejechane 200 km ;p Pinarello Paris na Campagnolo Record , rama carbon, kola mavic ksyrium, waga okolo 7,5 kg , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 gdyby rozmiar pasował https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-madone-3-1-carbon-CID767-IDplQvL.html#697b28f39f a tu kandydat o małym przebiegu https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-trek-emonda-CID767-IDs10lN.html#697b28f39f zdecydowanie cena w dól.. Z nowek masz spory wybór w Tiagrze i ten z Deca w promocji nijako, nie wiem co oznacza 'zabawa w Triathlon' bo jesli cię nie wciągnie to szosa może się bardziej uniwersalna przydać niż stricte aero/tri rower. Własciwie to nawet zakresu budżetu nie znamy. a wspominaliście o Pinarello... https://www.olx.pl/oferta/nowy-rower-szosowy-pinarello-fp2-carbon-campagnolo-colnago-trek-CID767-IDqxyUL.html#b36316e98c (r53) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek1 Napisano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Bardziej uniwersalny, na rowery stricte do triathlonu nie patrzę. Budżet do 4tyś. Wzrost 180cm, noga 85cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 czyli w zależności od marek 53, 54. (przynajmniej wg mnie wydają się optymalne) https://www.olx.pl/oferta/merida-road-race-903-rower-szosowy-CID767-IDqJpXn.html#3ddc48b8f5 wydaje mi się ze ciut za duża, optymalna byłaby m/l (chyba ze się mylę) a szkoda, miałbyć pedałki i lemondkę. Starsza Tiagra ale przełozenia 'bardziej sportowe'. (szkoda ze tarcze- w tri poza tym wybor niezły) ale 105tka, (nie widzę już modeli bez) https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-ARC-50-2017/3487 (rozmiar M do 182 cm) modele nie sa tak radykalne jak URC wersje. Pomiędzy komfort a sport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario1987 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Radek, gdybyś chciał to mam w efektywnym rozmiarze 53,5 bardzo zadbane pinarello paris carbon. Cały na recordzie wersja carbon/tytan. Korba Most carbon 50/34 - 172,5 Kola mavic ksyrium. Jak jesteś zainteresowany to mogę udzielić więcej informacji. Obecnie jest tak wystawiony, ale w trochę innej konfiguracji jak bys szukał w okolicach 4 tysięcy można coś pomysleć https://www.olx.pl/oferta/pinarello-record-full-carbon-nowa-korba-mavic-nie-ultegra-dura-ace-CID767-IDruWSR.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Tego Scotta bym sobie odpuścił na Twoim miejscu z powodów, które wymienili poprzednicy. Tak jak pisała lederfox34 sprawdź sobie Meridę 300 model z 2017 - tę z niebieską ramą, moim zdaniem wizualnie robi robotę Waga też przyzwoita w tej cenie. Cena katalogowa w zeszłym roku to 4,3k, teraz widzę na wyprzedażach 3.5, a pewnie da się znaleźć jeszcze kilka stówek taniej. Jeśli chcesz używkę to spokojnie znajdziesz do 4k zadbany rower renomowanego producenta z karbonową ramą i napędem z kasetą 11-rzędową. Ja bym jednak brał jakąś nówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek1 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tak myślę, zastanawiam się i mam dwie oferty na oku, oba nowe: http://www.rowerymerida.pl/produkt1277/scultura-400-rower-merida.html za 3800zł http://www.rowerymerida.pl/produkt711/scultura-904-rower-merida.html za 4150zł Co o tym myślicie? Które lepiej? Na pierwszą szosę wybór ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 brać ładniejszą i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 nowsza' Rzezba' ma kasetę wystarczającą do kompaktu, starsza wersja albo bład albo do wyjątkowo 'miękko'... (no i kwestia ładniejszej korby) procz kwestii koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Big_Boss Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 witam. podepnę się pod temat. Na wiosnę kupuję swój pierwszy rower szosowy. Nowy. (za duże ryzyko jeśli chodzi o używki) przedział cenowy 2000-2400zł. myślałem o kupnie huragana 1+. jednak nie ma podanej informacji o materiale z jakiego wykonany jest widelec. drugi model to huragan 2. jednak kolor mi się nie podoba. no i cena 2400zł. H1+ kosztuje 1999zł. za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić jakieś akcesoria. Czy może znajdzie się coś lepszego marki w tej cenie? choć wolałbym naszego polskiego producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebass52 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ze swojej strony mogę Ci polecić Unibike Neon. Katalogowo 2349zł ale do wyrwania poniżej 2 tysięcy, reszta a akcesoria. Pełny Claris, na początek przygody z szosą jest ok. Sam już ujeżdżam ten sprzęt prawie drugi rok i nie mogę narzekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 6 godzin temu, Radek1 napisał: Tak myślę, zastanawiam się i mam dwie oferty na oku, oba nowe: http://www.rowerymerida.pl/produkt1277/scultura-400-rower-merida.html za 3800zł http://www.rowerymerida.pl/produkt711/scultura-904-rower-merida.html za 4150zł Co o tym myślicie? Które lepiej? Na pierwszą szosę wybór ok? Obie bardzo ładne, ja bym brał model z 2017 ze względu na nowszą wersję osprzętu i karbonową sztycę. Będziesz miał też od razu opony 25mm, które moim zdaniem są lepszym wyborem niż 23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek1 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Już stoi u mnie ta z 2017 roku - przemówiły za tym właśnie te aspekty które poruszył TommyMasta Niedługo test, już się nie mogę doczekać! Dziękuję wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Daj znać jak wrażenia Jakaś fotka też byłaby super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek1 Napisano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Pierwsze prawie 100km zrobione Wrażenia? Zupełnie inna pozycja niż na poprzednim crossowym rowerze sprawia, że bolą nogi i przedramiona, musze się przyzwyczaić. Do tego na pewno muszę dostosować wysokość siodełka, bo póki co miałem za nisko i to też powodowało dyskomfort. Cieżko się też przyzwyczaić do wpinanych butów. Z plusów to na pewno dużo szybsza jest, wyższa średnia prędkość wychodzi niż na crossowym. Do tego jest dużo bardziej zrywna - czuć, że jak sie wciska pedał to cała energia idzie na ruch roweru do przodu. Zobaczymy jak się będzie dalej sprawował, póki co jest ok i się dopiero z Meridką poznajemy Nie mogę się doczekać kolejnych jazd, oby jak najszybciej się ciepło zrobiło! Wydaje mi się, że trochę daleko są manetki, ledwo je obejmuję wskazującymi palcami Da się to regulować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Można minimalnie przesunąć manetki na kierownicy w dół tak aby tak nie odstawały , dużo nie pójdą bo owijka będzie przeszkadzała. Nie masz za nisko siodełka ? Powinno być kilka cm wyżej os linii mostka , jaki rozmiar ramy wziąłeś ? No i ta plastikowa osłona szprych do wywalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TommyMasta Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Gratulacje, piękna Meridka Też mi się wydaje, że siodełko za nisko, niezależnie od rozmiaru ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory34 Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 W klamkomanetkach 105 5800 jest taka fajna śrubka ukryta pod gumą ,którą regulujesz zasięg. SZajbajk gdzieś to na swoim filmiku fajne pokazywał , poszukaj sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek1 Napisano 20 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Dziękuję Rama L - 56cm. Tak tak, z siodełkiem prawda, dlatego napisałem w poście, że za nisko siodełko i przez to był dyskomfort Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.