Thomass13 Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 Witam zastanawiam sie nad tym rowerkiem z Decathlonu https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8379537.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting rower wazy 13,5 kg wiec do takiego roweru raczej w przyszłosci mozna coś zainwestowac. Warto zakupić takiego cudaka. Wycieczki rowerowe do tego ma słuzyć jazda spokojna po grogach asfaltowych oraz szutrowych żadne chopki itp rzeczy. Wazne że rama alu 6061 stop czy jakos tak to ma oznaczenie.
Alsew Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 Godzinę temu, Thomass13 napisał: Wycieczki rowerowe do tego ma słuzyć jazda spokojna po grogach asfaltowych oraz szutrowych żadne chopki itp rzeczy. Do takiej jazdy są rowery typu cross.
Thomass13 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Napisano 10 Lutego 2018 A ten typ roweru w takim razie do czego może słuzyć? Tak w sumie to szukam czegos jak ten co zalinkowałem
Alsew Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 3 minuty temu, Thomass13 napisał: A ten typ roweru w takim razie do czego może słuzyć? Teoretycznie do wszystkiego, ale najlepiej będzie się czuć w umiarkowanie trudnym terenie (xc)... np szybka jazda w pagórkowatym lesie, korzenie, piasek trochę błotka, jazda po za utwardzonymi traktami, szuter itd. (oczywiście pod warunkiem uzbrojenia w stosowne gumy). Musisz zauważyć że obecne rowery mtb są zdecydowanie bardziej nastawione na jazdę w terenie, także pod względem geometrii. Nawet współczesne crossy są dużo bardziej 'terenowe' od Twojego obecnego roweru... Więc nie idź wybierając tylko analogią, że obecnie masz '"mtb'" i mi pasuje to nowy rower też musi być mtb, bo nie ma czego tu porównywać.
Thomass13 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Napisano 10 Lutego 2018 Siedziałem w sklepie na takim rowerze nawet miałem okazje sie przejechac i spodobał mi sie. O wiec cos takiego chce w takim razie Miałem juz kupowac uzywany za 500 alu co na olx był ale mi sie niepodobało że to nadal ma wpuszczany mostek. Wole jednak mtb z rama alu 6061 i mozliwośc upgreadu takiego roweru.
Alsew Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 29 minut temu, Thomass13 napisał: miałem okazje sie przejechac i spodobał mi sie. O wiec cos takiego chce w takim razie Więc nie ma co zakładać tematów na forum tylko trzeba kupować i wrzucać fotki na forum
bardok206 Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 39 minut temu, Thomass13 napisał: Siedziałem w sklepie na takim rowerze nawet miałem okazje sie przejechac i spodobał mi sie. O wiec cos takiego chce w takim razie Miałem juz kupowac uzywany za 500 alu co na olx był ale mi sie niepodobało że to nadal ma wpuszczany mostek. Wole jednak mtb z rama alu 6061 i mozliwośc upgreadu takiego roweru. Upgrade rr 540 będzie nie opłacalne. Jeśli zamierzasz jeździć raz na 2 tyg po 20 km to można brać. Jeśli więcej to rower szybko wyeksplatujesz. Brat mnie nie posłuchał , zaczął jeździć , złapał bakcyla i po roku użytkowania nie wiadomo za co człowiek miał się brać aby to naprawić.
Thomass13 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Napisano 10 Lutego 2018 Niestety takie cos jedynie na raty moge brać a chce nowy zeby jeszcze fabryka pachnial. Ewentualne naprawy czy wymiany potrafie wykknac samodzielnie. Ja planuje wiecej niz 20 km robic ale nie dam rady codziennie czasem 10 to max jak sie uda takze mysle że bedzie taki rower w porzadku do tego mam gorki i innego wyboru nie widze. Najchetniej taki bym kupil ale to kopa kasy tylko pomarzyc mozna https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-920-275-id_8366869.html A wracajac do tematu lepiej taki rower za 1700 niz za 900 czy jeszcze mniej kasy
Alsew Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 Poczytaj jeszcze, popróbuj zanim podejmiesz ostateczną decyzję... https://roweroweporady.pl/f/topic/1305-cross-vs-mtb/ A tu masz ciekawą alternatywę http://allegro.pl/rower-spartacus-cross-4-1-amor-hydraulika-9speed-i7024388936.html
SoloTM Napisano 10 Lutego 2018 Napisano 10 Lutego 2018 Możesz też szukać używanego sprzętu. Potrafisz sam zrobić dużo przy rowerze więc nie będziesz jeździł z byle sprawą do serwisu z nowym rowerem np. Na regulacje przerzutek czy usunięcie luzu w kierownicy. I zostawial go tam na tydzien czy dwa. Gwarrancję w takim 540 z deca to tylko przydatna jak Ci rama pęknie albo jakaś inna gruba rzecz co praktycznie się nie zdarza. Latwiej trafić w totka 3. Przegląd obowiązkowy też kosztuje po zakupie. W tym budzecie i przy Twoim wzroście możesz szukać czegoś dobrego na kole 26 na wypasie, używanego. To moje zdanie. Przykład 1 z brzegu https://www.olx.pl/oferta/giant-xtc-team-CID767-IDrFfIP.html#54144f5c44
Mod Team KrissDeValnor Napisano 10 Lutego 2018 Mod Team Napisano 10 Lutego 2018 Jeżeli rower ma posłużyć kilka lat, a w tym czasie masz zamiar go stopniowo ulepszać, to możesz się zastanowić nad : http://allegro.pl/shockblaze-r5-29-430-czarny-2016-super-cena-i6809700210.html - są też wersje na średnim kole : http://allegro.pl/shockblaze-r5-27-5-520-czarny-2015-super-cena-i6809684068.html , ale do Twoich zastosowań lepsze by było duże. Wiadomo, że osprzętowo niezaspecjalnie, ale rama posiada taperowaną główkę ( co w tym budżecie się praktycznie nie zdarza wśród nowych rowerów ), więc możesz tam wsadzić większość współczesnych dobrych amortyzatorów, czy sztywnych widelców. Wśród ofert brakuje jednak pośredniego rozmiaru 48 ( 19" ). BTwin na pewno ma przewagę jeśli chodzi o gwarancję, a różnice typu XCR vs. XCT można pominąć jeśli myślimy bardziej perspektywicznie i mamy zamiar sprzęt tak czy siak ulepszać. Przykładowo na starcie pozbywasz się amorka - uginacza i montujesz sztywny widelec, czyli w praktyce finansowo wychodzisz na zero lub niewiele dokładasz, a gubisz zbędny balast i odchudzasz rower o 1,5 kg lub więcej ( odpada przy tym konieczność serwisowania amorka, chociaż mój stary XCM przez 7 sezonów nie był nigdy nawet otwierany, ale ćśśś...)
Thomass13 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Napisano 10 Lutego 2018 Ja nie musze juz podjac decyzji czy jestem zmuszony do zakupu roweru. Zanim cos zadecyduje wole madrych ludzi na forum sie zapytać co i jak.
Pablo59 Napisano 11 Lutego 2018 Napisano 11 Lutego 2018 kolega od pół roku teoretyzuje jak zrobić coś z niczego za ćwierć darmo, a chyba skończy na domontowaniu rogów do odnowionej "rakiety " , wrzuceniu kilku fot i kościołowej jeździe raz w tygodniu 5 km Ale co się napisze, to jego ...
Thomass13 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Napisano 11 Lutego 2018 Pablo59 w kupionych bedzie wrzucony zakup nowego roweru tylko troszke cierpliwosci oczywiscie nowa maszyna nie bedzie skladana z czesci zostanie kupiony nowy rower. To co złozyłem bede tym jeździł oczywiscie a o nowym rowerze jako 2-gi w domu tez mysle żeby kupić.
Thomass13 Napisano 12 Lutego 2018 Autor Napisano 12 Lutego 2018 21 godzin temu, Thomass13 napisał: Pablo59 w kupionych bedzie wrzucony zakup nowego roweru tylko troszke cierpliwosci oczywiscie nowa maszyna nie bedzie skladana z czesci zostanie kupiony nowy rower. To co złozyłem bede tym jeździł oczywiscie a o nowym rowerze jako 2-gi w domu tez chce mieć.
Thomass13 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Napisano 17 Lutego 2018 Tak ostatnio szukałem roweru i sie zastanawiam jeszcze nad czyms takim. Posiada hamulce hydrauliczny, kasete i powinien do delikatnego upgreadu sie nadac jak wymiana suportu jak ten by sie skończył, wymiana hamulców na inne, czytylna kaseta na taka z wieksza iloscia przełożeń a z przodu na jednoblat. Czy w tym rowerze da sie to wykonać. Kusi w nim to że daja dozywotnia gwarancje na rame, mostek i bodajrze kierownice. Gdzies ogladałem recenzje tego rowweru i nie ma jakiś złych opini a waga jego to 13,5 kg. Nie chodzi mi o odchudzeniu roweru do 10 kg. Tylko czy jakies upgready da sie w nim wykonac. Nie planowałbym od razu wymieniąc pół roweru tylko jak sie wyeksploatuja poprostu sukcesywnie wymieniac wtedy na inne akcesoria. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8379537.html#v2170712
hanjin Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 No to ja dorzucę swoje parę groszy:) Jestem szczęśliwym posiadaczem tegoż roweru i powiem, że do rozbudowy jest jak najbardziej. Amor XCR jak jesteś w miarę ciężki ugina się spoko. Koła dobrej jakości, przerzutki dają radę. Do jazdy co drugi dzień po 40-50km po lesie używałem i nie narzekałem. Ja miałem seryjnie hamulce Hayes hydrauliczne i też dawały radę. Ja w mojej 540-ce po około roku jazdy zmieniłem już dużo rzeczy ale to dlatego, że swego czasu miałem bardzo dobre dojście do nowych części za grosze można powiedzieć. Zmieniłem: amortyzator na RS Recon powietrzny przerzutki przód i tył na grupę deore manetki deore hamulce deore mostek na trochę krótszy bo w poprzednim przekręciłem śrubę a dodatkowo kierownicę zmieniałem na trochę szerszą korba deore wraz z suportem na łożyskach zewnętrznych no i koła zmieniłem bo miałem kaprys żeby mieć na łożyskach maszynowych:) pedały spd Części które demontowałem z roweru sprzedawałem na olx bądź zakładałem do roweru żony która śmiga na 520 tylko że ona to jeździ tylko z dzieciakami także nie wiele. A opony też zmieniłem na 2,1 cala - szerszej już się nie da włożyć w tą ramę. Podsumowując- rower jak najbardziej polecam
Thomass13 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Napisano 17 Lutego 2018 2,1 to już jest ok ja mam teraz rower z 1,95 oponami :)) .Moja waga to prawdopodobnie gdzies 72 kg wiec w porzadku bedzie. Czyli da sie wymieniac w nim częsci na lepsze to mi wystarczy. A na rowerze jechałem i mi sie spodobał
hanjin Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 Ja przed zakupem jeździłem na różnych rowerach różnych marek ale geometria ramy 540 najbardziej mi odpowiadała. Po prosu było mi najwygodniej. Co do wagi to ja z tych ciężkich jestem bo 105kg:) I rower daje radę a lekko nie ma. Pozdrawiam
Thomass13 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Napisano 17 Lutego 2018 U to faktycznie wytrzymała rama. A jaka kaseta tam maksymalnie wejdzie z iloma przełożeniami? Jeszcze o to zapytam przy ewentualnej zmianie?
hanjin Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 Wiesz co jak dla mnie wystarcza kaseta tak jak jest fabrycznie czyli o ile dobrze pamiętam siedzi tam hg-200 11-32T. No i mam dalej 3 blaty z przodu bo jeżdżę i po górkach i po asfalcie jak trzeba dojechać do lasu. Jak będziesz miał pytania to pisz śmiało.
Thomass13 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Napisano 17 Lutego 2018 Jesli cos mi sie przypomni bede na PW pisal jesli moge.
Thomass13 Napisano 22 Lutego 2018 Autor Napisano 22 Lutego 2018 Mam pytanie czy wielkośc koła w rowerze tez ma znaczenie przy cenie nowego roweru? Zuwazyłem że w sklepie taka merida na 26 calach kołach jest tańsza od meridy na kole 27,5 https://www.goride.pl/mtb-26/merida-matts-6-20-v-2015-odbior-osobisty?from=listing&campaign-id=20 Tylko nie wiem ile warty jest taki rower ale to merida wiec powinien byc dobry i wart kupna.
hanjin Napisano 22 Lutego 2018 Napisano 22 Lutego 2018 Pewnie jakiś tam wpływ ma. Ja bym tej Meridy nie kupił z tego powodu że ma uginacz który rozleci się prędzej niż później. Wiem z własnego doświadczenia:) U żony nie wytrzymał 500km.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.