Skocz do zawartości

[Wrocław MTB] gdzie można pośmigać?

lysyadin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Na weekend 16-18.02 będę we Wrocławiu, a że sezon zbliża się dużymi krokami, planuję również zabrać rower...
Będę w samym centrum, także mam dylemat czy wziąć szosę i objechać jakąs rundę, czy MTB i znajdę jakieś pobliskie lasy/pagórki i inne ścieżki - w ostateczności strzelę sobie alsfalt na MTB ;) 
Planuje jakiś 2 godzinny wypad w piątek koło południa (zapewne samotny) i w sobotę (co bardziej pasuje zapewne innym) z rana troszkę dłużej.
Czy możecie podrzucić jakieś traski/mapy okolicznych tras MTB? Niestety Wrocławia nie znam, także muszę Was poprosić o pomoc, a jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby pojeździć niekoniecznie w trupa proszę o kontakt :)

Napisano

Chyba jedyna dostępna "góra" to Kilimandżaro - wpisz w google, jest blisko centrum, ale trochę  już zarośnięta. Bywam pod Wrocławiem 2 razy w roku i też mam zawsze problem, czy w ogóle rower targać ;) DDRów trochę przybywa na szczęście, bo drogi pod Wrocławiem są wąskie i w niewyobrażalnie fatalnym stanie - zwłaszcza jak na tak bogaty region...

Napisano

Jeżeli nie znasz miasta, to polecam zwiedzanie na rowerze - super sprawa. We Wrocławiu jest pewnie kilka miejsc wartych odwiedzenia, zrób sobie wcześniej risercz i przygotuj mniej-więcej trasę. 

A po lesie pojeździsz sobie w swoich stronach ;)

Napisano

A na Wzgórzu Andersa, przy Aquaparku możesz odwiedzić całkiem przyzwoity pumptrack. 

Wrocław jest płaski, więc typowych tras mtb raczej nie uświadczysz.

Mam gdzieś jakiś przewodnik po okolicach. Jak znajdę, wrzucę skan.

Napisano

Fajne miejsce do jazdy po lesie to "Lasek osobowicki (są tam dwie małe górki i kilka fajnych singielków) i tereny za Rędzinem" 

Łatwo trafić, cały czas wałem wzdłuż Odry, całkiem przyjemnie się tam jeździ 

Napisano
W dniu 13 lutego 2018 o 10:22, ssslawecki napisał:

Chyba jedyna dostępna "góra" to Kilimandżaro - wpisz w google, jest blisko centrum, ale trochę  już zarośnięta. Bywam pod Wrocławiem 2 razy w roku i też mam zawsze problem, czy w ogóle rower targać ;) DDRów trochę przybywa na szczęście, bo drogi pod Wrocławiem są wąskie i w niewyobrażalnie fatalnym stanie - zwłaszcza jak na tak bogaty region...

Zależy gdzie - szosowcy zawsze podpowiedzą gdzie jest w miarę fajny asfalt. Szczególnie po zachodniej lub południowej stronie.  http://www.dot.plan.pl 

Napisano

Ja znam trochę stronę wschodnią - mniej więcej między S8 a A4 - jak to mieszkający tam Szwagier mówi - Bangladesz z drogami... kręte, pokręcone, dziurawe, pofałdowane, wąskie...

• 1 miesiąc temu...
Napisano
W dniu 13.02.2018 o 10:22, ssslawecki napisał:

...drogi pod Wrocławiem są wąskie i w niewyobrażalnie fatalnym stanie - zwłaszcza jak na tak bogaty region...

Bogaty, ale w teorii. Mieszka tu mnóstwo ludzi, którzy korzystają z regionu od lat, a podatki płacą nadal "u siebie" w innej części kraju...

Co do tras - najbliżej mimo wszystko Ślęża...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Najbliższe mtb z Wrocławia to najlepiej Ślęża - to już jest fantastyczna miejscówka i mnóstwo tras do jazdy. Każde góry odpowiednio dalej - tak samo. 

W samym mieście jest bardzo cienko jeśli chodzi o teren. Można smigać po Lesie Osobowickim, Pilczyckim, Rędzińskim, single przy Kotowicach, Górka Skarbowców (Mała Sobótka), Wzgórze Gajowe i "Kilimandżaro", ale to dupy nie urywa i to taka mała, codzienna alternatywa dla lokalnych rajderów... ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...