addeek Napisano 12 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Witam, Przymierzam się do samodzielnego zrobienia serwisu amortyzatora FOX 2017 32 Float Performance SC (z tłumikiem GRIP) - kod modelu C8ZK. Zamierzam wymienić tylko olej. Na stronie producenta zgodnie z tabelą doczytałem się, że w tym amortyzatorze stosowane są jednocześnie 2 różne oleje: do golenia z komorą powietrzną - FOX 20wt. Gold, do golenia bez komory powietrznej - FOX 5wt. Teflon Infused. Czy wiecie coś na temat zamienników? Odnośnie tego pierwszego - FOX 20wt. Gold zgodnie z tabelą zamienników najbliższy to ELF Moto Forl Oil (20) co do drugiego to nie mam pojęcia - nie jestem w stanie nigdzie znaleźć jego specyfikacji (wiem tyle, ze jest z domieszką teflonu). Nie wiem czy w ogóle istnieje jakiś zamiennik... Proszę o pomoc ! Edytowane 12 Lutego 2018 przez addeek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardok206 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Blisko też jest jeszcze SILKOLENE MAINTAIN RSF 15. Tu piszą o 5wt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addeek Napisano 13 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) 10 godzin temu, bardok206 napisał: Tu piszą o 5wt Dziękuję za odpowiedź. Według tej dyskusji, olej FOX 5wt. Teflon Infused ma parametr 15.8 cST @ 40C i zamiast tego polecają Motorex 2.5wt (14.5 cSt @ 40C). Ma ktos doświadczenie w tym konkretnym przypadku? Co do zamiennika FOX 20wt. Gold (98.90 cSt@40°C / 13.6 cSt@100°C) to bliższe parametry ma jednak olej ELF Moto Forl Oil 20 (99,0 cST@40C, 14,6 cST@100C) niż olej SILKOLENE MAINTAIN RSF 15 (93,1 cST@40C / 19,5 cST@100C). Pzdr. Edytowane 13 Lutego 2018 przez addeek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addeek Napisano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Hej, Czy ma ktos do sprzedania oleje w mniejszej ilości: FOX 5wt. Teflon Infused oraz FOX 20wt. Gold ? Proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bva Napisano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Czesc @addeek co w koncu wlałes do komory z tłumikiem i powietrznej - oryginały, czy zamienniki? Ewentualnie jakie dokładnie? Mam podobne zagwozdki przy 2019 Rhythm Series 34 FLOAT 29 GRIP - te same płyny co u Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 ......ja zlewam wszystkie widelce olejami Motorexa i jest OK. Bo taki mam ;-))) oczywiście zbliżone parametrami. Nikt się nie skarży. Oczywiście onaniści sprzętowi będą się krzywić. Działa i to bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malinowy Napisano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Czy mogę zalać obie komory wspomnianym olejem ELF zamiast dwóch różnych od foxa? Tam jest jedynie smarowanie i wydaje mi się, że bardzo zbliżona jakość do oryginału nie jest jakoś specjalnie wymagana. Co innego w sytuacji oleju bezpośrednio w tłumiku. I jeszcze żeby zamieszać trochę: 2016-2021 32mm/34mm Dust Wiper Replacement | Bike Help Center | FOX (ridefox.com) Tutaj są inne wartości, które należy wlać do goleni niż podaje ta strona: 2017 Bath Oil Volume Chart | Bike Help Center | FOX (ridefox.com) Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Malinowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi