Skocz do zawartości

[Hamulce Hydrauliczne] Nutt - problem z odpowietrzaniem

Kaszkiet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam hamulce tarczowe hydrauliczne marki Nutt. Są zapowietrzone i mam problem z odpowietrzaniem. Nie wiem jakiego plynu uzyc. Czy to bedzie DOT czy moze olej mineralny? 

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Jakikolwiek olej mineralny do hamulców hydraulicznych , shimanoski też może być.

Swoją drogą te Nutty dość upierdliwe w odpowietrzaniu (przynajmniej te co były montowane w Rometach).

Napisano

Orientuje sie ktos czy konieczne do odpowietrzania sa te plastikowe "prostakociki" wkaladane miedzy klocki? Na niekotrych poradnikach to widzailem na niektorych teg onie bylo. "Spejsery" cos takiego to sie nazywalo.

Napisano

Musisz wsadzić żeby unieruchomić tłoczki. Bez tego istnieje szansa że zamiast pompować płyn będzie ruszał tłoczki.

Napisano

"spejsery", zlituj się...

Wystarczy wsadzić coś między tłoczki, nie musi to być dedykowana blokada. Szukaj pod hasłem "blokada tłoczków".

Koło jest dobre dopóki nie zalejesz całości olejem, a prędzej czy później to się stanie.

Napisano

eh, zwykła kartka papieru złożona na 5 razy i po problemie. "Chcąc" się rozprostować sama się blokuje przed wypadnięciem spomiędzy tłoczków, nie ma też żadnej opcji że ukruszy np. ceramiczne. A jak coś by ciekło to przy okazji zostanie na niej ślad.

Napisano

Bylem w rowerowym po zestaw do odpowietrzania i jest w nim jedna strzykawka. Gosc mowil ze on jedna strzykawka zalatwia sprawe z odpwoietrzaniem bezproblemowo. Wiecie moze cos o tym sposobie? W internecie same poradniki z uzyciem dwoch strzykawek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...