Seba3002 Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Cześć wszystkim! Zdecydowałem się na zakup hamulców BR-M7000 i tarcz XT, RT81 180/160 z racji sztywnego pająka niwelującego dzwonienie tarczy na zakrętach, Na obecnych RT10 dzwoni jak w kościele... Pozostał ostatni dylemat.... Wybór klocków hamulcowych... Zastanawiam się jakie były by dla mnie odpowiednie: standardowe żywiczne czy może dopłacić równo 70zł do wersji metalicznej z radiatorami... Na moją masę lepsze metaliczne zdrugiej strony jestem miłośnikiem ciszy... Pomożecie sie zdecydować? Coś o mnie: Rower Cube Attention SL 2017 rama 21", obecnie mam hamulce BR-M315 żywiczne. Ważę około 100kg. Zainteresowania trasami: Uwielbiam bezdroża w szczególności gęste lasy o które ciężko w Krakowie, najwiecej jeżdżę po jurze Krakowsko-Częstochowskiej szukam jak najwięcej terenu ale momentami ciężko o niego, do tego lubię wypady okazjonalne na Główny Szlak Beskidzki od Krynicy po Ustroń Cytuj
lichak Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Jak u siebie przeliczyłem to taniej mi wychodzi metaliczne, wymiana raz na rok, a żywiczne raz na miesiąc. W ciężkim terenie metaliczne znacznie lepiej sobie radzą ale na mokro u mnie są bardzo głośne. Cytuj
MokryxD Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Przy twojej wadze kupiłbym na pewno metaliczny, ale bez radiatora. Nie działa cudów, a różnica w cenie jest znaczna. Dodatkowo jeździsz w górach, co jak dla mnie wyklucza żywiczne, bo szybko tracą moc. Cytuj
LukaszNN Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 Jeżdżę na metalikach g04s i RT81. Tarcze są bardzo sztywne i o dzwonieniu nie ma mowy, siła hamowania co najmniej bardzo przyzwoita z tym, że ważę 20kg mniej. Ale jak złapią trochę wody, nawet podczas mgły strasznie kwiczą, wstyd hamować na mieście Cytuj
Mod Team michuuu Napisano 6 Lutego 2018 Mod Team Napisano 6 Lutego 2018 17 minut temu, LukaszNN napisał: Tarcze są bardzo sztywne i o dzwonieniu nie ma mowy, Tarcze dzwonią z powodu wiotkiego widelca lub amortyzatora. Cytuj
LukaszNN Napisano 6 Lutego 2018 Napisano 6 Lutego 2018 RT81 z racji że jest dużo sztywniejsza i jest na aluminiowym pająku w przeciwieństwie do klasycznej tarczy może ocierać ale nie będzie dzwonić Cytuj
Seba3002 Napisano 6 Lutego 2018 Autor Napisano 6 Lutego 2018 12 godzin temu, MokryxD napisał: Przy twojej wadze kupiłbym na pewno metaliczny, ale bez radiatora. Nie działa cudów, a różnica w cenie jest znaczna. Dodatkowo jeździsz w górach, co jak dla mnie wyklucza żywiczne, bo szybko tracą moc. W sklepie mają metaliki tylko z radiatorami ale w sumie mi to nie przeszkadza tak jak mówiłem 70zł dopłaty, w sumie wcale nie tak dużo Co do jazdy w prawdziwych górach to jest to kilka razy w roku jak pogoda i weekend pozwolą 10 godzin temu, LukaszNN napisał: Ale jak złapią trochę wody, nawet podczas mgły strasznie kwiczą, wstyd hamować na mieście No tego właśnie niestety chciałbym uniknąć No i co tu robić... Jak się ta tarcza trzyma na metalikach? szybko się zużywa? Do tej pory najwięcej jeździłem na hamulcach Tektro Auriga i pakowałem do nich różne wersje ceramiki - z różnym skutkiem ale ogólnie słabo było i głośnawo (obie tarcze też miałem 160mm) przerabiałem tez na nich klocki z Aliexpress... o dziwo nie było tak źle - ponoć spieki 95% metal Cytuj
Klark Napisano 11 Lutego 2018 Napisano 11 Lutego 2018 Jeżdżę na XT 785 z tarczami XT i klockami metalicznymi a2z. Hamują bardzo dobrze, są ciche. Wagę mam podobna do Twojej. Cytuj
Biesz766 Napisano 23 Kwietnia 2018 Napisano 23 Kwietnia 2018 W dniu 6.02.2018 o 22:01, Seba3002 napisał: przerabiałem tez na nich klocki z Aliexpress... o dziwo nie było tak źle - ponoć spieki 95% metal Jakie z Ali próbowałeś ? Te "green" (ceramika) i "rose gold" (syntetyk) może z firmy BIKEIN ? Podobno właśnie są O.K. i miałem je zamiar po długim week zamówić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi