Skocz do zawartości

[Kierownica] Szerokość a pozycja ciała

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Aktualnie mam kierownicę 710mm ( koła 26', rama S, mostek -17 100mm, sztywny widelec). Kierownicę dobierałem tak żeby jeździło mi się wygodnie, mimo że jestem dość wąski w ramionach to jednak pozycja mi odpowiadała. Miałem sporo kierownic od 580 do 720 więc wypróbowałem całe spektrum długości.

Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Wszyscy radzą ( i ja za tą radą poszedłem) że ma być mi wygodnie gdy siedzę na siodełku, ale co w przypadku zjazdów? Szeroka kierownica przy wąskich barkach powoduje że przy wstaniu z siodełka siłą rzeczy muszę być wychylony bardziej do przodu co przenosi ciężar na przód.

Nawiązuję chociażby do tego zdjęcia:

Nino+Schurter+Cycling+Mountain+Bike+Olym

Widać że ręce schodzą się do środka a ciało jest przesunięte do tyłu. Ja co prawda swoich zdjęć na takich zjazdach nie mam, ale odnoszę wrażenie że jestem przesunięty nieco bardziej do przodu na mocniej wyprostowanych rękach.

Co prawda moje zdjęcie profilowe jest dość małe, jednak widać na nim różnicę w sylwetce przy małych nachyleniu zjazdu.

Co o tym sądzicie? Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Napisano

Jeśli jesteś mocniej niż przesunięty do przodu to pokombinuj z mostkiem. Krótszy lub kąt np. zero. Kierownice zmieniales, a mostek ? 

Napisano

Jak mocno ugniesz ręce, to naturalnie, że się pochylisz i przesuniesz ciężar do przodu.

Dla długości ręki 70cm (od barku do kierownicy), rozstawie ramion 50cm, różnica odległości od kierownicy dla 580 i 720 to 7,5mm (proste obliczenia z tw. Pitagorasa).
Czy to dużo czy mało ciężko mi określić, wydaje mi się, że nic nieznaczące w kontekście przeniesienia środka ciężkości, chyba że balansujemy na krawędzi.

Napisano

Tak, próbowałem różne mostki. Przy mostku 80mm -17 rower wydaje mi się być zbyt "krótki".

Mostków z większym kątem nie lubię, przeszkadza mi bardziej wyprostowana pozycja. 

Napisano

Mogę :)

Czyli chyba jednak chodzi o technikę jazdy a nie szerokość kierownicy.

Napisano

Szukałem ale koniec końców postawiłem na Funn FlameOn 710. Waga około 200g :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...