Skocz do zawartości

[kaseta] kaseta 10 na piaste 11

Troglodyta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam okazję kupić po okazyjnej cenie komplet nowych kół 650b - tylne koło zaplecione jest na piaście która przystosowana jest pod kasetę 11 rzędową.

Obecnie jeżdżę na napędzie xt 2 x 10 - i jestem z takiego układu bardzo zadowolony.

Moje pytanie brzmi czy na ten nowy zestaw z piastą pod kasetę 11 rzędową włożę i zamocuję bez problemów moją kasetę 10 rzędową XT ?

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

Cześć,

w MTB szerokość kasety 11 i 10 jest taka sama więc nie będzie problemu.

Co innego w szosie - tam bębenek pod 11 rz. jest trochę dłuższy.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak piasta 11s. Piasta 10s ma taką samą szerokość jak 11s. Rozmowa oczywiście tyczy się mtb. Największa koronka jest odsunięta w stronę szprych.

Podkładka jest potrzebna... do kaset 7s na bębenki 8-11s. 

Napisano
14 minut temu, cervandes napisał:

Podkładka jest potrzebna... do kaset 7s na bębenki 8-11s. 

Jak to się ma do:

2 godziny temu, dawid napisał:

Duża część Novatecow do mtb ma bębenek szosowych 11s

Napisano

Ano tak, że chiński producent wkłada nie wiedzieć po co bębenek szerszy niż normalny a różnicę kompensuje podkładką. Teoria: bo akurat takie bębenki ma w nadmiarze?

Czy piasta M8000 jest piastą 11s? Jest. To zmierz szerokość jej bębenka i dowiesz się, że jest taka sama jak w starych 8s. A kto jak nie producent osprzętu wie najlepiej jakie ma mieć on wymiary? Szerokość piasty Shimano pod kasetę Shimano jest wyznacznikiem.

Napisano

2 minuty temu, cervandes napisał:

Czy piasta M8000 jest piastą 11s? Jest. To zmierz szerokość jej bębenka i dowiesz się, że jest taka sama jak w starych 8s.

Wcale nie twierdze że jest inaczej.Chodzi o to,że tak jak napisał @dawid mogą być piasty z bębenkami wymagającymi podkładki.A jakie piasty ma @Troglodyta nie wiadomo.

Napisano

akurat montowanie bębenków 11s przez novateca w piastach mtb jest bardzo dobrym posunięciem

Aktualnie w rowerach szosowych/endurance występują kasety szosowe 11s, a potrzeba piast 135/142mm

Napisano
10 godzin temu, Tatanka napisał:

Wcale nie twierdze że jest inaczej.Chodzi o to,że tak jak napisał @dawid mogą być piasty z bębenkami wymagającymi podkładki.A jakie piasty ma @Troglodyta nie wiadomo.

Troglodyta nie ma, tylko myśli o zakupie kół. Skoro są to koła MTB pod kasetę 11, to znaczy, że będą normalnie działały z kasetą 10s którą @Troglodyta już ma. I takie było pytanie. To czy jest to novatec z podkładką jak pisze Dawid czy normalna piasta - nie ma znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...