Troglodyta Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Witam Mam okazję kupić po okazyjnej cenie komplet nowych kół 650b - tylne koło zaplecione jest na piaście która przystosowana jest pod kasetę 11 rzędową. Obecnie jeżdżę na napędzie xt 2 x 10 - i jestem z takiego układu bardzo zadowolony. Moje pytanie brzmi czy na ten nowy zestaw z piastą pod kasetę 11 rzędową włożę i zamocuję bez problemów moją kasetę 10 rzędową XT ? Pozdrawiam Łukasz
Moorzyn Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Cześć, w MTB szerokość kasety 11 i 10 jest taka sama więc nie będzie problemu. Co innego w szosie - tam bębenek pod 11 rz. jest trochę dłuższy.
dawid Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Ale nawet jak będzie 11s szosowych to podkładka się problem rozwiazuje
Troglodyta Napisano 6 Lutego 2018 Autor Napisano 6 Lutego 2018 super- czyli moja 10 nie będzie latać na piaście pod 11 ?
Tatanka Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Nie będzie.No chyba że ktoś do kół mtb wsadził piastę szosową
dawid Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Duża część Novatecow do mtb ma bębenek szosowych 11s
Tatanka Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Czyli może być taka sytuacja,że kupujesz na pewniaka piastę z bębenkiem mtb 11s,a tu zonk-kaseta lata?Czy może sprzedają od razu z podkładką?
Moorzyn Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Zonk Ale to skoczysz do pierwszego lepszego rowerowego i dostaniesz za parę groszy
cervandes Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Nie ma czegoś takiego jak piasta 11s. Piasta 10s ma taką samą szerokość jak 11s. Rozmowa oczywiście tyczy się mtb. Największa koronka jest odsunięta w stronę szprych. Podkładka jest potrzebna... do kaset 7s na bębenki 8-11s.
Tatanka Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 14 minut temu, cervandes napisał: Podkładka jest potrzebna... do kaset 7s na bębenki 8-11s. Jak to się ma do: 2 godziny temu, dawid napisał: Duża część Novatecow do mtb ma bębenek szosowych 11s
cervandes Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Ano tak, że chiński producent wkłada nie wiedzieć po co bębenek szerszy niż normalny a różnicę kompensuje podkładką. Teoria: bo akurat takie bębenki ma w nadmiarze? Czy piasta M8000 jest piastą 11s? Jest. To zmierz szerokość jej bębenka i dowiesz się, że jest taka sama jak w starych 8s. A kto jak nie producent osprzętu wie najlepiej jakie ma mieć on wymiary? Szerokość piasty Shimano pod kasetę Shimano jest wyznacznikiem.
Tatanka Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 2 minuty temu, cervandes napisał: Czy piasta M8000 jest piastą 11s? Jest. To zmierz szerokość jej bębenka i dowiesz się, że jest taka sama jak w starych 8s. Wcale nie twierdze że jest inaczej.Chodzi o to,że tak jak napisał @dawid mogą być piasty z bębenkami wymagającymi podkładki.A jakie piasty ma @Troglodyta nie wiadomo.
dawid Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 akurat montowanie bębenków 11s przez novateca w piastach mtb jest bardzo dobrym posunięciem Aktualnie w rowerach szosowych/endurance występują kasety szosowe 11s, a potrzeba piast 135/142mm
cervandes Napisano 7 Lutego 2018 Napisano 7 Lutego 2018 10 godzin temu, Tatanka napisał: Wcale nie twierdze że jest inaczej.Chodzi o to,że tak jak napisał @dawid mogą być piasty z bębenkami wymagającymi podkładki.A jakie piasty ma @Troglodyta nie wiadomo. Troglodyta nie ma, tylko myśli o zakupie kół. Skoro są to koła MTB pod kasetę 11, to znaczy, że będą normalnie działały z kasetą 10s którą @Troglodyta już ma. I takie było pytanie. To czy jest to novatec z podkładką jak pisze Dawid czy normalna piasta - nie ma znaczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.