Skocz do zawartości

[zacisk kół] Chińskie zaciski kół z tytanu ultralekkie

wachus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś używa w swoim rowerze tych ultralekkich chińskich zacisków z tytanu lub aluminium 7075 i może się wypowiedzieć czy są one bezpieczne, trwałe, czy dobrze trzymają koło ?

https://www.olx.pl/oferta/zaciski-tytanowe-do-kol-szybkozlaczki-tytan-carbon-xtr-xt-x0-red-shima-CID767-IDbcYgd.html#d82ad2ee22

Cena naprawdę atrakcyjna, a tym bardziej jeśli ktoś szuka gramów do zbicia ale jeśli miałby strzelić i przy okazji "rozdupić" koło... Patrze za jakimiś markowymi zaciskami ale nic w takiej wadze nie znalazłem nie wspominając już o cenie

Napisano

To jest kwestia jaki stop tytanu, ale tytan jest miększy od stali(zależy jakiej też), więc sprzedając pisze głupoty twierdząc że tytan jest wytrzymalszy od stali.

Przy chińskich zaciskach nie masz pewności z jakiego stopu tytanu są zrobione - to jest największy problem.

Napisano

Zaciski pod imbus będą lżejsze, na dodatek kosztują po 20 zł/ szt.

Napisano

ale teraz pytanie z jaka siłą te pod imbus dokręcać ? na szybko zamykaczu czuje po ręką kiedy jest odpowiednio a na imbus to już żadnego odniesienia nie mam

Napisano

A skąd wiesz że to co czujesz na ręce jest ok? :)

Ja używam klucza dynamometrycznego ale spokojnie ręką dokręcisz tak jak trzeba. To jest miejsce gdzie płaszczyzny do siebie przylegają więc naprawdę ciężko przesadzić. Do pierwszego oporu i już.

Napisano

Na szpilce 5mm i alu nakrętkach jak w przynajmniej części zaciskaczy na imbus względnie łatwo jest przeciągnąć tak więc z wyczuciem. Odnośnie tytanu to miałem kiedyś klienta co przyniósł worek śrub tytanowych z ali żeby mu powymieniać. Były plastelinowe - nie dało się dokręcić zalecanym momentem.

Napisano

Inaczej ... masz alternatywę reklamować Accenta u Accenta albo tego chińczyka u sprzedawcy na OLX :D.

Są to zaciski mocno odchudzone z materiałów z którymi trzeba umieć się obchodzić.
Są w stanie złapać koło jak należy ale bardzo łatwo też przejść przez granice plastyczności i wtedy po ptokach.

Jak ma być lekko i solidnie to moim zdaniem Accent/Dartmoor Bolt-On to najlepsze rozwiązanie.
Potem możesz mieć lżej ale niekoniecznie tak solidnie, albo solidniej ale nie lżej :).  

Pozdrawiam 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam zaciski na imbus, w jednym rowerze accent, w drugim novatec. Z wyglądu są one takie same. Lekkie wystarczająco, trzymają znacznie lepiej niż jakikolwiek szybkozamykacz z wajchą, do tego trudniej ukraść koło (wiem, ze złodziej imbusa ma, ale szczeniak zabierający koło dla jaj nie nosi).

Przykręcam je zwykłym imbusem na siłę ile wlezie (siłą dłoni, bez zapierania się na kluczu), jeszcze nic nie urwałem ani nie przekręciłem. Szybkozamykaczy urwałem już kilka.

Oszczędzać 5 g masy żeby potem mi koło odpadło podczas jazdy nie zamierzam.

Do kompletu używam też zacisków sztycy na imbusa, żeby mi siodełka nie ukradli, bo jestem zmuszony używać drogich (krzywa nic nie wyszło , czyli niestandardowy układ kości kulszowych).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...